Vatreni slave gol protiv Češke.
 REUTERS/Max Rossi Livepic
PIŠE ROBERT MATTEONI

HRVATSKA REPREZENTACIJA PRED DVIJE VAŽNE DUBIOZE Vidi li Čačić što i Allegri, ima zamjenu za Perišića!

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 07. veljača 2017. 14:00

Revitalizirani Mario Mandžukić! Tako bismo mogli ocijeniti aktualnu sjajnu fazu karijere hrvatskog napadača! Od trenutka kada je Massimiliano Allegri odlučio da Juventus postavi u 4-2-3-1 sustav, a kako bi u njega uvrstio svoje glavne zvijezde ofenzive (Higuain, Dybala, Mandžukić, Cuadrado, Pjanić pa uskoro i Pjaca), ne samo da mu momčad igra odlično i dobiva utakmice. S taktičkom promjenom, do jučer tretiranom demodiranom u Torinu, raste uvjerenje u klubu, okruženju i među medijskim analitičarima kako je to formula i za iskorak u Ligi prvaka!

Trener Juvea dugo se mučio kako ugoditi interesima kluba (forsirati skupo plaćene zvijezde), prohtjevima igrača, ali i taktičkoj logici. Kad je kupljen Higuain za 90 milijuna eura, znalo se da će prije ili poslije morati igrati stalno. Kad je Dybala zaprijetio da će otići iz Juventusa (ponuda mu ne manjka, Real i Barcelona ga ‘obrađuju’, Man. United bi ga odmah, kao i PSG) jer je umoran od izmjena i postupnog igranja, uprava je brzo dala do znanja treneru da je ‘mali’ klasa. Treći igrač koji stalno želi igrati, ne trpi rotacije i uloge statista, Mario Mandžukić bio je na korak od toga da u prosincu plane i ode u siječanjskom mercatu.

Napokon, i zbog nekih lošijih partija momčadi, ali i želje da mu Mandžukić i dalje bude fajter u igri, Allegri je odlučio nagovoriti hrvatskog igrača na, činilo se, utopijsku ideju. Vratiti Mandžukića na poziciju koju je igrao u počecima internacionalne karijere, u Wolfsburgu, ponekad ranije u reprezentaciji, i time praktički riješiti sve dubioze. Higuain na srednjeg napadača, Dybala iza njega, desno Cuadrado, lijevo Mandžukić, a kao play Miralem Pjanić. Projekt pet zvijezda, tako je medijski tretirana Allegrijeva ideja, za čije ostvarenje je trebalo učiniti najteži posao - nagovoriti Mandžukića.

Sjajna Mandžukićeva forma na lijevom krilu poklopila se s razdobljem kada je hrvatska reprezentacija u dvije važne dubioze. Prva se odnosi na neigranje Perišića u iznimno važnom meču u ožujku protiv Ukrajine u Zagrebu. Ševčenkova je momčad u rastu i uz Hrvatsku najozbiljniji kandidat za prvu poziciju u kvalifikacijskoj skupini.

Ukrajinski forte je upravo moć po bokovima i na tom će planu Ante Čačić morati dobro razmisliti kako ih neutralizirati. Bez Perišića, uvjerljivo najboljeg nam bočnog ofenzivca i jednog od ključnih igrača momčadi, to će biti osobit hendikep. Druga, doduše pozitivnija dubioza jest kako pokraj Marija Mandžukića, koji je prvi izbor za napad, pronaći mjesta za odličnog i drugačijeg centarfora, Nikolu Kalinića. Vidi li i Čačić, po uzoru na Allegrija, optimalno taktičko rješenje s Mandžukićem kao lijevim krilom u sustavu 4-2-3-1, a time i otvaranje mjesta za Nikolu Kalinića u vršku napada?

Za sada nije poznato kakve su Čačićeve taktičke i ine ideje za utakmicu s Ukrajincima, ali prilično je uvjerljiv dojam kako će optirati za 4-2-3-1 formaciju. U tom slučaju bilo bi doista mudro porazgovarati s Mandžukićem o raspoloživosti za opciju koju sada igra u Juventusu.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SRPOTSKIH NOVOSTI

Linker
27. travanj 2024 16:18