Arhivska fotografija
 Reinhold Matay / USA Today Sports / Reuters
RAZMJENA JE JEDNA OD OPCIJA

TEŠKI TRENUCI ZA MARIJA HEZONJU, UMJESTO EKSPLOZIJE, BLIŽE JE IZLAZNIM VRATIMA Jedna od opcija je odlazak kod Darija Šarića

Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 14. prosinac 2016. 16:09

Situacija Marija Hezonje u Orlandu sve je više zabrinjavajuća. Neće mu zbog ovih par mjeseci neigranja propasti karijera, niti je njegov talent umanjen, ali nešto bi se trebalo promijeniti kako jedan od ključnih igrača hrvatske košarkaške reprezentacije ne bi predugo stagnirao ili zapeo u razvoju.

Iako se predviđalo da će 21-godišnji Dubrovčanin eksplodirati u svojoj drugoj NBA sezoni, njegove su brojke u silaznoj putanji. Hezonja je izabran peti po redu na NBA draftu 2015. godine kako bi nakon što prođe vrijeme prilagodbe postao ozbiljna prijetnja vanjskim šutom te na obje strane terena prštao energijom zahvaljujući tjelesnim karakteristikama. No, dogodio se pad u igri koji dio hrvatskih stručnjaka smatra posljedicom pomanjkanja seniorskih utakmica. Treneru Franku Vogelu su, pak, pobjede i lov na play-off (Magic je 11. na Istoku s omjerom 10-15) važniji od razvijanja mladog igrača koji je prije 17 mjeseci označen “Orlandovim dugoročnim projektom” pa je priznao da sve više razmišlja o Hezonjinom premještaju ili “tradeu”.

Postotak trice skliznuo je s 35 posto na manje od 20, a u nedavno protiv Denvera je zakazao i u obrani. Izravni suparnik Hernangomez mu je u sedam minuta druge četvrtine ubacio četiri trice pa ga je trener Frank Vogel nastavio držati sa strane, izvan rotacije. U tri od sedam prosinačkih utakmica nije dobio niti sekunde, a kad je igrao nikad ne bi dobio više od osam minuta. Hezonja je, prenose američki mediji, izabrao isti pristup koji je u sličnim situacijama prakticirao i u Barceloni. Dolazak u dvoranu i treninzi čak i na slobodne dane.

- Nitko ne može, i neće, raditi više od mene. Treniram više od svih i bit ću spreman kad god me trener pozove u igru - odgovorio je.

NBA je bio njegov dječački san, a od takvih želja se ne odustaje lako. Posebno ako u sebi osjećate da vrijedite puno više od onoga što dobivate, a Hezonja odavno o sebi razmišlja na takav način. Mladi košarkaš sve je bliže novoj prekretnici u svojoj karijeri, ali niti Orlandu nije svejedno što će napraviti.

RAZMJENA U DRUGI KLUB

Odluka o “tradeu” teža je za klub nego za igrača. Glavni menadžer Rob Hennigan i trener Vogel razmišljaju o toj mogućnosti, ali će oklijevati do posljednjeg trenutka jer se boje da bi ih jednog dana odluka o odricanju od Hezonje mogla proganjati. Niti jedan trač o mogućem novom klubu (još) nije dobio pristojnu količinu decibela, ali jedna opcija nam se jako sviđa: Mario Hezonja i Dario Šarić ponovno u istom klubu! Philadelphia, klub u “vječnoj rekonstrukciji”, mogla bi u Hezonji pronaći još jedan “puzzle” u procesu stvaranja velike momčadi. Rok za razmjenu igrača ističe 23. veljače 2017. godine.

RAZVOJNA LIGA

Hezonja bi vjerojatno već neko vrijeme vraćao igračku formu i bildao samopouzdanje u “drugoj ligi” kad bi Magicova filijala u NBA Development Leagueu (NBDL) stanovala u Orlandu, ili barem na Floridi, a ne u 1500 kilometara udaljenom Erieju (Pennsylvania). Kao što se Ivica Zubac gotovo na svakodnevnoj bazi premješta iz LA Lakersa u LA D-Fenderse. I vraća natrag. Prva logična prilika za odlazak u NBDL otvara se 8. siječnja kad Orlando odlazi na desetodnevnu turneju po Zapadu, no u Magicu moraju voditi računa i o Hezonjinoj reakciji na moguću takvu odluku.

POVRATAK U EUROPU

Izgledi ove opcije mjere se u promilima. Povratak na Stari kontinent donio bi Hezonji ono što mu je najviše nedostajalo prije odlaska u NBA - seriju utakmica u seniorskoj konkurenciji, ali on nije tako jednostavan. Počevši od toga da je Hezonja uvjeren kako mu je mjesto u NBA-u pa do toga da bi morao pristati i na ozbiljno smanjenje plaće koja je ove i sljedeće sezone na razini od oko četiri milijuna dolara godišnje, a u sezoni 18./19. mogla bi prijeći pet milijuna. Čak i kad bi odlučio privremeno odustati od NBA sna, Hezonja bi do raskida ugovora mogao samo doći uz svojevrsni “ultimatum”, a za Magic bi to značio težak poraz. Na kraju bi ostalo i pitanje stava njegovog bivšeg kluba. Informacije iz Španjolske kažu da se Barcelona prije godinu i pol odrekla dijela odštete u zamjenu za Hezonjinu obavezu da se u slučaju povratka u Europu prvo obrati njima. *

Linker
18. svibanj 2024 18:46