Michael Jordan

 FRANCK FIFE Afp
DOBRO ĆE ZARADITI

Michael Jordan odlučio se na potez koji neće razveseliti vlasnike NBA lige, ali možda hoće navijače Charlotte

Legendarni bivši košarkaš je franšizu u ožujku 2010. godine platio 275 milijuna dolara
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 17. ožujak 2023. 06:50

Vlasnik Charlotte Hornetsa Michael Jordan pregovara o prodaji većinskog udjela u franšizi, potvrdila je u četvrtak za The Athletic osoba upoznata s detaljima pregovora. ESPN je prvi objavio tu vijest.

Jordan je u pregovorima o prodaji svog većinskog udjela sa skupinom ljudi koju predvode aktualni manjinski vlasnik Hornetsa Gabe Plotkin i manjinski vlasnik Hawksa Rick Schnall.

Šesterostruki NBA prvak postao je većinski vlasnik franšize Charlottea - tada poznate kao Bobcats - još u ožujku 2010. godine. Jordan je franšizu platio 275 milijuna dolara. Koliko Charlotte danas vrijedi tek se treba procijeniti, ali Jordan bi mogao dobiti i 10 puta veći iznos od onog kojeg je uložio. Koliko god Hornetsi već godinama nisu klub kojeg prate uspješni rezultati.

Hornetsi su trenutno na omjeru 22-49 i 14. su u Istočnoj konferenciji. Ove sezone su ih omele brojne ozljede. Ključni i najbolji igrač LaMelo Ball je izvan terena do kraja sezone zbog prijeloma gležnja, koji je zadobio u veljači, a Gordon Hayward je propustio pregršt utakmica zbog ozljede lijevog ramena koji je zadobio u studenom.

Uglavnom, NBA niz odlazaka vlasnika klubova se nastavlja. Ovo je treća momčad koja bi ove sezone trebala promijeniti vlasnika, nakon Sunsa, kao i većinskog udjela Marca Lasryja u Bucksima. To po mnogima može ukazivati ​​na to kako je liga sada na vrhuncu tržišne moći i odlično vrijeme da kao prodavatelj dobijete veliku zaradu.

Međutim, ovo je i gubitak za ligu na mnogo načina. Jordan je legenda. On nije samo istaknuti igrač koji je kupio klub, on je vjerojatno najveći igrač ikada. Takav vlasnik svakoj ligi donosi dodatnu vrijednost. Jordan je također trenutno jedini tamnoputi većinski vlasnik kluba u NBA ligi. I to je trn u oku za ligu.

Prodaja bi pak trebala donijeti novu eru za franšizu. Jordan je kupio klub 2010., a Hornetsi su nizali loše rezultate. Novi vlasnici žele bitno okrenuti taj trend.

Charlotte ove sezone ima četvrti najlošiji omjer pobjeda i poraza u ligi, što joj otvara šansu da na draftu dobije Victora Wembanyamu, francusko "čudo" koje bi po svima trebalo vladati košarkom sljedećih godina. Naravno, Hornetsi ga i ne moraju dobiti.

Kako god, Jordanu je očito sugerirano da proda klub, jer je ovo najbolji trenutak za takav poslovni potez. Jordan je ionako u klubu boravio jako malo i nikada se nije petljao u odluke menadžmenta...

Linker
06. svibanj 2024 05:14