TOM PENNINGTON Getty Images Via Afp
GORUĆA POZICIJA

Dončićevim Mavericksima opasno ‘visi‘ sezona: U proteklih 40 godina ovaj scenarij viđen je samo 15 puta

Dallas je prošle godine igrao finale Zapada, a sada bi neočekivano rano mogli na godišnji odmor
Piše: Andro PolićObjavljeno: 29. ožujak 2023. 15:52

Nešto je trulo u (saveznoj) državi Teksas. Preciznije, u Dallasu. Iako su Mavericksi trijumfom protiv Indiana Pacersa arhivirali crni niz od četiri uzastopna poraza, bio je to tek minimalan "posip šljokica" po "putu prema dolje" koji zahvaća utrobu svlačionice. Dok je Luka Dončić, u obliku natpisa na majici, zavapio za "suhim mesom i rakijom", paralelno se slomio na tiskovnoj konferenciji pred novinarima, kada je postalo sve očitije da je vagon njegove družine ispao s pobjedničkog kolosijeka nakon poraza od Charlotte Hornetsa u nedjelju.

Baštinik hrvatskog turizma

- Prije sam se zabavljao, smješkao na parketu, ali sve je postalo frustrirajuće. Ne radi se samo o košarci, puno toga se događa u mojem privatnom životu - krajnje beživotno i zagonetno je govorio 24-godišnji Slovenac.

Da nevolja ne dolazi sama, pokazao je u tom susretu dobivši 16. tehničku pogrešku u sezoni. U prijevodu, doseg tog broja NBA automatski kažnjava zabranom igranja na idućem dvoboju. Na sudačkom nišanu našao se zbog konstantnih prigovora, koji već postaju i njegov zaštitni znak, međutim liga mu je "progledala kroz prste", skinuvši mu suspenziju, pa je tako zapečatio svježe slavlje protiv Pacersa s 25 poena. Unatoč trijumfu, Dallasov sat pokazuje "pet do 12". Do kraja osnovnog dijela sezone ostalo im je svega šest utakmica, a trenutačno drže 11. mjesto Zapadne konferencije, poziciju koja ih automatski vodi na rani godišnji odmor.

Iako je Dončić baštinik hrvatskog turizma, naročito otoka Krka, na kojem redovno ljetuje, napravit će sve kako bi na Jadran ipak stigao što kasnije. Dok se uparivanjem njega i Kyrieja Irvinga najavljivao zalazak Mavericksa u kasnu fazu doigravanja, taj san trenutačno graniči s blagim oblikom čuda. Zvjezdani tandem dosad je odigrao 12 utakmica zajedno na parketu i ubilježio tek četiri pobjede, a u fotofinišu sezone hvataju zadnji vlak za ulazak u play-off, točnije za play-in turnir. Ako se na meni stavi još detaljnija statistika Mavericksa od dolaska Irvinga, ona pokazuje osam pobjeda u 21 odigranom ogledu All-Star beka.

image
RON JENKINS Getty Images Via Afp

Momčad koja je prošle sezone igrala finale Zapada, i u njemu izgubila od, pokazat će se tada, budućih prvaka Golden State Warriorsa, ove bi godine mogla ostati lišena neizvjesnosti postsezone. Između 1981. i 2022., točno 168 momčadi igralo je finale konferencija, a samo 15 momčadi nije uspjelo izboriti play-off u idućoj sezoni. Takav disbalans obično bi se događao uslijed ozljeda najvećih zvijezda ili zato što je momčad "razbijena" u "ljetnom prijelaznom roku".

Razlog za potonuće Mavericksa u tekućoj kampanji mnogi su pronašli u odlasku prošlogodišnje "druge violine". U svojim odajama nisu uspjeli sačuvati Jalena Brunsona, koji je "mjesto pod suncem" pronašao u Madison Square Gardenu, u ruhu New York Knicksa. Vrhuška teksaške franšize vjerovala je da Dončić može držati uzde momčadi u suradnji sa Spencerom Dinwiddiejem. Ipak, do bombastične razmjene došlo je u srcu sezone. Nagađalo se da bi Irving mogao biti "taj komadić" koji je nedostajao, međutim, zasad se tek pokazuje kao "komadić" koji bi mogao Dončića natjerati na skori bijeg iz Dallasa.

"Vatrogasno rješenje"

Frustracije, ali i bijes, koji sve češće iskaljuje na sucima, mogli bi rođenog Ljubljančanina natjerati da dobro namuči sive stanice u pogledu budućnosti. Iako nerijetko ističe privrženost gradu i klubu, pitanje je kada bi se sitne iskre mogle pretvoriti u veliki požar. Hoće li nedavni istupi biti tek "žuta minuta", bit će mrvu jasnije već nakon isteka sezone. I dok je briljantnim bravurama nerijetko skrivao nedostatke svojih suigrača, posljednjih tjedana sve češće pokazuje kako ni on nije svemoguć. U četiri sezone "preko bare", samo je u prvoj propustio okusiti draž doigravanja. S prošlogodišnjim zapinjanjem na stepenici prije velikog finala, sve je upućivalo na tezu kako bi nadolazeća sezona trebala biti novi iskorak, ili barem obnova "statusa quo".

Dovođenje Irvinga zasad se pokazuje tek kao neki oblik "vatrogasnog" rješenja, koje bi se moglo još pomnije kristalizirati u - promašaj. Kako bi promijenio aktualno javno mnijenje zaljubljenika u najjaču košarkašku ligu svijeta, zvjezdani duo morat će zasukati rukave u posljednjih šest utakmica sezone, a izbore li doigravanje, onda zaista niti jedan scenarij nije posve isključen…

Linker
10. svibanj 2024 22:44