Ales Fevzer / CROPIX / CROPIX
TVRTKO PULJIĆ IZ CLUJA

BOJAN BOGDANOVIĆ ZA SPORTSKE NOVOSTI 'Želim li biti najbolji strijelac Europskog prvenstva? Ma, ne moram ja ni poen ubaciti, samo da uđemo u finale'

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 01. rujan 2017. 15:17

Aco Petrović, priznao je to uoči puta u Cluj, bio je nekoliko dana vrlo zabrinut. Bojan Bogdanović uzeo je pauzu; ne od treniranja, trenirao je on, ali nekoliko je dana bio samo u svom filmu. Sa svojim mislima i daleko od onoga na što su navikli suigrači. Oni koji ga bolje poznaju znaju da Bojan Bogdanović ne voli pokuse, a nešto slično zbilo se i lani uoči Rija, kad je u nekakav takav time-out ušao na turniru u Cordobi.

No svi su odahnuli, od Petrovića nadalje, kad je u posljednjim treninzima u Svetom Martinu Bojan Bogdanović počeo igrati na svojoj vrhunskoj razini. Kako se može čuti, pala je pjesma “Vratio si se, živote”. I evo ga, nasmijan, čak i svjež, uoči turnira od kojega očekuje puno. Takav je dojam ostavio nakon razgovora koji smo vodili uoči prvog podbacivanja na Eurobasketu.

- Kaže Aco da sam uzeo pauzu od šest dana? Hahaha... Aco je to kazao na sebi svojstven način. Ma, trenirao sam ja normalno i u tom periodu, možda nisam bio na treninzima toliko agresivan kao što sam inače, ali nije to nikakav problem. Svatko ima neki svoj put priprema za veliko natjecanje.

Misli li Bojan Bogdanović da je u stanju odigrati i bolje od onoga što je igrao u Riju?

- Kad bih igrao približno tako, ili na toj razini, bio bih presretan i momčad bi tada imala koristi. Posebno bi to došlo do izražaja ovo ljeto jer, po mom sudu, imamo više širine, pa, uz moju igru iz Rija, mislim da bismo otišli i korak dalje nego tada.

Gledaju nas ozbiljnije

Kao što je, evidentno je to kroz ove pripreme, Dario Šarić danas puno zreliji, ukupno bolji igrač nego što je bio lani.

- Dario je još dovoljno mlad i nije nikakvo iznenađenje da napreduje iz godine u godinu. Kako sam s njim svako ljeto u reprezentaciji, mogu samo potvrditi, on je iz ljeta sve bolji i bolji. Nije mi to iznenađenje.

Što misli, kako nas ove godine, prije prvog podbacivanja, ocjenjuju drugi? Mi imamo neki svoj stav o Francuzima, Litavcima, Srbima, Grcima, a kako oni vide ovu Hrvatsku?

- Uz Šarićevo sazrijevanje, uz dolazak iskusnijih igrača koji imaju svoje europsko ime i prezime, mislim da nas gledaju nekim drugim očima nego kada smo redovito gubili od Litve, Francuza, Španjolaca... Pobjeđivali ih jesmo kroz pripremni period dosta puta, ali te velike reprezentacije pokuse, po mom sudu, ne shvaćaju previše ozbiljno. Treba pobjeđivati kad je najpotrebnije.

U osmini se finala križamo s istanbulskom skupinom. Tko će više gledati suprotnu skupinu, mi iz Cluja Istanbul ili oni iz Istanbula Cluj?

- To je teško pitanje. U toj se skupini u Istanbulu, po mom sudu, do posljednjeg dana neće znati ništa. Može se dogoditi da i koš-razlika odlučuje. Tamo postoji pet reprezentacija koje bi mogle dalje, čak i Belgija, iako bi bilo iznenađenje da ona ode u osminu finala. Tko će koga gledati, ne znam, ali znam da s kim god budemo igrali u osmini finala, to će biti utakmice na nož, bit će jako teško...

Koliki mu psihički pritisak stvara činjenica da na Eurobasket dolazi u statusu jedne od najvećih zvijezda?

- Meni to ne stvara nikakav pritisak, kao što mi pritisak ne može stvoriti ni javnost; sam sebi stvaram pritisak i zadajem ciljeve. Tko me kako gleda, vani ili kod nas, iskreno, ne stvara mi problem. Godi to, ali nije pritisak. Sam sebi stvaram najveći pritisak.

A ne treba ni pitati bi li više volio biti najbolji strijelac ili da Hrvatska osvoji medalju.

- Ma to ne trebam ni odgovarati. Ne moram ni poen ubaciti, samo da uđemo u finale.

Izbornik je Petrović uoči puta govorio da nam obrana još nije na lanjskoj razini.

- Imamo mi još dosta rezerve, stoga i ti pokusi nisu realni. Počnimo od mene, ja prvi ne igram na maksimumu te utakmice, možda još ponetko. Kad se počne igrati zapravo, pa na ispadanje, tada će naša obrana, nadam se, biti puno bolja.

OSTATAK VELIKOG INTERVJUA S BOJANOM BOGDANOVIĆEM PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SPORTSKIH NOVOSTI

KADA IGRA HRVATSKA

petak, 1. rujna

14.00 Mađarska - Hrvatska 58-67

16.45 Španjolska - Crna Gora

19.30 Rumunjska - Češka

subota, 2. rujna

14.00 Crna Gora - Mađarska

16.45 Češka - Španjolska

19.30 Hrvatska - Rumunjska 74:58

ponedjeljak, 4. rujna

14.00 Mađarska - Češka

16.45 Crna Gora - Hrvatska 72:76

19.30 Španjolska - Rumunjska

utorak, 5. rujna

14.00 Češka - Crna Gora

16.45 Hrvatska - Španjolska 73-79

19.30 Rumunjska - Mađarska

četvrtak, 7. rujna

13.30 Češka - Hrvatska

16.15 Mađarska - Španjolska

19.45 Crna Gora - Rumunjska

Linker
25. travanj 2024 16:14