Profimedia, Alamy
JEDAN OD GLAVNIH U PHILADELPHIJI

GENERALNI MENADŽER 76ERSA O HRVATSKOJ I ŠARIĆU 'Dario je borac, a momčad vam je bila ravnodušna, zato su njegove emocije bile tako sirove i ranjive!'

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 16. rujan 2017. 14:55

Nema puno VIP gostiju do kojih novinari na Eurobasketu mogu doći. One najveće face uglavnom se smjeste u fotelje Sinan Erdem Arene tik uz parket, a do njih ulaze na sporedne ulaze, do kojih ljudima s novinarskom akreditacijom nije moguće doprijeti. Bryan Colangelo, 52-godišnji GM Philadelphia 76ersa, međutim, bio je u loži koja je nadomak novinarskoj tribini. Nije tražio fotelje i prvi red pa je bio dostupniji.

Bez problema je pristao na razgovor, otkrio je da je do Istanbula potegnuo da bi prije svih provjerio dva svoja igrača Darija Šarića i Furkana Korkmaza, ali i da je želio baciti pogled na neke igrače koji bi u sljedećem razdoblju mogli biti zanimljivi za njegovu momčad.

Radi se o sinu Jerryja Colangela, danas savjetnika u Sixersima, 77-godišnjaka, koji je još uvijek najvažniji čovjek u američkoj reprezentaciji, sportski direktor vrste, koja je nakon nekih posrtaja ponovo postala sinonim nepobjedivosti. I reprezentacija koja će na svakom SP-u i Igrama biti sastavljena od zvijezda, dovoljno jaka da joj nitko ugrozi zlato. Tata Colangelo tvorac je tog ugođaja, držao je leđa Mikeu Krzyzewskom, od sada će Greggu Popovichu, izbornicima, čiju će riječ slušati i najveći igrači današnjice poput LeBrona Jamesa, Kevina Duranta ili nekada Kobea Bryanta.

Dokazao je da može

Uglavnom, njegov sin, izgledom nalik na preplanulog ocvalog playboya, koji je parkirao jahtu u istanbulskoj Atakoy Marini, u sve je dobro upućen.

U Darija Šarića prije svega. I njegovu frustraciju, koju je uočio u utakmici protiv Rusije, a i nakon nje. Ovo je Colangelov komentar viđenog...

- Jako sam dobro upoznao Darija i znam da je bijesan nakon takvih utakmica, svojih nastupa kojima na koncu ne može biti zadovoljan. Svatko tko daje sve od sebe svaki put kada izađe na parket, osjeća tu frustraciju i to je logično.

Otkrio je Colangelo i nekoliko detalja iz Sixersa.

- Kada je Dario igrao manje zbog nekih zdravstvenih poteškoća, bio je frustriran. Imao je sitnijih problema sa stopalom, ali nitko nije bio više uzrujan od njega u želji da se što prije vrati na parket. Sjećam se da je htio igrati kroz bol, no, mi ga nismo željeli staviti u poziciju s kojom bi došao u opasnost da pogorša ozljedu. On je natjecatelj, Dario uvijek želi dati sve što ima kad izađe na parket. Na žalost, ono što ste vidjeli u utakmici protiv Rusije bila je prilično ravnodušna momčad pa je i ishod na kraju bio takav.

I Dario je tu, po Colangelu, pukao...

- Nakon utakmice mogli ste vidjeti sirove i ranjive emocije kod Darija, to se čak vidjelo i na parketu u posljednjem dijelu utakmice.

Imali ste pod kontrolom Darija u protekloj sezoni, a otkako se pojavio u hrvatskoj košarci mnogi ga vide kao spasitelja, pa i lidera nove generacije. Može li, po vašem sudu, Šarić biti to?

- Mi govorimo o igraču koji je dokazao ne samo da može igrati na visokoj razini kao što su europski kupovi, olimpijske igre, nego je on sada je na NBA razini, a to je najviša razina natjecanja. Mogu samo reći da je iz našeg kuta gledanja on imao vrlo produktivnu godinu.

