Ante Nazor dok je bio trener Zadra
 LUKA GERLANC/CROPIX
NAZOR IZABRAO

Bivši trener Splita, Zadra i Cibone radi u Mađarskoj: Ostao sam jer mi je tržište ovdje vrlo zanimljivo

"Tamo me dočekala kompetetivna, izbalansirana liga u kojoj se dosta ulaže", rekao je hrvatski trener
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 20. srpanj 2020. 16:16

Ako govorimo o tri hrvatska košarkaška velikana, klubovima koji su debelo podcrani i na košarkaškoj karti Europe - abecedno Cibona, Split i Zadar - nedavno je Veljko Mršić postao tek treći trener koji zatvara taj krug. Nakon što su na klupama svo troje velikana već sjedili umirovljeni Vlado Vanjak i još uvijek mladi (41) trener golemog iskustva - Ante Nazor. Najtrofejniji hrvatski trener u mlađim reprezentativnim selekcijama od osamostaljenja ove se godine prvi put otisnuo u “pravo” inozemstvo s obzirom da se svojedobno u Skoplju ipak zadržao u regionalnim okvirima pa avantura, koja je od siječnja krenula u Mađarskoj, za Nazora je nešto novo...

- Tamo me dočekala kompetetivna, izbalansirana liga u kojoj se dosta ulaže, prošle sezone su svi imali po 4-5 stranaca, mi ćemo u sljedeću ući sa četiri, uz mogućnost da dovedemo i petog, nisam puno razmišljao kad su mi usred prekida zbog korone ponudili ostanak - priča trener čiji se ZTE iz “donjeg doma” u Mađarskoj do prekida popeo do osmog mjesta prvenstvene ljestvice.

Tri kluba igraju Europu

Od kolovoza će pak Nazor u Zalaegerszegu imati poznato društvo jer je za ZTE potpisao Ante Delaš (32) s kojim je surađivao još u mlađim kategorijama Splita te u dva navrata dok je sjedio na klupi Zadra.

- Nije mi moglo bolje ispasti jer Ante poznaje moj sustav, a i trebao mi je jedan iskusan igrač njegova profila. Važan mi je i kao mentor mlađim igračima s obzirom da imamo pravilo po kojem jedan Mađar do 23 godine mora igrati prvo poluvrijeme. Ante će mi u tom smislu držati vanjsku liniju, dok na unutarnjim pozicijama za to imam mađarskog reprezentativca Zsolta Szaba.

Momčad će dodatni hrvatski štih imati i s Tonkom Vukom (26), negdašnjim američkim studentom koji je u Hrvatskoj igrao za Alkar i posljednje dvije sezone Šibenik, a trener se nada da ZTE može i s najboljima.

- Tu govorimo o ozbiljnoj razini jer Falco je u Ligi prvaka, Europu redovito igraju Körmend i Szolnoki, no, čak i te najbolje se tamo može, recimo, dobiti na strani jer ostali ne zaustaju previše. Prije svega zato jer država stoji iza sporta, Viktor Orban potiče ulaganja u nogomet, košarku, vaterpolo i rukomet, razvijaju se manje sredina pa tako moj grad od 50-ak tisuća ljudi ima nogometnog i košarkaškog prvoligaša. Riječ je o izuzetno sređenoj državi koja nam je svima isplaćivala 70 posto plaće kad je sve stalo zbog korone.

Veliki iskorak Cibone

Zbog svega toga Ante Nazor nije tražio način kako se vratiti u hrvatsku košarku. Dapače, on je imao potpisan ugovor puno ptrije no što su se hrvatski klubovi počeli slagati za sljedeći sezonu.

- Ostao sam u Mađarskoj jer mi je izuzetno zanimljivo tržište, definitivno se osjeti pomak na bolje sad kad sam se konačno maknuo s Balkana.

Kako mu sa strane izgledaju naši klubovi?
- Za sada je još dosta nepoznanica, ali čini mi se da je Cibona napravila puno veći iskorak u odnosu na Zadar i Split. Ako je ovo znak da su pokrenuli jedan dugoročni proces, da će se pod Tornjem raditi na duge staze, onda imaju potencijala za velike stvari. Već sada s pogođenim Amerikancem mogu imati vrlo zanimljivu momčad. U svakom slučaju im želim sve najbolje. Kao i Zadru i Splitu, koji se još uvijek slažu pa mi je teško govoriti nešto konkretnije - zaključio je Ante Nazor.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. svibanj 2024 21:50