Ronald Goršić / CROPIX
U LOVU NA DRUGI KRUG

KAPETAN VATRENIH BEZ DVOJBE 'Očeva želja je bila da se vratim i igram! Spreman sam za Češku!'

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 16. lipanj 2016. 18:18

Odigrao ih je stotine, velikih i malih, važnih i nebitnih, ali nikada u karijeri Darijo Srna nije igrao tako emotivnu utakmicu poput ove koja ga čeka u petak u St. Etienneu. U predvečerje dvoboja Hrvatska vs Češka novinari su se uglavnom vrtili oko pitanja kapetanove obiteljske tragedije.

- Ovo je jako težak trenutak za mene i obitelj. Želim se od srca zahvaliti svim ljudima koji su bili uz mene u ovim teškim trenucima, pogotovo suigračima iz reprezentacije, predsjedniku Šukeru i ostalima u HNS-u koji su odmah intervenirali i, naravno, navijačima Hrvatske. Dobio sam bezbroj telegrama i poruka podrške. Nakon svega ipak se osjećam spremnim za meč. Svi znaju posljednju želju mog oca: da se vratim i igram za reprezentaciju. Sve što je u životu imao, moj otac uložio je u mene i moju karijeru. Kada sam ga posljednji put vidio nakon utakmice sa San Marinom poželio je da igram za Hrvatsku što god da se dogodi. Moj otac bio je najsretniji kada sam bio na terenu i igrao nogomet. Zato sam se nakon pogreba i razgovora s obitelji odlučio vratiti u Francusku - objašnjava Srna.

Kako pod vašim povećalom izgleda sljedeći suparnik?

- Nažalost, nisam imao priliku pogledati utakmicu Češke sa Španjolskom, ali sam dobio izvještaj. Dojam je da su Česi taktički jako dobro organizirani, defanzivno vrlo kompaktni. Očekuje nas vrlo teška utakmica. Na ovom Euru nema favorita, sve utakmice su strašno zahtjevne, ali vjerujem u svoju momčad.

Najači aduti u špilu Pavela Vrbe?

- Momčad su koja ima svojeg Modrića, on se zove Rosicky. Primijetili smo da su jako dobri u izlascima u kontranapad, u tranziciji uvijek sudjeluje četiri-pet igrača. Vodi ih vrlo kvalitetan trener koji je stvorio homogenu ekipu. Opasni su iz prekida, dobri u skoku. Ipak, ako ponovimo partiju i pogotovo pristup s Parka prinčeva, mislim da se možemo nadati dobrom rezultatu. Češkoj nakon poraza na startu trebaju bodovi, nadam se da će zaigrati otvorenjie.

Jeste li pobornik teze da se ne mijenja pobjednička momčad? Spekulira se da će Ante Čačić ipak posegnuti za rokadama, tu navikuu je redovito prakticirao.

- Svih 11 igrača psihički i fizički dobro su odgovorili izazovu protiv Turske, djelovali smo kao momčad. Međutim, na ovo pitanje treba odgovoriti izbornik. Imamo velik broj kvalitetnih igrača, a na terenu ima mjesta samo za jedanaestoricu.

Ostajete li pri ocjeni da je ova momčad snažnija od originalnih "vatrenih"?, zanimalo je francuskog novinara.

- Dugo sam u reprezentaciji, već petnaest godina i mogu odgovorno ocijeniti da na papiru imamo bolju reprezentaciju od one iz 1998. godine što ne znači automatski da ćemo ovdje uzeti zlato, srebro ili broncu. Ne želim obećati ništa osim da će naša reprezentacija ovdje ostaviti srce za uspjeh.

Linker
03. svibanj 2024 21:59