Volim svestrane

A u hrvatskoj reprezentaciji, onome što dolazi sutra?

- Gledajući sa strane status hrvatske košarke danas, vjerujem da Dario sa svojim vještinama, inteligencijom na parketu, svojim natjecateljskim duhom, svime s čime raspolaže, nesumnjivo može biti lider vaše reprezentacije. Ne vidim razloga da to ne bude.

O ulozi našeg igrača u Sixersima: Darija smatramo stabilnim temeljem zgrade koju polako gradimo

Možemo li malo o Šarićevoj budućnosti u Sixersima, kakve vi kao klub imate ideje vezano za njega?

- Mi smo mlada momčad, momčad koja raste. Imamo u svlačionici puno mladih igrača, želimo od ove grupe ljudi stvoriti momčad sposobnu napadati najveće stvari. Što se konkretno Darija tiče, teško je reći precizno kakva će biti njegova uloga, no, za sada osjećamo da je on odličan, stabilan temelj zgrade koju postupno gradimo.

Jeste li ikada razmišljali da ga “tradeirate”, odnosno je li vam u nekim planovima za trade?

- Nikad ne odgovaram na takva pitanja.

OK, ajmo malo o Darijevoj osobnosti. Kako ga vi doživljavate?

- Ozbiljan je dečko, košarka mu je stalno na umu, no, ujedno je i vrlo zabavan. Kada je komforan s ljudima oko sebe, on je suigrač vrijedan poštovanja, vrlo respektabilan u svlačionici. Suigrači ga jako vole, on je sjajan za kulturu rada, ima sjajnu radnu etiku, radi doista puno, ozbiljan je u svakoj utakmici, poštuje košarkašku igru. To je Dario Šarić kakvog ja vidim.

Dotakli ste se Darijeve inteligencija na parketu, ta njegova pozicija, nazovimo to “point-forward”, odnosno igrač na poziciji krilnog centra koji postavlja akcije, postala je tražena roba u današnjoj košarci?

- Ne volim stavljati igrače na pozicije, zvati ih brojevima, ali mogu reći da volim imati svestrane igrače. One koji mogu igrati puno pozicija, igrati s loptom i bez lopte i to je jedna od stvari koju je Šarić sasvim sigurno razvio. Kada se postavi Šarić u playmaking situaciju, on obično donosi dobre odluke, ima sjajan pregled igre i dobar osjećaj za igru. Osim toga, on zna igrati “off the ball”, ili “post up” u reketu, ali i “catch and shoot”. Da, on radi puno na svom šutu pa je i taj dio svoje igra razvio.

Trebao je odmor

Ukupno, kako ste vidjeli njegove igre ovoga ljeta, ali i na Eurobasketu i kako biste ih generalno ocijenili?

- Gledao sam neke utakmice na televiziji. U ranoj fazi priprema igrao je dobro, ali je igrao tako da se uvede u formu. Mislim da je jako dobro za njega što se ovo ljeto konačno imao priliku odmoriti, što lani nije mogao, jer tu su bile kvalifikacije za Igre pa same Olimpijske igre. Lani je imao možda tjedan dana odmora. Stoga sam ga u razgovorima poticao da se odmori. Iz perspektive gledatelja, teško mi je komentirati njegove utakmice jer nisam bio uz momčad, no, čini mi se da je u svim utakmicama Eurobasketa izgledao komforno, osim u posljednjoj, a čini mi se i da je fizički u dobroj kondiciji.

I slomljen nakon Rusije.

- Kao što rekoh, vidio sam sirove emocije već na parketu. Mislim da nema dvojbe o tome da Dario igranje za reprezentaciju doživljava vrlo ozbiljno.

Vidite li Darija Šarića jednog dana kao All-Star igrača?

