RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
KVALIFIKACIJE ZA SP

Hrvatska se dva puta vratila ‘iz mrtvih‘ i pobijedila Švedsku nakon velike drame i dva produžetka

Hrvatska je savladala Švedsku 105:98 s toliko željenih plus 7 i ostvarila prvu pobjedu u kvalifikacijama za SP
Piše: SN, HinaObjavljeno: 28. veljača 2022. 21:24

ŠVEDSKA - HRVATSKA 98:105 (21:14, 20:12, 18:24, 20:29 - 9:9, 10:17)

NORRKÖPING Stadium Arena. Gledatelja 4.000. Suci: Mazzoni (Italija), Jasevičius (Litva) i Bissuel (Francuska).

ŠVEDSKA: Andersson 5, Borg 16p, 3s, 5a, 5il, Terins, Hakanson 31p, 3s, 7a, 5il, Czerapowicz 5s, Lindqvist, Spires 2, Gaddefors 16, Pantzar, Löfberg, Jerebko 16p, 5s, 3a, Brigander 12p, 18s.

HRVATSKA: Filipović 29p, 5s, 4a, Krušlin 21p, 6a, 4ol, 3il, Samajlagić 2, Gnjidić 2, Zubčić 8p, 3s, Matković 16p, 13s, 3a, Branković, Drežnjak 4p, 5a, Bundović 2, Ramljak 10p, 5s, Rogić, Šakić 11p, 7s.


Hrvatski košarkaši su u maratonu u Norrkopingu došli do prve pobjede u skupini, izvojevane nakon čak dva produžetka i dodatnih deset minuta. Izabranici Damira Mulaomerovića su se dvaput spašavali, Filip Krušlin je pet sekundi prije kraja izborio produžetak, a Goran Filipović tricom drugi produžetak.

Hrvatska je gubila skoro cijelu utakmicu, na poluvremenu je bilo 15 razlike (25-41) za Šveđane, da bi u zadnjoj četvrtini uslijedio preokret. Hrvatska je tri minute prije kraja povela s 73-70 i ušlo se u dramatičnu završnicu. Šveđanin Hakanson je 27 sekundi prije kraja pogodio tri slobodna bacanja za 79-77, a pet sekundi prije zadnje sirene Filip Krušlin izjednačava i odvodi utakmicu u produžetak.

image

Švedska vs Hrvatska, statistika

SOFASCORE

Grafika: SofaScore

I u prvih pet dodatnih minuta su vodili Šveđani, a 16 sekundi prije kraja Goran Filipović pogađa tricu za 88-88, da bi Ramljak blokirao Hakansona, pa se ušlo u drugi produžetak.

Tricama Ramljaka i Krušlina Hrvatska dolazi do prednosti 96-90, a novom tricom Tomislava Zubčića dvije minute prije kraja za 101-95 i uz puno muke to su uspjeli zadržati dokraja.

Igrač Splita Goran Filipović je bio prvo ime kod Hrvatske s 29 koševa, Filip Krušlin je zabio 21, a Karlo Matković 16, dok je Šveđane predvodio Ludvig Hakanson s 31 ubačajem.

U ovoj skupini je ranije Finska u gostima svladala Sloveniju s 83-79.

Finska ima tri pobjede, Slovenija i Švedska po dvije, a Hrvatska je jednu dok prve tri selekcije nastavljaju natjecanje. Do kraja kvalifikacija Hrvatska dočekuje Finsku, a gostuje u Sloveniji.

Kako je Hrvatska od Švedske u Zagrebu izgubila sa 6 poena razlike, a sada slavila sa 7, u slučaju zatvaranja kruga bit će boljeplasirana momčad što u konačnici nikako nije nevažan podatak.


PRIJENOS UŽIVO

2. PRODUŽETAK

5' - Zakucavanje Matkovića za kraj i potvrdu pobjede Hrvatske. Gotovo je, Hrvatska je pobijedila 105:98 nakon dva produžetka.

5' - Blokada Matkovića, sjajan potez. Imat će dva slobodna bacanja Filipović nakon faula Jerebka 28.7 sekundi prije kraja. Promašio je oba. U idućem se napadu Hrvatska obranila, a potom Krušlin brzopleto ispaljuje i promašuje tricu.

