CROPIX
NITKO NIJE MOGAO OSTATI RAVNODUŠAN

EGZODUS HRVATICA IZ TURSKE Jedna od najljepših sportašica svijeta opet je slobodna igračica

Piše: Davor TrutinObjavljeno: 23. prosinac 2016. 19:10

Nedavni strašni prizori učinka razarujućeg i sve raširenijeg vala terorizma u Berlinu i Ankari zgrozili su čitav svijet. Slike kaosa i užasa na berlinskim ulicama i nove napetosti u Turskoj nakon atentata na ruskog veleposlanika u Ankari nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Pa tako ni brojne hrvatske sportaše koji nastupaju u nekim zemljama koje su često u epicentru tih zbivanja.

Turska je posljednjih godina među glavnim metama terorističkih napada, a u toj golemoj zemlji svoj kruh zarađuju, ili su donedavno zarađivali i brojni hrvatski sportaši. Među njima je i hrvatska košarkaška reprezentativka Antonija Sandrić (ex Mišura). Plavokosa Šibenčanka upravo se vratila iz Turske, gdje je od proteklog ljeta bila igračica Samsuna, nakon trogodišnjeg igranja u Toulouseu.

- Od prije nekoliko dana nisam više u Samsunu. Ali moj odlazak iz Turske nema veze s valom terorizma i političkom situacijom u toj državi. Imala sam dogovor s ljudima iz Samsuna da ukoliko ne prođemo drugi krug u Europi da raskidamo ugovor. Budući da smo nakon prolaska prvog kruga zapeli u drugom krugu, aktivirala se ta klauzula ugovora, sporazumno smo se razišli, i sada sam opet slobodna igračica – odmah nam je pojasnila Antonija. Njen klub je u Eurocupu bio na omjeru 1-5, a ne stoji dobro ni u turskom prvenstvu. Samsun je trenutno posljednji na ljestvici.

Zagreb, 191116. 
SD Trnsko. 
Kosarkaska utakmica kvalifikacija za EuroBasket 2017 za zene izmedju Hrvatske i Estonije. 
Na fotografiji: Antonija Sandric, Janeli Lilleallik.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

- Po imenima smo bili dobra ekipa, individualno prilično jaka, ali nismo imali taj kolektivni duh. Osim toga šokirala nas je i iznenadna smrt našeg trenera na početku sezone...

Iako je Samsun, grad od pola milijuna stanovnika na Crnom moru, bio daleko od terorističkih aktivnosti, ipak je svi ti događaji u njenom okružju nisu ostavljali ravnodušnom.

- Naravno, sve te ružne slike, napetosti, psihoze, osjetile bi se prilikom svakog novog čina nasilja i terorizma. U Samsunu, gdje sam igrala, nije bilo srećom nikakvih problema, ali u okružju je bilo napetosti. Nije jednostavno ići u Istanbul nakon eksplozija, ubojstava i slično, a često smo putovali u taj grad. Naime, pet klubova Prve turske lige je iz Istanbula, i morali smo tamo ići skoro svaki tjedan.

Uz Antoniju u Samsunu je igrala i Luca Ivanković, koja je također otišla iz kluba, a u Turskoj više nije ni još jedna naša reprezentativka, Jelena Ivezić.

Osijek, 240216.
Dvorana Gradski vrt.
Kvalifikacije za EuroBasket 2017. u Ceskoj za zene, kosarkaska utakmica izmedju Hrvatske i Nizozemske. 
Na fotografiji:  Antonija Sandric. 
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Foto: Vlado Kos / CROPIX

- Luca i ja smo otišli gotovo u isto vrijeme. Ona ima isto neke druge opcije, između ostalih i u Turskoj. Jelena je također otišla... Sve smo se pokupile ha,ha. Ostala je samo Mirna Mazić u Kayseriju.

Usprkos nesigurnosti i stalnoj psihozi, šibenska košarkašica je zadovoljna boravkom u Turskoj, i kako kaže, sve su opcije u igri, uključujući i neki novi možebitan ugovor s turskim klubom.

- Meni je tamo bilo lijepo, jedno odlično iskustvo. Ljudi iz Samsuna su me primili super, i na rastanku je također bilo sve fer i korektno. Nikad se ne zna što nosi život. Za sada nemam nikakvih konkretnih ponuda, ali neke opcije su aktualne - kazala nam je Antonija koja će Božićne i novogodišnje blagdane provesti tako u svom rodnom gradu, uz supruga, obitelj i prijatelje. A, nakon toga opet u bijeli svijet. Tko zna, možda je put ponovno navede u Tursku.

Linker
30. travanj 2024 13:13