TOM DUBRAVEC Cropix
KOŠARKAŠKI MERCATO

Zadar cilja (pre)visoko, Cibona postaje razvojni poligon, a Split je zamjenu za Mavru pronašao u Americi

Posao se polako zahuktava, ali najveći dio naši regionalni ligaši tek trebaju odraditi
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 30. srpanj 2023. 09:26

Prije dva tjedna je košarkaškom Europom odjeknula viest o tome kako je Crvena zvezda u jednom danu potpisala ugovore s petoricom igrača, unutar 24 sata na Mali kalemegdan su Adam Hanga, Shabazz Napier, Mike Tobey, Joel Bolomboy i Rokas Giedraitis, odreda dokazani euroligaški igrači.

Prije toga je pak Partizan zadržao u svojim redovima Kevina Puntera i Zacha LeDayja, dugo koketirao s Nikolom Mirotićem koji je na kraju izabrao ne ulaziti u ovaj “balkanski lonac”, iskusnim strancima pojačavaju se i Cedevita Olimpija, i Budućnost...

E, sad, nama svi oni ne bi bili previše zanimljivi da s tim klubovima u istom natjecanju ne igraju Cibona, Split i Zadar, koji pak na tržištu s istima ne mogu ni u rečenicu. Makar - priča se ovih dana - bi Zadar u svojim redovima trebao zadržati Luku Božića unatoč tome što je MVP ABA lige i finala doigravanja PH navodno i na meti baš Partizana.

Na Gripama traže krila

Kako bilo, dok se čeka rasplet te priče s Božićem, kao i s Darijom Drežnjakom koji je također vrlo blizu ostanku u momčadi prvaka Hrvatske pojačanom Lovrom Mazalinom i Patrikom Jambrovićem, prilično je jasno da Zadrani ciljaju visoko nakon što im je Grad odobrio kredit s kojim su se zatvorili dugovi iz prošle i pokriva se sljedeća sezona. Sad, hoće li ti ciljevi ispasti previsoki, hoće li klub bez poteškoća - kao što se najavljuje - servisirati tekuće troškove, to tek trebamo vidjeti. Košarkaška svakodnevnica u Hrvata već je duže vrijeme potpuno drukčija...

image
GORAN MEHKEK Cropix

U toj svakodnevnici pak polako počinjemo dobivati ozbiljne obrise momčadi Splita na čijoj je klupi odnedavno Slaven Rimac. Nakon Krešimira Ljubičića iz Cibone i Lovre Gnjidića koji je stigao iz Cedevite Olimpije, na Gripe je kao zamjena za Dominika Mavru koji je otišao u Rusiju (Avtodor Saratov), sletio i jedan američki rookie. Bek Cameron Shelton je prošle sezone imao prilično dobre brojke (21,4p, 5,4s, 4,2a) na sveučilištu s dobrom reputacijom (Loyola Marymount), no, kad se radi o igraču bez ikakvog europskog iskustva, to ništa ne jamči.

Kako od nositelja igre iz prošle sezone u žutom dresu ostaju još Mate Kalajžić, Lovre Runjić, Boris Tišma i Josip Jukić, jasno je da trener Rimac i sportski direktor Teo Čizmić moraju tražiti pojačanja na krilnim pozicijama, ali i u vanjskoj liniji.

Kapusta kod Drežnjaka

Još zahtjevniji posao u Ciboni čeka Dalibora Bagarića, novog sportskog direktora ili - kako se to službeno nazvalo - savjetnika uprave za sportska pitanja. A tih “sportskih pitanja” trenutno ima jako puno jer, uz spomenute Ljubičića i Mazalina koji su pojačali direktne rivale, iz Zagreba je definitivno otišao i Borna Kapusta koji je potpisao za Studentski centar, razvojnu momčad Budućnosti.

Kapusta će u Podgorici nastaviti igrati u ABA ligi u kojoj je debitirao prošle sezone, dok Cibona polako postaje razvojni poligon Studentskog centra u koji je prošle godine iz Draženova doma preselio još jedan hrvatski reprezentativac, Mateo Drežnjak.

Košarkaški “mercato” u Hrvatskoj se malo zakuhao, ali na njemu najveći dio posla naši regionalni ligaši tek trebaju odraditi...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. svibanj 2024 05:52