Russell Westbrook s brojem četiri
 ROB CARR Afp
UŠLI U POVIJEST

Najpodcjenjeniji velikani 21. stoljeća: Nikoga se zadnjih desetak godina nije tako diskreditiralo u ligi

I tu nije riječ o novcu. Ne radi se ni o klupskom statusu. Ovo je priča o čistom poštovanju...
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 05. svibanj 2021. 08:11

Jedan je četiri godine stariji i ima pet NBA sezona više, ovaj drugi se baš ni na koji način ne može s njim igrački usporediti, godinu dana su čak i proveli zajedno, ali Carmelo Anthony (36) i Russell Westbrook (32) sličniji su no što se to zapravo može zamisliti. Najpodcjenjeniji velikani 21. stoljeća u ovoj ligi. I tu nije riječ o novcu jer obojica su ga zaradila sasvim dovoljno, ne radi se ni o klupskom statusu s obzirom da su obojica tijekom karijera imali priliku nositi franšize, ovo je priča o čistom poštovanju kojeg Melo i Russ jednostavno ne uživaju dovoljno...

Neuspjesi u doigravanju

Objašnjavati o čemu je tu zapravo riječ i nije potrebno jer, uz možda LeBrona Jamesa i Kevina Duranta koji su poštovanje itekako zaslužili i u konačnici dobili, u posljednih desetak i više godina nikoga se u ligi nije diskreditiralo kao junake ove priče.

Ćudljivost i neprilagodljivost bili su omiljeni argumenti NBA komentatora u oba slučaja, s tim da je to nekako više pratilo Anthonyja koji - dok je nemilice trpao za Nuggetse pa i Knickse, gdje zapravo leži ključ problema s obzirom da su mu mnogi zamjerili isforsiranu razmjenu u New York - nikako nije uspjevao doći do ozbiljnijeg uspjeha u doigravanju. To što nije imao dovoljno dobre suigrače ili je s onim najboljima igrao u kasnijim fazama njihovih karijera (Allen Iverson, Chauncey Billups, Jason Kidd...), malo koga je zanimalo.

Da je ovo raditi lako...

S druge strane, Westbrook je odmah na startu karijere upao u momčad s Kevinom Durantom, onda se priključio James Harden, vrlo brzo je stiglo i veliko finale, no kad se trebalo početi kupiti vrhnje prvo je Oklahoma City poslao Hardena u Houston, da bi godinama kasnije momčad koja je bila pobjedu od eliminacije Warriorsa u finalu Zapada napustio Durant.

image
Carmelo Anthony
RONALD CORTES Afp

Zato jer - navodno - više nije mogao trpiti Westbrooka koji će sezonu kasnije postati MVP, ali “zauvijek” ostati “čovjek od kojeg je Durant pobjegao”.

I onda dođe ovaj ponedjeljak, večer u kojoj Russell Westbrook ostvari svoj 178. triple-double, drugi u karijeri s više od po 20 skokova i asistencija. Još jedan takav u povijesti je imao Wilt Chamberlain i više nitko. Nijedan. U istoj večeri pak Carmelo Anthony ubaci 14 poena za Portland i postane deseti strijelac u povijesti lige. Deseti. Od aktivnih igrača u Top 10 je još samo LeBron James.

Ukratko, da bi se našao u istim rečenicama s navedenim veličinama - moraš biti veličina. Toliko je jednostavno. I to Melo i Russ jesu, zapravo su uvijek bili. Koliko god “ćudljivi i neprilagođeni” bili. Makar, recimo, ta priča teško pije vodu ako se istraži što i kako o njima kao suigračima pričaju ljudi s kojima su dijelili svlačionice.

Kao što je to Russell Westbrook nedavno rekao... - Da je ovo što ja radim lako, mnogi bi to radili.

A ne rade.

Top 10 NBA strijelaca svih vremena:

1. Kareem Abdul-Jabbar 38.387
2. Karl Malone 36.928
3. LeBRON JAMES 35.318
4. Kobe Bryant 33.643
5. Michael Jordan 32.292
6. Dirk Nowitzki 31.560
7. Wilt Chamberlain 31.419
8. Shaquille O’Neal 28.596
9. Moses Malone 27.409
10. CARMELO ANTHONY 27.318

Najviše triple-double učinaka u povijesti:

1. Oscar Robertson 181
2. RUSSELL WESTBROOK 178
3. Magic Johnson 138
4.Jason Kidd 107
5. LeBRON JAMES 99

Linker
10. svibanj 2024 11:37