TOBIAS SCHWARZ/Afp
KAOS UOČI SP-a

Kapetan potjerao NBA igrača iz reprezentacije: ‘Nemaš tu što popraviti, nisi ti Carmelo Anthony!‘

‘Stojim iza svojih riječi. To je ono što mnogi vole kod mene‘, rekao je Schröder
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 19. srpanj 2023. 14:23

Na popisu kandidata za njemačku reprezentaciju koja će zaigrati na nadolazećem Svjetskom prvenstvu našlo se i ime Maxija Klebera, igrača Dallasa. Isti taj Kleber lani je otkazao reprezentaciju, a Njemačka je u Berlinu otišla do postolja, osvojila broncu.

I Dennis Schröder, kapetan reprezentacije, bio je nedvosmislen kad je u jednom podcastu govorio o tome kako je lanjski otkaz Klebera jako dvojben. Posebno iz prizme što su se nositelji reprezentacije dogovorili kako će tri, četiri godine biti tu svako ljeto. Klebera nije bio lani.

- To je bila poruka za sve nas. Ako nisi bio tu lani, onda te nema niti sada - poručio je Schröder i nastavio...

- Mogao je reći kako potpisuje ugovor i kako želi zaraditi još više novaca, pa biti cijelo ljeto s klubom. Međutim, on je kazao izborniku Gordonu Herbertu kako želi popraviti igru s loptom i da želi raditi na svojoj igri. Oprosti, Maxi, ali ti nemaš što tu popraviti, to nije tvoja igra. Ti si igrač koji šutira trice iz kornera, kažnjava iz pick and rolla, preuzima u obrani. Nisi ti Carmelo Anthony. I nisi od jučer u NBA ligi. Zna se koje su tvoje dobre strane i jedino što možeš raditi jest da te dobre strane popravljaš. Ovako, on je želio raditi na svojoj igri. I zbog toga nije bio u reprezentaciji. Vidite, to me malo zasmetalo. Riječ je o predanosti, o časti igranja za Njemačku. Cijeli smo naš trud lani napravili seksepilnijim, a sad smo opet na početku. Mi se jednostavno moramo potruditi da ovo i dalje bude pošteno.

image

Maximilian Kleber (desno)

SWEN PFORTNER/Dpa Picture-alliance Via Afp

Nakon tih riječi, očito su Schröder i Kleber razgovarali, jer je playmaker dodao:

- Ja sam Maxiju pojasnio što sam želio reći. Stojim iza svojih riječi i govorim ono što mislim. I to je ono što mnogi vole kod mene. Ne postoji svađa između Maxija i mene. Kapetan sam i moj je posao zauzeti se za svoje igrače. Mislim da nije fer prema drugima koji su lanjsko ljeto proveli igrajući za reprezentaciju. Nije fer sad nekome od njih reći da neće biti ovdje, jer je, eto, netko koga nije bilo ovdje lani, sad odlučio igrati.

Maxi Kleber, pak, nije dugo čekao da bi preko svojeg agenta plasirao izjavu...

- Moji su ciljevi uvijek bili da igram za Njemačku kad sam 100 posto spreman i da pomognem suigračima. Prošlo ljeto morao donijeti tešku odluku zbog ozljede pod kojom sam igrao cijelu prethodnu sezonu. I trebalo mi je vrijeme za oporavak. Da sam bio zdrav, igrao bih Eurobasket, a komunikacija sa svim relevantnim ljudima bila je puna poštovanja i razumijevanja. Uživao sam gledajući suigrače kako osvajaju medalju i bio sam ponosan na njihov uspjeh - objasnio je Kleber, nastavljajući...

- Već sam počeo trenirati, jer želim igrati na SP-u. Međutim, posljednji događaji i neprikladni komentari na moj račun pokazali su da nisam poželjan u reprezentaciji. Meni nije cilj da uništim dobru kemiju koja postoji od lanjskog ljeta. Niti želim biti problem. Zbog toga aaam odlučio da ne igram. Umjesto toga navijat ću za dečke i bit ću im podrška. Više se neću oglašavati povodom ovog slučaja - zaključio je Maxi Kleber.

Dennis Schröder je osebujan tip, ali poanta ove priče mogla bi biti zanimljiva i za naše prilike. Otprilike ako ikada pročitate da netko neće biti dio reprezentacije jer je "odlučio raditi na svojoj igri". Ili, ako netko kaže da mu klub ne dozvoljava igranje za reprezentaciju.

Nitko nikada u povijesti od hrvatskih igrača nije zaradio veći novac igrajući u NBA od Bojana Bogdanovića. Kojemu nitko nikada - a promijenio od 2014. naovamo pet NBA klubova - nije sugerirao da ne igra za reprezentaciju preko ljeta...

Vrijedi stoga ovu priču negdje pospremiti u memoriji. Ako se dogodi ponovno. Nešto bliže nama...

Linker
20. svibanj 2024 07:37