4' - Trica Zubčića, pa Hakansona. 68 sekundi prije kraja Hrvatska ima plus 3 i dva bacanja Krušlina. Pogodio je oba.

3' - Krušlin gađa dva slobodna bacanja, pa radi nepotreban prekršaj nad Hakansonu. On je također precizan s linije slobodnih bacanja.

3' - Kakva trica Krušlina iz nemoguće situacije za plus 6 Hrvatske. Ali Šveđani se vraćaju na minus 3 preko Jerebka.

2' - Hakanson zabija jedno slobodno bacanje.

2' - Filipović zabija jedno od dva slobodna bacanja.

2' - Nesmotrena reakcija Šakića i udaranje pod košem. Bit će dva slobodna bacanja i lopta sa strane za Švedsku zbog nesportske pogreške.

1' - Matković je pogodio jedno slobodno bacanje. Ramljak zabija tricu za plus 4. Najveće je to vodstvo Hrvatske reprezentacije na utakmici.

PRODUŽETAK

5' - Trica Šakića od table za minus 1. Gaddefors opet zabija pod košem. Filipović u idućem napadu zabija tricu za 88:88. Filipović je zabio 28 poena u utakmici, trice gađa 5-5. Do kraja produžetka je 15.8 sekundi. Blokada Ramljaka na Hakansonu i igrat će se drugi produžetak.

4' - Gaddefors zabija lako pod košem za plus 4. Do kraja je ostala jedna minuta i 52 sekunde. Ima dovoljno vremena za novi povratak.

3' - Zubčiću lopta ispada iz ruke, Švedska ima plus 2.

2' - Krušlin je posve neometan promašio tricu. U idućem napadu Filipović je pogodio novu tricu, s linije za tri poena ima šut 4-4.

1' - Švedska opet vodi i to sa 5 poena razlike.

ČETVRTA ČETVRTINA 20:29

10' - Igrat će se još pet sekundi. Švedska ima napad. Nije ga uspjela realizirati i odluka o pobjedniku će pasti u produžetku.

10' - Polaganje Krušlina za izjednačenje! Pregledava se snimka, ali čini se da je bila silazna putanja jer je Krušlinova lopta dirala tablu. Ostaje vidjeti koliko će vremena vratiti suci.

10' - Nakon tri pogođena slobodna bacanja Švedske domaćini odlaze na plus 2 26.4 sekunde prije kraja.

9' - Nakon koša Jerebka Švedska opet vodi, ali uzvraća Filipović.

7' - Hrvatska vodi prvi puta u utakmici! Filipović je sada zabio tri slobodna bacanja, a Hrvatska napravila seriju 10:0.

7' - Tri slobodna bacanja za Švedsku nakon tehničke pogreške hrvatske klupe. Sva tri su promašena.

6' - Trica Krušlina i serijom 8:0 dolaze do poravnanja.

5' - Trica Šakića iz kuta, smanjio je na minus 5. Potom je iz kontre zabio polaganje za minus 3.

4' - Koš i dodatno slobodno bacanje Birgandera. Srećom, slobodno bacanje je promašio.

3' - Šveđani koševima Birgandera i tricom Hakansona odlaze na plus 7. Ali uzvraća Filipović tricom.

2' - U idućem napadu Krušlin zabija iz kontre za minus 5. Šakić zabija tricu za samo minus 2.

1' - Matković zabija nove poene, već je na 13.

TREĆA ČETVRTINA 18:24

10' - Hrvatska u posljednju četvrtinu ulazi sa zaostatkom od 9 poena. U trećoj dionici igre Hrvatska je zabila 24 poena, dva manje nego u cijelom prvom poluvremenu.

8' - Matković hvata skok u napadu i pod košem nas vraća na minus 7, a onda u idućem napadu trećim zakucavanjem na susretu donosi minus 5.

7' - Trica Krušlina za minus 9.

6' - Filipović je sada promašio oba slobodna bacanja, potom se Hrvatska obranila, a Matković drugi put na susretu efektno zakucao nakon asistencije Filipovića.

