Karlo Žganec

 LUKA GERLANC Cropix
‘ZVUČI NESTVARNO‘

Najtrofejniji košarkaš Hrvatske u lovu na ‘novi najdraži‘ naslov: ‘Nekad pretjeram, ali trener mi dozvoljava‘

Velika je uzdanica zadarskog trenera koji ga je prije 12 godina uveo u seniorsku košarku
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 14. veljača 2024. 15:37

Na pitanje “tko je trenutno najtrofejniji košarkaš u Hrvatskoj?”, rijetki bi - čak ako govorimo i o onima koji ovaj sport prate malo dublje - znali odgovor. A odgovor je - Karlo Žganec.

- Kako to samo zvuči... - smije se centar Zadra u predvečerje Final Eighta na kojem će, uz pet naslova prvaka Hrvatske, loviti svoj šesti Kup Krešimir Ćosić.

Devet od tih deset domaćih trofeja je Žganec osvojio od 2015. do 2019. s Cedevitom, posljednji je lanjski naslov prvaka Hrvatske sa Zadrom, dok je u međuvremenu uzeo Kup i bio prvak Rumunjske s Clujom. Ukupno, dakle, 12 seniorskih trofeja, što je brojka koju rijetki košarkaši dosegnu u cijeloj karijeri, dok je pred ovim Zagrepčaninom (28) - sigurni smo - još puno sezona.

Međutim, u predvečerje borbe za prvi trofej ove sezone, Karlo Žganec je razmišlja o tome što je već upisao u CV, nego isključivo o onome što slijedi.

- Dolazimo u dobrom stanju, Ramo (Marko Ramljak) i Luka (Božić) su bili ozljeđeni, ali su se sad oporavili, dok nas ni tih 40 razlike kod Zvezde nije previše poremetilo. Bila nam je to četvrta utakmica u osam dana, uz putovanja u Dubrovnik i Beograd, s tim da je u konačnici svejedno izgubio jedan ili 40...

Ždrijeb nikad nije presudan

Zadar je - tvrdi, dakle, Žganec - i fizički i psihički u dobrom stanju pred možda i najvažniju utakmicu dosadašnjeg dijela sezone, četvrtfinalnu protiv Splita, domaćina završnice Kupa. Zanimljivo, i prošle godine su na startu Final Eighta igrali protiv domaćina i jednog od favorita, te izgubili od Cibone u Zagrebu.

- Neobično je, ali ždrijeb nikad nije presudan. Za osvojiti trofej ionako moraš dobiti sve konkurente, svejedno je stoga radi li se o četvrtfinalu ili finalu, makar ovo potonje donosi drukčiju draž. Definitivno nemam problem s tim da odmah na početku igramo sa Splitom.

image

Karlo Žganec

JURE MISKOVIC Cropix

Kako bi i imao kad su su im Žuti - mušterija, momčad koju su nakon “metle” u lanjskom finalu dobili i u prva dva susreta ove sezone, dok su izgubili tek posljednju utakmicu prije koji tjedan baš na Gripama.

- Znam da na papiru izgleda tako, kao i da puno ljudi kaže kako mi njima ne pašemo, ali isto tako smo ih prošle sezone dobili prvu pa izgubili pet zaredom prije tih 3-0 u finalu. Uglavnom, puno puta smo igrali i uvijek su to bile tvrde utakmice, čak i ta naša “metla” nije bila toliko uvjerljiva kako se priča. I danas očekujem da će biti tako, neizvjesno, da će odlučiti trenutak inspiracije, neki detalji, dok se nadam kako će na kraju to ipak otići na našu stranu.

Zbog svega navedenog jasno je da se ove dvije momčadi poznaju “u dušu”, iznenađenja u utakmicama Zadra i Splita nema i ne može biti.

- Mi smo zadržali 90 posto momčadi od prošle sezone, dok su se oni nakon dosta promjena u prijelaznom roku vratili Shortera i Sullivana pa sad opet imaju momčad vrlo sličnu lanjskoj. Ponavljam, očekujem teško i tvrdo četvrtfinale.

Je li njemu neki od do sada osvojenih kupova ostao u posebnom sjećanju?

- Prvi s Cedevitom, makar nisam igrao, ali sam bio dio momčadi, osvojili smo u Vukovaru nakon što smo gubili 17-18 razlike od Zadra u finalu, pamtim i onaj osvojen na Gripama protiv Cibone, lijepo je bilo i jedne godine u punom Višnjiku...

Nestvarne brojke Božića

Ovaj bi mu možda mogao biti “novi najdraži”, dok Zadar na završnicu dolazi kao favorit, najbolja momčad u Hrvatskoj i ove sezone.

- Možemo biti zadovoljni sa svime što smo odigrali i napravili do sada, pogotovo nakon slabog starta, prve dvije baš loše odigrane utakmice u ABA ligi. Kasnije smo se posložili, počeli igrati bolje i uglavnom držimo formu.

Njemu je lijepo u Zadru...

- Osim što je ekipa odlična, što igramo dobru košarku, lijepo je tamo i živjeti, dok ni Zagreb nije daleko.

image

Luka Božić

JURE MISKOVIC Cropix

Žganec ima poseban odnos s trenerom Jusupom kojem se nerijetko i “miješa u posao”, savjetuje suigrače pod minutama odmora, ponekad čak i crta akcije.

- Možda ponekad uzmem malo previše, prekoračim ovlasti, ali Jupe me cijeni i imam njegovu dozvolu za takve stvari. On me uostalom sa 17 godina u Zagrebu uveo u seniorsku košarku, trpio i davao mi veliku minutažu možda čak i kad to nije trebao.

I za kraj, kako gleda na sve što u dresu Zadra radi još jedan Jusupov klinac iz Trnskog, Luka Božić?

- Svima je jasno da Luka ima nestvarne brojke, silno mi je drago zbog njega jer je izuzetan radnik, zaslužio je sve što mu se događa - zaključio je Karlo Žganec.

Linker
03. svibanj 2024 05:50