CROPIX

NOVI CIBONIN CENTAR IMA FINSKO I BIH DRŽAVLJANSTVO I POSEBAN ŽIVOTNI PUT Rođen sam u šumi, dva dana nakon pada Srebrenice

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 18. listopad 2016. 15:19

Cibona je ove sezone dovela Emira Sulejamanovića, reprezentativnog centra BiH, momka zanimljive biografije. Pa krenimo od toga, za one koji do sada nisu znali cijelu storiju, bit će zanimljivo.

- Rođen sam 13. srpnja 1995. u šumi tridesetak kilometara od Srebrenice, koja je pala dva dana ranije 11. srpnja. Rođen sam u zbjegu, u koji su otišli majka i brat iz Srebrenice. Rođen sam u teškim uvjetima, u šumi, nije bilo doktora. Sljedećih 13 mjeseci živjeli smo u Kladnju, a nakon toga smo se preselili u Finsku, gdje nas je čekao otac koji je već bio tamo.

Emir Sulejmanović u Finskoj je krenuo trenirati košarku i odmah je uočen njegov talent. Kad mu je bilo 16 godina, stigao u Olimpiju, kalio se u Ljubljani, da bi 2013. godine preselio u Barcelonu. Imao je ugovor u Barceloni do ovoga ljeta, kad je stigao u Cibonu.

Emica Elvedji / CROPIX
CROPIX

- Iza mene je teško razdoblje, trebalo mi je malo vremena za adaptaciju, bio sam i ozlijeđen. Sada sam se počeo vraćati i premda ovo još nije razina košarke koju znam da mogu igrati, vjerujem da ću je brzo dostići - najavljuje Sulejmanović.

Svake godine idem odati počast žrtvama

Sulju, kako ga zovu pod Tornjem, Cibona je dovela kao opciju za obje centarske pozicije. Koja mu je od njih draža?

- Igrao sam i krilnog centra, igrao sam i centra. I ako igram u paru sa Šakićem pa sam “petica”, ili sa Žižićem pa sam “četvorka” mogu se snaći jer riječ je o dva odlična čovjeka i isto takva igrača.

Trener Damir Mulaomerović potvrđuje da će koristiti Sulejmanovića na obje pozicije, može biti niska “petica”, čovjek za preuzeti svakog beka u obrani, ali i prijetiti šutem, u svakom slučaju različit igrač od Žižića pa bi protivnik trebao mijenjati obranu u odnosu na to koji od njih dvojice igra.

- Ono što trener bude tražio od mene, tako ću se postaviti, tu ću pokušati napraviti svoj maksimum. I vjerujem da ću kako sezona bude odmicala, u puno utakmica koje nam slijede biti sve bolji i da će se momčad moći osloniti na mene. Ne bojim se rada, ja ću sve napraviti da to bude tako - završava Sulejmanović.

Imao je težak životni put, ali košarka je nešto po čemu želi da ga se pamti. Usput, iako ne voli govoriti o politici, dotaknuli smo se i pitanje nedavnih izbora u BiH. U Srebrenici, njegovoj Srebrenici prvi put nakon rata pobijedio je Dodikov SDSS...

- Tko zna kako će to ispasti, nije baš nešto na što se računalo, ali ja doista ne bih o politici.

U Srebrenicu se vraća?

- Kako da ne, barem jednom godišnje, kad se odaje počast žrtvama.

Linker
02. svibanj 2024 09:03