5' - Krađa Filipovića i dva vezana poena Hrvatske za minus 11. Krasno zakucavanje Matkovića za minus 9, ali Šveđani uzvraćaju.

4' - Gaddefors pogađa tricu neometan iz kuta i Švedska se opet vraća na plus 15.

3' - Kakva šteta, Matković je fulao čisti zicer koji bi Hrvatskoj donio minus 8.

2' - Ramljak zabija prve poene u trećoj četvrtini. Nakon njega je zabio i Matković, koji s pogođenim slobodnim bacanjem smanjuje na 10 poena zaostatka.

DRUGA ČETVRTINA 20:12

10' - Zakucavanje Ramljaka nakon lijepe akcije. Hrvatska je odigrala poluvrijeme za zaborav i na odmor odlazi za zaostatkom od 15 poena. Može li se Mulaomerovićeva momčad u nastavku probuditi i preokrenuti sve? Uvjerljivo najefikasniji igrač na susretu je Hakanson sa 15 poena, Jerebko je zabio 7, dok je kod Hrvatske najefikasniji Filipović sa 6 poena.

9' - Andersson zabija novu tricu, a Šveđani odlaze na rekordnih +15.

8' - Polaganje Drežnjaka i Hrvatska nakon minute odmora radi 5:0, ali Hakanson je zabio novu tricu i već je na 15 poena.

7' - Hrvatska je u velikim problemima. Švedska ima dosad najvećih plus 14. Filipović je nakon timeouta zabio novu tricu, svoju drugu.

5' - Hrvatska je u nepunih 15 minuta igre u ovoj utakmici zabila 19 poena. Podatak koji govori sve o stanju na terenu. Sada je tricu zabio Filipović.

4' - Nova trica Švedske, zabio je Borg nakon dva napadačka skoka i domaćini odlaze na plus 10.

2' - Hrvatska je u prve dvije i pol minute druge četvrtine izgubila već 5 lopti.

1' - Jerebko zabija nove lake koševe za plus 9, a Hrvatska opet gubi loptu.

PRVA ČETVRTINA 21:14

10' - Švedska je dosad zabila već pet trica. Gadderfors je sada zabio iz kuta. Hrvatska trica je 1-6, Švedska 5-13. Obrana pušta, a u napadu nema ideje. Ovako će Hrvatska teško do toliko potrebne pobjede.

9' - Nakon polaganja Borga Švedska odlazi na dosad najveću prednost, plus 8.

7' - Hrvatska ima problema sa obrambenim skokom, Šveđani su zabili novu tricu preko Hakansona, a Gnjidić je s druge strane fulao zakucavanje.

5' - Hrvatska je nakon lošeg starta i zaostatka od 7:0 nanizala 6 vezanih poena.

4' - Hrvatska je nakon tri i pol minute zabila prve poene, tricu je postigao Gnjdić.

3' - Hrvatska je bez poena u prve tri minute. Jerebko je sada zabio tricu za 7:0 Šveđana.

1' - Birgander je za Švedsku zabio prve poene za Švedsku, dok je Hrvatska propustila zabiti iz prva tri napada.

Hrvatska će startati u petorci - Krušlin, Gnjidić, Zubčić, Ramljak, Bundović.

Slovenci i drugi puta u četiri dana izgubili od Finske

Košarkaši Slovenije zadobili su još jedan udarac na putu do Svjetskog prvenstva 2023 nakon što su u četvrtom kolu kvalifikacija izgubili od Finske po drugi put u četiri dana, ovaj puta u Kopru s 79-83 (16-26, 31-52, 49-64).

Nakon prve četiri utakmice, Slovenija ima dvije pobjede i dva poraza, a krajem lipnja i početkom srpnja čeka je dvoboj s Hrvatskom kod kuće i Švedskom u gostima. U drugi dio kvalificirat će se prve tri ekipe iz četveročlane skupine.

Najbolji strijelci u Sloveniji bili su Klemen Prepelič s 20 koševa, dok je Fince predvodio Jantunen s 17 koševa.

U još goroj situaciji od Slovenaca je Hrvatska, koja večeras gostuje u Švedskoj, a ima sva tri poraza na startu kvalifikacija.

Linker
20. svibanj 2024 19:15