Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
MOTIVACIJSKA METODA

CEDEVITA SE PONOSI AMERIČKIM 'LETAČEM' Preživio klupske turbulencije i zakucava kao lud: 'Igrači se nakon njih udaraju po stražnjicama, to ih pokreće'

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 18. studeni 2016. 19:56

Ra’Shad James je u Cedevitu došao s epitetom “letača”, i to ne kao lani James White, kojeg su u međuvremenu godine “prizemljile”. Ovaj bek, ujedno i jedini od trojice Amerikanaca, koji je preživio promjene u momčadi nakon katastrofalnog starta u sezonu, sa 26 godina je u punoj snazi.

Najbolje se to moglo vidjeti u srijedu kad je u Dom sportova došla Gran Canaria protiv koje je James odigrao najbolju utakmicu za Cedevitu. Brojke (19p, 3s, 3a) bile su jako dobre, no, daleko dojmljivija bila su zakucavanja od kojih zastaje dah...

Velika fizička moć

- Ono drugo je bilo silno poticajno za momčad, pokrenulo nas je - reći će kasnije Marko Tomas.

Zagreb, 061116.
Dom sportova, dvorana 2.
Utakmica 8. kola kosarkaske ABA lige, susret KK Cedevita  -  KK Mornar.
Na fotografiji: RaShad James.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX / CROPIX

To drugo je stiglo u trećoj četvrtini kad se James na asistenciju Babića s desne strane napada odrazio izvan reketa i pokraj trojice (!) gostujućih igrača (dva su bila centri Hendrix - 206 cm - i Pasečniks - 216 cm) zakucao desnom rukom. U prvom poluvremenu je pak pospremio jedan promašaj tako da je uhvatio loptu s dvije ruke negdje - nije pretjerivanje - pri vrhu table. Sve to Ra’Shad James radi sa svojih - 185 centimetara. Visinom playmaker, stilom igre “dvojka”, a zakucava bolje od većine dvometraša. Rijetko, zaista rijetko viđen odraz ima ovaj momak iz White Plainsa, gradića u američkoj državi New York.

- Istina je, danas takve stvari pokreću momčad - kaže trener Cedevite Veljko Mršić.

- Vidite da se igrači nakon zakucavanja udaraju prsima, stražnjicama... Nije bilo tako dok sam ja igrao, ali američki utjecaj je već jako dugo i na Balkanu.

Da ne bude zabune, Mršiću to ne smeta. Dapače. I njega su oduševila zakucavanja, kojima je James dizao navijače na noge, te dodatno pokretao suigrače.

- Od prvog dana znamo kakva je njegova fizička moć. I zato mu stalno govorim da mora biti agresivan, ići na koš jer samo tako njegove fizikalije mogu doći do izražaja.

Kako to izgleda kad je agresivan vidjeli smo u srijedu. Već su se u poluvremenu po hodnicima Dvojke ljudi hvatali za glavu s pitanjem: “jesi vidio kako je zakucao?!”, a i nakon utakmice se puno više govorilo o Jamesovim zakucavanjima nego o još jednom, trećem uzastopnom preokretu (Nižnji Novgorod i Partizan sa -17, Gran Canaria sa -14) Cedevite...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 18:28