Screenshot: YouTube
PRESKAKANJE ZIDOVA

PIŠE TVRTKO PULJIĆ Najvažnija NBA noć Darija Šarića

NBA nije samo bajka; NBA je težak posao. U kojemu moraš biti u stanju preskakati zidove. U konačnici, jedino je to i važno. Ako želiš da bajka traje
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 05. prosinac 2016. 13:34

Iza njega je bilo šest utakmica u kojima je tek jednom ubacio deset poena. U posljednjih deset utakmica, otkako je u klub stigao Ersan Ilyasova, Dario Šarić više nije član udarne petorke najlošije momčadi Istoka, Philadelphia 76ersa, a da stvar bude još malo kompliciranija, u noći s petka na subotu, protiv Orlanda, Brett Brown držao je u igri dosta dugo zajedno na visokim pozicijama Joela Embiida i Jahlila Okafora. I nakon te utakmice, a Sixersi su opet poraženi, svi su o igri dvojice visokih klinaca govorili kao o novoj nadi u Phili. Malo tamo treba za uhvatiti se za tračak nade, a ovo je tandem koji obećava.

Hezonjin zid

I onda, kad su Sixersi morali u dva dana igrati dvije utakmice, a tu drugu uvijek preskače Joel Embiid jer najtalentiranijeg se centra lige čuva od velikih napora, Dario Šarić potegnuo je u najveću brzinu.

Teško je reći da je to bila utakmica “sad ili nikad”, ali gostovanje Celticsa bila je jedna od onih utakmica u kojima se pojavila šansa. U kojoj je morao preskočiti zid. Srećom, Dario Šarić sazdan je od čvrstog materijala. Igrao je kontra Celticsa na obje centarske pozicije: kad je bio zajedno s Ilyasovom u postavi, on je bio centar, a igrao je i u paru s Okaforom. Isporučio je 21, uhvatio je i 12 skokova, “slomio” je pritom gležanj Jonasu Jerebku, što mu svakako neće odmoći u statusu u nadolazećim utakmicama. A taj je status u mladoj NBA karijeri našeg superstara itekako važan.

Joel Embiid dobio je dopuštenje da može igrati do 28 minuta po utakmici, Okafor je u sve boljem stanju, trebao bi se uskoro vratiti i Nerlens Noel, a Ersan Ilyasova zgrabio je startnu poziciju krilnog centra. Naravno, još je uvijek ozlijeđen i pitanje je kad će se vratiti prvi pick Ben Simmons, a tada će konkurencija biti još žešća. Ipak, Šarić se s njom nosi, Šarić uzima minute, a i sam je svjestan da je u posljednjim nastupima malo ispao iz ritma. Do Celticsa, do minijature s kojom bi trebao u prosincu izgledati konkretnije. I kad ulazi s klupe.

Mnogo će toga kod Darija Šarića u ovoj premijernoj NBA sezoni ovisiti o šutu. No on je borac koji će do svojih poena doći na razne načine. I naučio se nositi s konkurencijom. Sjetite se samo kako mu je bilo uoči druge sezone u Efesu kad su tamo na njegovu poziciju doveli Derricka Browna.

Sixersi, kad jednog dana budu kompletni, kad se oporave i Noel, svakako i Simmons, krenut će u redizajn ove momčadi jer sasvim je sigurno da neće svi ostati na okupu. Što će u tom raspletu biti sa Šarićem, ovisit će najviše o njemu. Ako utakmica poput ove sa subote na nedjelju bude bilo više, onda će Šarić biti u komotnoj poziciji.

Mario Hezonja je međutim u drugoj vrsti problema. Do nedjelje navečer Hezonja je u posljednjih 12 utakmica skupio samo 23 minute na parketu, a od toga čak sedam puta nije niti vidio parket. I zabio je tri poena. U posljednjih 12 utakmica. Što je prilično frustrirajuća spoznaja za lanjski peti pick drafta. Mario Hezonja trebat će neki preokret, ako mu se ukaže prilika na nekoj utakmici, morat će zablistati, kupiti time šansu i u sljedećoj i natjerati Franka Vogela da mu vjeruje. Jer to, barem zasada, nije slučaj. Hezonja je pred najvećim zidom u karijeri, ali jedino ga on sam može preskočiti. Problem ovoga puta nije u nekom drugom jer ima previše godina da se traži u alibijima da su mu za malu minutažu krivi treneri, a tako je bilo od starta karijere. Mario tu priču mora zaboraviti i natjerati Vogela da mu vjeruje. Jer prilika će doći.

Bender bez pritiska

Dragan Bender treći je put u 15 NBA utakmica ubacio deset poena, odigrao je protiv Warriorsa u noći sa subote na nedjelju više od 24 minute, a on je u sezoni u kojoj uči. Četvrti se pick drafta čeka i nitko mu zasad ne stavlja teret na leđa, što je dobro.

Konačno, Bojan Bogdanović Bucksima je u subotu na nedjelju stavio 24 poena i pokušava u novoj frustrirajućoj sezoni Netsa izvući najbolje što može. Netsi su krenuli s 4-5 u prvih devet utakmica, no ostali su bez Jeremyja Lina već nakon pete utakmice i trenutačno su na omjeru 5-14, što znači da imaju 1-9 u posljednjih deset utakmica. Iz poraza u poraz, tako to izgleda u Brooklynu. Nije očaravajuća situacija, ali Bojan Bogdanović nije sporan. Ima stabilnu minutažu i mjesto u petorci. Pričekati će oporavak Lina, a onda će Netsi valjda nešto dobiti.

NBA nije samo bajka; NBA je težak posao. U kojemu moraš biti u stanju preskakati zidove. U konačnici, jedino je to i važno. Ako želiš da bajka traje.

Linker
03. svibanj 2024 20:52