Boris Kovačev / Cropix
POČINJE EUROBASKET

Hrvatska protiv Finske otvara Europsko prvenstvo i kreće u lov na medalju i OI u Londonu

Mjesec i pol dana priprema završeno je
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 31. kolovoz 2011. 12:11

Mjesec i pol dana priprema završeno je, što su Joke Vranković i njegovi izabranici napravili testirat će se od večeras, pa u, nadamo se, još deset utakmica koje slijede u Litvi. Prvi protivnik na putu k Londonu i Olimpijskim igrama, putu koji može trajati, ne samo u 11 utakmica u Litvi, već i kroz dodatne kvalifikacije sljedeće godine, jest Finska.

Reprezentacija koja nema objektivnu košarkašku vrijednost, ali je vrlo brza i uigrana i ako je se olako shvati, u stanju je zakomplicirati život. Jedino što nikako ne bi trebalo biti dobro u ovoj priči, u priči o ambicijama i ciljevima Hrvatske u Litvi, jest da Eurobasket otvorimo kiksom.

O tome, naravno, nitko i ne razmišlja, premda je David kakva je Finska što se bližila utakmica, sve više nalikovao na Golijata. Što ne mora nužno značiti ništa loše. Previše smo gluposti doživjeli u povijesti od hrvatskih košarkaša da ne pušemo i na hladno.

Osim pobjede koja bismo morali uknjižiti, zbog ugođaja i u reprezentaciji, ali, što je možda i važnije, u hrvatskoj javnosti, bilo bi poželjno da naše otvaranje prođe bez stresova, da ne hvatamo u utakmici nekakvih minus 10, da od početka stavimo Fince u ladicu u kojoj bi, u nekom normalno odnosu vrijednosti s obzirom na Hrvatsku, morali spadati.

- Jest, prva je utakmica, uvijek ima nervoze, ali jednostavno o tome ne valja puno razmišljati - kaže Damir Markota, naš Šveđo.

Šveđanin kontra Finaca, pali li ga to?

- Ha, to je dobro pitanje, ne znam što bih rekao. Ma, mi smo profesionalci, svaka utakmica, pa i ova, mora nam biti kao da je posljednja. Ljudi misle da Finska nije neka, ali na svakom prvenstvu dogodi se neko iznenađenje, valjda to neće biti ova utakmica.

A kakvi su zapravo Finci?

- Spremili smo se za njih, znamo da puno koriste “pick”, da im je to glavno napadačko oružje i to im moramo spriječiti, kao što ćemo im morati spriječiti napadački skok, ali i skokom u napadu spriječiti njihovu tranziciju. Treba ući sto posto u utakmicu, razbiti tako tremu i nervozu i zaustaviti ta njihova oružja. Nema ih puno, ali mogu kroz njih biti opasni.

Hrvatska bi trebala zaigrati u punom sastavu. S manjim poteškoćama su se posljednjih dana susretali Ante Tomić i Marko Tomas, ali obojica bi trebala biti na parketu kontra Finaca. Vjerojatno će se koristiti obojica koliko bude potrebno.

Linker
20. svibanj 2024 21:46