Alan Anderson, Cibona
 ANDRIJA LUCIC/CROPIX Cropix
SUDAR TITANA

Rivalstvo Cibone i Partizana koje traje desetljećima: Kecmanov ‘nož u srce‘, Acin ‘show‘ u Beogradu...

Cibona je u Beogradu prekinula crni niz, a sada želi protiv Partizana zaliječiti ranu staru 6 godina
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 13. listopad 2021. 16:15

Uz dužno poštovanje Crvenoj zvezdi i Budućnosti, koji u posljednjih pet godina dominiraju ABA ligom, kad se gleda unazad kompletna dva desetljeća, najveće regionalno rivalstvo još uvijek je ono Cibone i Partizana, koji su se dvaput susretali u finalima, po jednom u četvrtfinalu i polufinalu, dok su u modernoj povijesti - nakon raspada negdašnje države - međusobno odigrali čak 50 utakmica, 10 u Euroligi i 40 u ABA ligi.

Prije novog okršaja u petak u Draženovu domu ukupni omjer - Partizan ima 32, Cibona tek 18 pobjeda - zapravo ne može dočarati intezitet ovog rivalstva u razdoblju od 1998. do 2014. s obzirom da su Vukovi tek prošle sezone u Beogradu uspjeli prekinuti niz od osam poraza, s tim da u Zagrebu na pobjedu protiv Crno-bijelih čekaju punih šest godina. No, krenimo redom...

ACIN ‘SHOW’ U BEOGRADU

Cibona i Partizan su se nakon raspada bivše države prvi put susreli u Euroligi 1998. Točnije, 8. siječnja ‘98. je Aco Petrović priredio “show” u Beogradu, izašao na teren prije momčadi kako bi “otupio navijačku oštricu” za igrače, burno slavio svaki koš, plesao uz aut-liniju kad su Vukovi došli nadomak pobjedi. Na terenu su pak ključne poteze povlačili Veljko Mršić, Gordan Giriček i Damir Mulaomerović, čijih je 46 poena trasiralo put ka pobjedi 78:70, makar je na drugoj strani briljirao Dejan Tomašević s 22 poena i 14 skokova.

Sličnu partiju je centar Partizana - uz kojeg su bili Predrag Drobnjak, pokojni Haris Brkić, Dragan Lukovski... - ponovio u Zagrebu, ali silno raspoložena Cibona predvođena Giričekom (18p, 5s, 3a) tamo nije ostavila ni najmanju šansu (84:66), pritom je igrom sjajnu dirigirao Chucky Atkins.

SESAROVO REMEK-DJELO POD TORNJEM

Iako je u međuvremenu pokrenuta ABA liga, Partizan u njoj nije sudjelovao od početka pa se na nove okršaje trebalo čekati četiri godine kad ih je ponovo spojio ždrijeb Eurolige. Tu je pak Cibona pod Nevenom Spahijom upisala poraz u Beogradu (81:76), makar je Zoran Planinić gađao trice 5-5 i ubacio 30 poena, da bi osvetu 30. siječnja 2002. (84:71) potpisao Jasmin Repeša. U toj je utakmici briljirao Josip Sesar s 28 poena i šest asistencija te nakon pobjede uzeo mikrofon i s Bad Blue Boysima zapjevao “popevke sam slagal...”

image
Sesar je slomio Partizan pa s BBB-ima u dvorani zapjevao “...popevke sam slagal...”
DRAGAN MATIC/CROPIX

PENN I RIMAC ZA +23 U ZAGREBU

I u sezoni 2003/04. su Cibona i Partizan podijelili domaće pobjede u Euroligi. Nakon što ih je Fred House torpedirao s 39 poena u Pioniru (93:81), Vukovi su 28. siječnja 2004. uzvratili razbijanjem od 23 razlike (92:69) na krilima sjajnog bekovskog tandema Scoonie Penn (14p, 5s, 4a, 4ul) - Slaven Rimac (18) kojima su se sjajno priključivali Joke Vranković (15), Andrija Žižić (12) i Jurica Golemac (11p, 7s, 6a). Avdalović, Vujanić, Šćepanović, Stanojević, Čanak... nisu došli ni blizu.

ANZULOVIĆEVA ‘METLA’

Nakon 1998. Cibona je na euroligaških 2-0 protiv Partizana čekala do 2005. kad je pobjede u Beogradu (81:78) i Zagrebu (85:76) potpisao Dražen Anzulović s momčadi u kojoj je glavni igrač bio Marko Popović. Iako je između te dvije utakmice Andrija Žižić otišao u Barcelonu, to nije promijenilo odnose snaga ove dvije momčadi. Na drugoj su strani bili Uroš Tripković, Luka Bogdanović, Kosta Perović, Blake Stepp...

