ABA liga
VELIKO REGIONALNO RIVALSTVO

DANAS POČINJE NOVA SEZONA ABA LIGE Cedevitin četvrti juriš na Crvenu zvezdu starta okršajem protiv 'Zvezde II'

VELIKO REGIONALNO RIVALSTVO Cedeviti će ove sezone četvrtu godinu zaredom na putu prema vrhu ABA lige stajati Crvena zvezda
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 29. rujan 2017. 13:47

Cedevita će novu regionalnu sezonu, svoju devetu u ABA ligi, otvoriti u petak navečer, kad u Draženov dom dolazi FMP, razvojna momčad Crvene zvezde, velikog (i jedinog) rivala četverostrukom uzastopnom prvaku Hrvatske. Nakon Dražena Anzulovića, Jasmina Repeše i Verljka Mršića, koji su potpisali četiri poraza u finalima, ljetos je na Velesajam stigao Jure Zdovc, čiji je glavni zadatak konačno dovesti Cedevitu na regionalni tron.

Sjećanja nisu dobra

Ako govorimo o papiru, onda ove sezone Cedevita ni po čemu ne bi trebala biti podređena Crvenoj zvezdi, koja je potpuno rekonstruirala momčad, a pritom na klupu umjesto Dejana Radonjića instalirala potpuno neiskusnog Dušana Alimpijevića. Prevedeno, Cedevita u nadolazećoj sezoni ima veće šanse za osvajanje ABA lige no što je imala dosad.

Što se tiče rivalstva sa Zvezdom, ono je započelo prije tri godine i, u regionalnim okvirima, danas je na razini onoga što su u prethodnom dužem razdoblju nudili Partizan i Cibona. Međutim, to je rivalstvo prilično jednostrano jer je Crvena zvezda od 2015. dobivala Cedevitu u dva finala i između toga u polufinalu.

- Sjećanja nisu baš dobra - kiselo će se nasmijati Luka Babić, akter svih tih poraza.

- Prevagu je uvijek odnosila njihova agresivnost, nikad nam taj njihov stil nije odgovarao.

Kad je Cedevita, po Babiću, bila najbliže tome da preko Crvene zvezde dođe do trofeja?

- Mislim da je to bilo u onom finalu 2015, kad smo imali Roka Ukića i Marka Tomasa. Iako smo izgubili prve dvije u Beogradu, imali smo svoje prilike u obje. Treću smo pak dobili prilično lako, da bi se uoči četvrte Ukić ozlijedio na zagrijavanju, a Tomas već u prvom poluvremenu. To je dokaz da ponekad trebaš i malo sreće. Mi je nismo imali ni u jednom od ta tri okršaja s njima u doigravanju.

Pullenov promašaj

Godinu poslije polufinale se igralo na dvije pobjede, a Jacob Pullen je u Beogradu imao šut za pobjedu u prvoj utakmici. Nije ušlo, Zvezda je dobila nakon produžetka te u Zagrebu dovršila posao.

- Sve bi bilo drukčije da smo imali meč-loptu na svom terenu - uvjeren je Babić.

- U tom bi slučaju oni bili pod velikim pritiskom. Nažalost, nije se dogodilo, propustili smo veliku priliku prije produžetka, a u njemu smo lagano pali.

Posljednje je finale pak bilo najizvjesnije...

- Da, prošle su sezone oni imali najlakši posao dosad. Mi smo opet bili u problemima, trener Mršić zbog suspenzije nije mogao voditi prve dvije utakmice, Ryan Boatright propustio je prvu pa nezaliječen zaigrao drugu, u kojoj je obnovio ozljedu zadnje lože. I ja sam to finale igrao ozlijeđen, a još sam morao igrati na playu, što je izuzetno teško kad se zna koliko je agresivno Radonjićeva Zvezda igrala obranu na lopti. Ponavljam, u svim nam je tim godinama nedostajalo i sreće.

Luka Babić bio je i u onoj momčadi koja je 2014. u Beogradu izgubila finale od Cibone.

- E, za tom utakmicom baš žalim. Taj poraz od Cibone i onaj prošlogodišnji od Srbije u četvrtfinalu Olimpijskih igara najteži su mi u karijeri. Dođe mi muka kad ih se sjetim.

Nakon ovoga je postalo besmisleno dalje mučiti Babića, bez kojeg će Cedevita u novoj sezoni pokušati naplatiti sve nabrojane frustracije...

Linker
27. travanj 2024 17:33