Borna Kapusta i Đorđe Topolović

 Davor Pongračić/Cropix
POVRATAK TENZIJA

Rivalstvo zagrebačkih klubova ponovno se rasplamsalo. Može li to oživjeti hrvatsku košarku?

U finalu Kupa Krešimira Ćosića nije nedostajalo žestine, burnih reakcija, ali i sukoba
Piše: Andro PolićObjavljeno: 20. veljača 2023. 12:54

Kako to obično i biva podno Tornja, pred epilog još jednog Cibonina trijumfalnog susreta s razglasa se prolomio dobro poznati evergreen Novih fosila, a s tribina, većinom naklonjenih "vukovima", orio se dobro poznati refren - "Kako je dobro vidjeti te opet". Dok je kultna pjesma nedvojbeno poslužila kao podložna uvertira za feštu branitelja naslova u Kupu, hrvatskim ljubiteljima košarke, ali i onim neutralnim promatračima radosti loptanja pod obručima, isti su stihovi mogli poslužiti za skidanje prašine sa starog rivalstva. Nakon što se "stara" Cedevita prije nešto više od tri i pol godine uputila stotinjak kilometara zapadnije od Zagreba, gdje se fuzionirala s ljubljanskom Olimpijom, rodio se novi projekt, koji sada poprima sve ozbiljnije obrise.

Dvije sezone trebale su Cedeviti Junior za skok u elitni rang hrvatske košarke. Ulaznicu za Premijer ligu osigurali su u svibnju 2021., preskočivši Dinamo u finalnoj seriji. Dok su "vitamini" prošlu sezonu, ujedno i inicijalnu u prvom razredu, zaključili porazom u četvrtfinalu protiv Gorice, momčad Damira Mulaomerovića u tekućoj je sezoni čvršće stala na noge. Trenutačno dijele prvo mjesto prvenstvene ljestvice sa Splitom i Cibonom (svi po 16 pobjeda), a Zadru nedostaje jedan trijumf kako bi se izjednačio s ostatkom vodeće karavane.

Gilbert za završni čin

Iako se još uvijek svjež finale Kupa ponovno pokazalo kobnim za Cedevitu, drugu godinu u nizu, u hrvatskoj košarci jasno su se kristalizirale četiri momčadi koje pucaju na najviše ciljeve. Dok u nogometnom dvorištu imamo "veliku četvorku" koju čine Dinamo, Hajduk, Rijeka i Osijek, bitku za novog prvaka Hrvatske u košarci također će voditi četiri kluba.

Osim što je uvjerljivo slavlje Cibone bio lajtmotiv subotnje večeri u Draženovu domu, bitka za trofej, kako joj i priliči, s najviše police u arhivi izvadila je zaboravljeno gradsko rivalstvo. Tri su se puta Cedevita i Cibona sretale u finalu Kupa, uz dva slavlja "narančastih". No puno upečatljivije, sedam su puta, u periodu između 2012. i 2019., snage odmjeravali u finalnoj seriji u borbi za prvaka države. Završni čin "starog" rivalstva odigrao se u svibnju 2019., kada je Dominic Gilbert ugurao loptu u koš dvije sekunde prije kraja za titulu Cibosa. Bilo je to netom prije formiranja Cedevite Olimpije, a činilo se kako je tada višegodišnjem rivalstvu Cibone i Cedevite stigao kraj.

Verbalni obračuni

Iako se subotnja utakmica činila kao jednosmjerna ulica, na parketu nije nedostajalo žestine, burnih reakcija, ali i sukoba. U tom je kontekstu definitivno najupečatljiviji bio trenutak u posljednjoj minuti, kada je Josip Sesar pozvao time-out pri velikom vodstvu Cibone, što je Krunoslav Simon shvatio kao provokaciju, a zatim i ušao u verbalni obračun sa strategom Cibone. Niti Cedevitina klupa nije ostala imuna na takav potez, komentirajući Sesarov potez vrlo negativno u blizini okupljenih novinara pokraj parketa.

Različita argumentacija spomenutog događaja prenijela se i na konferenciju za novinare nakon dvoboja, gdje je svaka strana tumačila svoje viđenje situacije. Nije na odmet spomenuti kako je ne tako davno, sredinom siječnja, Mulaomerović imao manju prepirku s Bornom Kapustom, najkorisnijim igračem nedavno završenog Kupa.

Summa summarum, niz teza upućuje kako je u subotu, nakon gotovo četverogodišnje hibernacije, oživljeno rivalstvo zagrebačkih klubova. Uz izjednačenu situaciju na ligaškoj ljestvici uoči početka Lige za prvaka, uz kvalitetne dalmatinske rivale u vidu Zadra i Splita, rasplet prvenstva mogao bi dobiti neizvjesne obrise, a takvi su okviri neprijeporno potreban mamac i za publiku, koja će, unatoč evidentnom rezultatskom padu hrvatske košarke posljednjih godina, dobiti i razlog za pomnije praćenje domaće košarkaške scene.



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘:

Što je Ivan Leko želio poručiti s izjavom kako nije u Hajduk došao kako bi trenirao juniore? U kakvom stanju splitski klub dočekuje najveći hrvatski derbi protiv Dinama? Je li se u redovima Modrih jedan igrač napokon stabilizirao? Kako je Istra 1961 došla do četvrtog mjesta u prvenstvu i je li to dokaz kako je projekt s Alavesom uspio? Odgovore na ta i druga pitanja saznajte u novom izdanju podcasta ‘VAR soba‘ s Ilijom Lončarevićem i Robertom Šolom:

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. svibanj 2024 11:29