PEKOVIĆ OSVOJIO DRAŽENOV DOM

Ulaskom Partizana u ABA ligu donijelo je uvodnih 4-4 u regionalnim okvirima, u prvih osam okršaja nijedna momčad nije upisala gostujuću pobjedu, da bi prva kod kuće poraz upisala - Cibona. Dogodilo se to u majstorici polufinala 31. ožujka 2007. kad Anzulovićeva momčad nije imala rješenje za Nikolu Pekovića (20p, 9s), Duško Vujošević imao je i raspoložene Predraga Drobnjaka (17p, 5s) te Vonteega Cummingsa (15p, 5a), dok se Brent Wrightu (20p, 13s) i Andrewu Wisniewskom (17) nije priključio više nitko.

ANDERSON PREKINUO CRNI NIZ

S dvije pobjede u polufinalu ABA lige ‘07. Partizan je krenuo u seriju od ukupno sedam zaredom protiv Cibone. Dok 14. ožujka 2007. Alan Anderson nije odlučio da je dosta, stavio 23 za zagrebačku pobjedu 66:58 protiv Tepića, Rašića, Lasmea, Veselog, Vitkovca, Vraneša... Na žalost, mjesec dana kasnije u Areni Beograd se to nije ponovilo, Partizan je za novi regionalni naslov odnio pobjedu u finalu.

image
Finale tadašnje Jadranske lige 2009. između Partizana i Cibone - Alan Anderson i Čedomir Vitkovac u prvom planu, Marin Rozić u pozadini
ALEKSANDAR DIMITRIJEVIć/CROPIX

KECMANOV ‘NOŽ U SRCE’

Prije no što će Dušan Kecman pogoditi ono što je pogodio u Areni Zagreb, šut preko cijelog terena za pobjedu u finalu (74:75) u kojem su Cibonu s po 31 poenom predvodili Marko Tomas i Jamont Gordon, Vukovi su dva puta u sezoni pobijedili momčad koja je igrala na Final Fouru Eurolige. Tomas je te sezone definitivno “imao broj” Partizana jer je u Beogradu (51:64) stavio 22, a u Zagrebu (69:59) 24 poena. Ali na Laništu se dogodio Kecman...

ŠARIĆ TRASIRAO PUT NA FINAL FOUR

Kad je 4. veljače 2014. Cibona pobijedila Partizan 80:76, uz 22 poena i 12 skokova Darija Šarića te 21 današnjeg sportskog direktora Marina Rozića, pod Tornjem se ozbiljno počelo razmišljati o plasmanu na Final Four ABA lige na kojem će Vukovi u Beogradu osvojiti svoj najveći trofej od osamostaljenja Hrvatske. Te večeri je, pak, lijepo ispunjen Draženov dom svjedočio fantastičnom okršaju Šarića i Bogdana Bogdanovića (32p, 4s, 5a), od tada se u Zagrebu vjerojatno nije odigrala bolja košarkaška utakmica.

image
Dario Šarić nosio je Cibonu do ABA titule 2014. i preko Partizana
SRĐAN VRANčić/CROPIX

KRUŠLIN DONIO POSLJEDNJU U ZAGREBU

U petak će Cibona tražiti prvu domaću pobjedu protiv Partizana nakon čak šest godina s obzirom da je posljednja (63:57) ostvarena pod Slavenom Rimcem 17. listopada 2015. Za nju je najzaslužniji bio Filip Krušlin koji je ubacio 22 poena, dok su u toj momčadi igrali još Marko Jagodić-Kuridža, Nebojša Joksimović, Andrija Žižić, Dominik Mavra...

NAKIĆ ZA NASTAVAK TRADICIJE

Nakon osam uzastopnih poraza od Partizana prošle je sezone Cibona taj negativni niz prekinula u Beogradu. Utakmicu karijere odigrao je Toni Nakić (23 poena, trice 7-10) koji je tako nastavio jednu zanimljivu tradiciju, odnosno nadovezao se na Acu Petrovića i Darija Šarića, također Šibenčane koji su Vukovima donosili pobjede protiv najvećeg regionalnog rivala.

image
Toni Nakić donio je pobjedu nad Partizanom u Beogradu prošle sezone

50 MEĐUSOBNIH UTAKMICA OD 1998.

- Omjer 32-18 za Partizan
- U Euroligi 7-3 za Cibonu
- U ABA ligi 29-11 za Partizan
- U Zagrebu 14-11 za Cibonu
-

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 13:58