Hrvatska košarkaška reprezentacija

 FIBA
OTVOREN PUT

Za hrvatsku reprezentaciju bi uskoro mogao zaigrati stranac! Evo glavnih uvjeta za sve realniji scenarij

Uoči okupljanja reprezentacije za Eurobasket, raspušten Stručni savjet za mušku košarku
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 15. srpanj 2022. 20:52

Tišina u kojoj se proteklih dana nalazila hrvatska košarka, barem kad je riječ o reprezentaciji, neposredno nakon poraza od Slovenije i Finske s kojima smo ostali bez šansi za plasman na SP, prekinuta je priopćenjem objavljenom u petak popodne na mrežnim stranicama Saveza...

”Upravni odbor Hrvatskog košarkaškog saveza je na 34. sjednici održanoj elektroničkim putem u petak, 15. srpnja 2022. donio odluku o raspuštanju Stručnog savjeta za mušku košarku koji je bio ustrojen kao stručno i savjetodavno tijelo Upravnog odbora.

Upravni se odbor Stručnom savjetu zahvaljuje na dosadašnjem radu i uloženom vremenu, no s obzirom na nemogućnost adekvatnog djelovanja uslijed novonastalih okolnosti, donosi se odluka o promjeni u strukturi samog HKS-a kojom se ukida tijelo Stručnog savjeta za mušku košarku.

Upravni odbor će u dogledno vrijeme donijeti odluku o daljnjim koracima vezanima uz stručno djelovanje na razini HKS-a te o istome bez odgode obavijestiti javnost.”

image
LUKA GERLANC Cropix

Stručnim savjetom je od 2016. godine naovamo predsjedao Dino Rađa, a činili su ga treneri ili sportski direktori četiri najbolja kluba, uz neke trenere iz inozemstva, poput Velimira Perasovića ili Aramisa Naglića, te Tonija Kukoča. Kako je to tijelo bilo zamišljeno na drugi način nego se pokazalo u praksi, odluka o raspuštanju Stručnog savjeta nije neobična.

Raščlanjujući ovu odluku vrlo je jasno da Dino Rađa više nema funkciju u HKS-u, ali u isto vrijeme to ne mora značiti i da on neće ostati u nekoj veze sa Savezom. Uostalom, nigdje ne piše u ovom priopćenju da raspuštanje Stručnog savjeta nije bila i Rađina želja. Jer, ova odluka otvara mogućnost i promjene u stavu Saveza prema prijepornoj točki, a to je pitanje igranja stranca, konkretnog stranog, vjerojatno američkog playmakera za Hrvatsku.

Rađa je bio izričito protiv davanja državljanstva nekom strancu, i često je puta govorio da on u slučaju da se dovede stranac više neće biti na svojoj poziciji u Savezu.

Znači li ovo kako je moguće da je HKS krenuo u dovođenje stranca? Načelno je to tako, ali za dovesti stranca nešto više od dva tjedna uoči početka priprema za Eurobasket, ako je želja da isti pojača Hrvatsku na jedinom velikom natjecanju kojega ćemo igrati od 2017. do, možda, 2025. godine, mora se puno toga poklopiti.

Iako su svi u HKS-u šutjeli kao ribe u petak, za dovesti stranca prvo bi se trebao isti izolirati. Prevedeno, taj bi trebao imati igračke potencijale kakve trebaju aktualnoj selekciji, trebao bi biti dostupan ne samo za Eurobasket, nego i kvalifikacijske utakmice tijekom sezone, a trebao bi vjerojatno biti i dovoljno mlad da može za Hrvatsku igrati barem do 2025. godine ukoliko bude za to potrebe, a morao bi, jasno isti taj stranac to i željeti postati hrvatski državljanin.

Nadalje, morala bi se uskladiti hitna procedura za davanje državljanstva, u što se trebaju uključiti širi akteri, od HOO-a do Vlade.

Uvjetno je, naravno, sve ovo. Savez sada ima čistiji put za dovođenje stranca, on se može dogoditi već i Eurobasket, ali ako nešto zapne na ovom putu, to i ne mora biti tako.

Kako Stručni savjet više ne postoji, isto znači da će sve odluke vezane za struku donositi Upravni odbor, a izbornik će, barem dok postoji ovakav odnos snaga, većinu odluka samostalno donositi. Pa i po pitanju stranca, očito je, odnosno izolacije nekog imena kad se bude došlo do te točke.

U završnoj rečenici priopćenja kojega je odaslao HKS stoji i to kako će Savez očitovati za javnost o daljnjim koracima vezanima za stručnu politiku. Hoće li se kreirati neko ovo stručno tijelo ili će se nekako drugačije zvati funkcija, trebalo bi se doznati u sljedećih mjesec dana.

Do tada će već krenuti pripreme hrvatske reprezentacije. Njih više neće amenovati Stručni savjet, odnosno iza toga više neće stajati Dino Rađa. Kako je i to jedina akcija koja je preostala ovoga ljeta, jer su druge selekcije (U-20, U-18 i U-16) već u pogonu i kreirao ih je dosadašnji Stručni savjet, neka naznaka onoga što slijedi trebala bi biti poznata vrlo skoro.

U cijeloj ovoj priči je dobra vijest da svi, baš svi potencijalni hrvatski reprezentativci, pa i oni koji izlaze iz ozljede (Kruno Simon, Dario Šarić, Filip Krušlin i Ivan Ramljak) treniraju kako bi došli spremni na pripreme. Naravno, igrat će i dalje Bojan Bogdanović. Ako je netko sumnjao. Možda, eto, i stranac...

I da, sve će skupa voditi Damir Mulaomerović.

Linker
04. svibanj 2024 15:34