VICENTE ROBLES/Afp
NO SCOLA, NO GLORY

Šokantni poraz svjetskog doprvaka: ‘Bit će bolno gledati SP na televiziji prvi puta nakon 41 godine‘

Porazom u utakmici od Dominikanske Republike, Argentina je ostala bez plasmana na svjetsku smotru
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 28. veljača 2023. 06:33

Trebala je to biti potvrda plasmana na Svjetsko prvenstvo, jer je Pablo Prigioni, nekadašnji playmaker velike Argentine, a danas trener koji se dokazuje, pod zastavu pozvao sve što može pomoći. Stigao je tako Gabriel Deck iz Real Madrida, stigao je Nico Laprovittola iz Barcelone, stigao je, napokon, i Facundo Campazzo iz Crvene zvezde.

I sredinom treće četvrtine imala je Argentina spakiranu utakmicu, vodila je 61:44 samo 12 minuta do konca, ali je do kraja utakmice sve uspjela prosuti i Dominikanska Republika upisala je pobjedu u gostima od 79:75.

image
VICENTE ROBLES Afp

Nestor Garcia, izbornik Dominikane, bio je u posebnom raspoloženju. Naime, Argentinac je izbornik Dominikanaca, a upravo su ga prije pola godine otpustili s klupe Argentine, koju je preuzeo Prigioni...

Prigioni nije napravio posao, pa se odmah nakon traumatičnog poraza posuo pepelom...

- Kad smo imali veliku prednost nismo uspjeli dokrajčiti protivnika i kako se utakmica bližila kraju, uvlačilo se sve više sumnje. Ovo je težak udarac za nas. Nismo se emotivno mogli vratiti nakon što je Dominikana izjednačila. Bolno će biti gledati SP na televiziji, a naš neodlazak na SP je u potpunosti moja odgovornost.

Suludi sustav kvalifikacija

Tako će Argentina propustiti prvi nastup na SP-u nakon 1982. godine, dakle, nakon 41 godinu. Na proteklom SP-u u Kini, 2019. godine, Argentina je stigla do finala, vratila se kući sa srebrom nakon poraza od Španjolaca, a bila je to posljednja medalja s velikih natjecanja za posljednjeg Argentinca iz one slavne generacije koja je osvojila olimpijsko zlato 2004. u Ateni.

Luis Scola, nakon što su se opraštali Manu Ginobili, Pepe Sanchez, Andreas Nocioni, Fabricio Oberto, zapravo svi veliki njegovi vršnjaci, ostajao je i držao Argentinu. Ostao je i kako bi zaigrao na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. sa 41 godinom, sve u nadi za još jednom senzacijom i olimpijskom medaljom. No, taj je put završio već u četvrtfinalu s Australijom.

Kako god, sada Scole više nema, a za argentinsku košarku ispada: “No Scola, no glory.”

Argentinci su imali sve u svojim rukama, ali je njihovo ispadanje udarac ukupnoj košarci. Dogodilo se, kao i u Kini, da je jedan kontinentalni prvak, zbog suludog FIBA-inog sustava kvalifikacija u kojemu ne mogu uvijek igrati svi najbolji, neće na Svjetsko prvenstvo. Kinu je propustila Slovenija, tada aktualni europski prvak, sada neće biti Argentine, koja se u rujnu dokopala titule američkog prvaka...

Treba biti mudar

U nekim analizama reprezentacija koje su promašile SP, spominju se četiri vrste koje bi u nekom pozitivnom scenariju na SP mogle ući u neku ozbiljniju priču, a ostat će kod kuće. Nećete vjerovati, a među te četiri reprezentacije spominje se i Hrvatska. Argentina je to svakako, Turska bi imala što za reći na svjetskoj smotri, vjerojatno i Rusija da nije pod sankcijama, a tu je, eto, i Hrvatska po tim analizama...

Ali, zar nije bez nogometnog SP-a u Kataru ostala jedna Italija, nakon što je osvojila naslov europskog prvaka u nogometu 2021. godine?

Oni koji tvrde da je ispadanje Argentinaca još jedan dokaz kako je košarka otišla daleko od svih ostalih sportova, upravo na onu udaljenost na kojoj je nogomet pobjegao košarci, dobili su novi argument za svoju tezu.

Kako bilo, na SP su se uvrstili Zelenortski otoci sa samo 570.000 stanovnika i bit će najmanja država koja je ikada zaigrala na svjetskoj smotri. Tu je i Južni Sudan kojemu će također ovo biti debitantski nastup, kao i Latviji ili Gruziji. Dodajmo kako je Latvija jedna od onih reprezentacija koja je najteže stradala s novim FIBA-inim kvalifikacijama, pa su propustili zaigrati prošli SP, ali nisu se plasirali niti na Eurobasket odigran protekle jeseni. Međutim, naučili su lekciju i sada su prilično sigurno došli do svjetske smotre.

Na primjeru Latvije trebali bi nešto naučiti Argentinci, a svakako i Hrvati. Kako se više ne ponavljalo, jer koliko god smo u zadnjim godinama bili neuvjerljivi, ruku na srce, Hrvati još uvijek pripadaju među 32 najbolje reprezentacije svijeta, kao i među 24 najbolje europske reprezentacije koja završe na prvenstvima.

Samo treba biti mudar u kvalifikacijama. Poput Crne Gore, recimo.

Linker
09. svibanj 2024 18:36