Damir Krajac / Hanza Media / Hanza Media
HIT U TURSKOJ

HRVATSKI TRENER NA PRAGU ANGAŽMANA KARIJERE 'Zašto ne pronađete trenera kao što je on umjesto što uzimate preskupe poput Advocaata '

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 13. veljača 2017. 09:15

Igor Tudor nastavlja u velikom stilu, nakon Galatasaraya pao je i vodeći Bešiktaš. U turskoj Zenici, u gradu Karabuku gdje se lijeva željezo i tali čelik, posložio je Tudor momčad koja je hit sezone. Povratnik u Prvu ligu bježi 10 bodova od opasne, zone, dapače, bliži je borbi za Europu nego bitki za opstanak, ali ne razmišlja Tudor o “gornjem domu”.

- Opstanak je naš jedini i najveći cilj - potvrdio nam je u nedavnom razgovoru na rivijeri Antalyje dok se pripremao za susret s vodećim Bešiktašom.

ZAGREB, CROATIA - MAY 22:  Igor Tudor, coach of HNK Hajduk Split looks on during the Croatian Cup Final Second Leg match between NK Lokomotiva Zagreb and HNK Hajduk Split held on May 22, 2013 at the Maksimir Stadium in Zagreb, Croatia. (Photo by EuroFootball/Getty Images)
EuroFootball/Getty Images / Getty Images

Ugovor na jednu godinu

- Bešiktaš je protivnik za poželjeti, utakmica u kojoj nemaš što izgubiti. Jedva čekam da nam dođe Bešiktaš - govorio nam je prije 10 dana u Beleku.

I dočekao je Bešiktaš i pobjedu! Kako je uspjeh odjeknuo u Turskoj? Snažno i glasno. Galatasaray se ponovno povezuje s Tudorom. Ili Tudor s Galatom, kako god hoćete. Tudor je Galatasaray dobio krajem siječnja i do tada je trener GS-a pod velikim udarom medija. Aktualni strateg Galate, Nizozemac Jan Olde Riekerink se brani statistikom, čak mu je Tudor napravio i “uslugu” porazivši pred dva dana Bešiktaš, ali više nije u Kupu, u prvenstvu zaostaje pet bodova za Bešiktašom. Situacija nije dobra po Rienkerinka, zato se Tudor ponovno najavljuje kao jedan od ozbiljnih kandidata za klupu najvećeg turskog kluba.

- Ja sam učitelj Karabükspora, to je jedina činjenica. Zahvalan sam vodstvu kluba što sam dobio mogućnost voditi klub u turskoj Superligi - spremno je odgovorio hrvatski stručnjak.

Ali, “Čelik iz Karabuka” teško će zadržati Tudora kojem ugovor istječe 31. svibnja ove godine. Da je barem prošlog ljeta predsjednik Ferdun Tankut bio dalekovidan pa natjerao Tudor na dvije godine ugovora. Ali nije... Ovako je potpis stavljen na “jednu plus jednu” što znači da Tudor može nakon 31. svibnja promijeniti klub. I predsjednik Karabuka svjestan je činjeničnog stanja.

- Nakon 31. svibnja Galatasaray može uzeti Tudora, ali do tada je naš trener - poručio je čelni čovjek Karabuka.

Zagreb, 260513.
Stadion Maksimir.
Utakmica MAXtv 1. HNL izmedju Dinama i Hajduka.
Na fotografiji: Kruno Jurcic i Igor Tudor.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Nizozemac pod pritiskom

O sudbini Riekerinka odlučivat će utakmice s Kayserisporom i Rizesporom, jer nakon ta dva susreta stiže Bešiktaš. Nizozemac je pod velikim pritiskom, ali ništa bolje nije ni njegovom sunarodnjaku, mnogo poznatijem Dicku Advocaatu na klupi Fenerbahčea.

- Zašto ne pronađete trenera kao što je Tudor umjesto što uzimate preskupe poput Advocaata - opasili su turski mediji žestoko po vodstvu Fenera.

Ali, poruka je odaslana svima. Jer, ugovori Advocaata u Feneru, te Günesa u Bešiktašu cijene se u rasponu od 2 do 2,5 milijuna eura godišnje. Gdje je Tudor u usporedbi s njima? Daleko iza. Vodi mali klub, ima pet puta manju plaću, ali u tri tjedna je svladao Galatasaray i Bešiktaš. Nije sreća i nije slučajno.

Igor Tudor
Tom Dubravec / Hanza Media / Hanza Media

Rukopis trenera

- Turci posebno hvale njegovu taktiku, s istim je rezultatom dobio Galatu i Bešiktaš. Za turske pojmove nešto nevjerojatno da klub poput Karabuka koji se vratio ove sezone u ligu tako uzima bodove najvećima. Tudor je trener koji je u Turskoj vratio vjeru u nogomet - ispričao nam je turski novinar Veddat Vatansever i nastavio:

- Više nema alibija da su veliki privilegirani, da se njih ne može dobiti. Nakon dviju pobjeda Tudora najviše je profitirala turska liga. Vratilo se povjerenje, jer svi vide da je nogomet ipak samo igra “11 na 11” u kojoj i jedan Karabuk može pobijediti Bešiktaš. Tudor je napravio sjajan posao, a tek je šest mjeseci u Turskoj - zaključio je Vatansever.

Napadački je potencijal ove zime pojačao s Jevgenom Seleznjevom, nekadašnjim partnerom Nikole Kalinića iz Dnjipra. Pridodao je Ukrajinca već znanim Yatabareu i Zecu, a do pobjede protiv Bešiktaša stigao je bez najboljeg igrača Traorea koji se ozljedio igrajući za Burkinu Faso na Afričkom kupu nacija. Kakav je to Karabuk kada Bešiktaša pobjeđuje i bez najboljeg igrača, sigurno ćete se upitati. Turci imaju spreman odgovor.

- U njihovim uspjesima vidi se rukopis trenera. Takav je Karabuk, ima trenera.

Linker
02. svibanj 2024 19:50