Kadar s utakmice Zagreba i Cedevite (2011.)

 DAMIR KRAJAC/CROPIX
O VREMENA, O OBIČAJI!

Senzacionalna vijest prostrujila je Zagrebom! Ovo je kao da se, recimo, Hajduk sutra nazove - Dinamo

U dvorani pokojnog Pepsija Božića kao domaćin igrat će klub kojeg ovaj za života nije mogao smisliti
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 21. prosinac 2021. 12:47

Za one koji poznaju odnose vijest je odjeknula pomalo senzacionalno, iako, na kraju dana, nije jasno jesu li oni koji su donijeli odluku išta znali o povijesti košarke u Zagrebu, "s krive strane Save".

Kako bilo, KK Zapruđe, momčad koja tavori pri dnu Prve lige, drugog po rangu natjecanja u Hrvata, odlučila je imenom izaći iz kvartovskih okvira i nadjenuti si ime KK Zagreb. Isto ono ime koje je proslavilo (nakon što se klub godina zvao Novi Zagreb) sve što je s košarkom imalo veze u Zagrebu, a da to nije bila nužno Cibona. I trajalo je to sve skupa tridesetak godina dok se Zagreb nije ugasio, dok nije nestao u trenutku kad su ga ambicije i pohlepa pregazile.

Boška Božića Pepsija više u to vrijeme, kad je sve nestajalo, nije bilo u klubu, nema ga više niti među nama, ali dvorana u Trnskom, taj hram sporta u Novom Zagrebu, ponosno nosi danas ime Boška Božića Pepsija.

U njoj je većina termina u rukama Bosca, koji je također prvoligaš i koji je tamo pronašao svoj dom, ali u Pepsijevoj dvorani igra i Zapruđe. Koje je sada postalo Zagreb.

Ako vam ništa nije jasno, tek ćemo spomenuti, kako je to slučaj, na mikrolokaciji, poput onoga da jednoga dana Hajduk proglasi kako će se ubuduće zvati Dinamo.

Naime, za sve one koji su poznavali odnose, nije bilo tajne u tome kako Pepsi Božić, majka i otac Novog Zagreba koji je kasnije postao Zagreb, najblaže rečeno, nije volio Zapruđe. Odnosi dva čelna čovjeka kluba u tadašnjoj općini Novi Zagreb, Pepsija Božića s jedne strane i Bibija Došena s druge strane, nisu, također, bili naročiti, ako ćemo biti blagi.

I sad Zapruđe, koje možda nema veze s onim Zapruđem, ali eto nosi to ime, postaje Zagreb?! I ne samo to, nego igra svoje domaće utakmice u dvorani Boška Božića Pepsija! Kao domaćin?! Pod imenom njegovog kluba?!

O vremena, o običaji...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. svibanj 2024 09:55