- Teško je reći. Iza njega sjajna prva godina u NBA, što je oduvijek sjajan prvi korak. Ostaje nam svima skupa vidjeti koliko daleko on može dospjeti.

Bryan Colangelo ostavio je dojam iscrpnog i upućenog sugovornika. I čovjeka koji ima vrlo dobro, pozitivno mišljenje o Dariju Šariću. A on je Darijev šef. Čovjek kojega će se pitati dođe li se ponuda za trade, čovjek kojega će se pitati kakav će ugovor ponuditi Dariju za dva ljeta kad Šibenčanin bude potpisivao novi.

Biti GM u NBA ligi najvažniji je posao. Važniji od trenerskog ponekad.

O igranju NBA igrača za svoje reprezentacije i odnosima NBA - FIBA: Podržavam želju igrača sve dok ih ona ne ugrožava

Slažete li se s tim da europski NBA igrači igraju za svoje reprezentacije? Neki NBA klubovi zbog toga baš i nisu sretni. Vi ste čovjek iz sustava, debelo ste unutra, kako gledate na taj problem? Ljetos je bilo pregršt otkaza po europskim reprezentacijama?

- Moj je pristup toj temi sljedeći: dajem apsolutnu podršku igračima za svoje reprezentacije, sve dok je to s razlogom.

Što to znači?

- Kad kažem s razlogom, onda se pitam je li igrač zdrav, je li u stanju igrati a da pri tome ne pogorša svoje stanje, produbi neku ozljedu, odnosno, osjeća li se igrač dovoljno dobro za reprezentativno ljeto? Znate, dok sam bio u Torontu kao GM, imao sam problem s Garbajosom, današnjim predsjednikom Španjolskog saveza, koji je insistirao da igra za Španjolsku i na koncu se nikad više nije potpuno oporavio od ozljede koju je doživio. Moje iskustvo postoji na obje strane, osobno podržavam igrače da igraju za svoju zemlju, podržavam i dogovor između FIBA-e i NBA, koji NBA klubove štiti s točno određenim brojem sati treninga dozvoljenih u reprezentaciji, brojem trening dana, natjecateljskih dana, tako da sada imamo bolji uvid u to što sve rade naši igrači dok su u reprezentaciji.

Colangelo se tu otvorio...

- Prije niza godina bio sam uključen u razgovore oko dogovora FIBA-e i NBA, R.C. Buford iz Spursa i ja pokušali smo staviti stvari na svoje mjesto u ime NBA klubova. Znate, iz naše perspektive nacionalni savezi ponekad imaju nerazumna očekivanja od svojih NBA igrača. Idu na sve ili ništa, a onda mediji i fanovi napadnu igrače ako ne igraju za reprezentacije. Naš je zadatak da pokušamo zaštititi igrače, pa se tu stvori i određeni konflikt, no, to je u najboljem interesu igrača i njegova dugoročnog zdravlja, ali i u najboljem interesu kluba, koji treba zdrava tijela svojih igrača.

I da, ako ste mislili da je Colangelu super ovaj eurobasket, prevarili ste se...

- Pogledajte samo ovo natjecanje, završit će sredinom rujna, a naš kamp će započeti za 10 dana, mi počinjemo 26. rujna. I većina igrača koji su ovdje participirali neće imati priliku potpuno se oporaviti. Kao što rekoh, potpuno podržavam sve igrače koji žele igrati za reprezentacije, ali samo do onog trenutka dok je sve to razumno za igrača.

Što je s nemogućnosti da NBA igrači igraju kvalifikacije u jesenskom i zimskom terminu?

- To je zamršena situacija, a pravi utjecaj takve odluke tek treba vidjeti. Gledajmo to na ovaj način, razočaravajuće je imati reprezentaciju SAD-a bez njenih najboljih igrača, a tako je i s drugim reprezentacijama, no, na to smo prisiljeni. Vrijeme će reći koliko će dobroga ta ideja donijeti. Ili, koliko dobroga neće donijeti.

Linker
04. svibanj 2024 22:18