Christian Petersen/Getty Images / Getty Images
TVRTKO PULJIĆ IZ RUMUNJSKE

ONI SU SVIJET ZA SEBE, PITANJE JE SAMO KOLIKO ĆE ZAVRŠITI Poigravanje kakvo Eurobasket nije vidio od Dražena i Zagreba 1989.

ŠPANJOLSKA Današnji protivnik Hrvatske je najbolja reprezentacija Starog kontinenta, koja je od ‘99. samo jednom ostala bez europske medalje, a u istom razdoblju ima omjer 3-3 u finalima
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 05. rujan 2017. 13:39

Pitanje je samo koliko će završiti. I koliko će se pri tome narugati protivniku. To je priča Španjolske nakon prva tri kola turnira u Cluju. Svijet za sebe. Otprilike to tako izgleda.

Bila je nedjelja navečer, Španjolci su imali trening, a to je i jedino vrijeme kad možete do nekog od njihovih igrača. Unutra smo imali smo insajdera, a trening je protekao ovako:

Juan Carlos Navarro trenirao je samostalno uz pratnju kondicijskog trenera jer se čovjek praktički raspada.

Pau Gasol sjedio je cijelo vrijeme sa strane.

Juancho Hernangomez, Fernando san Emeterio i Ricky Rubio natjecali su se u šutiranju, a kad je Rubio, nakon odrađenih nekoliko serija, napokon pogodio šut, bio je u ekstazi, kao i ostatak reprezentacije.

Na drugom košu nisu promašivali Chacho Rodriguez i Marc Gasol. Nije trenirao ni Alex Abrines. Sergio Scariolo sjedio je sa strane većinu vremena, kosa mu je bila zalizana, djelovao je kao čovjek koji nema niti malo briga.

Njihova 1000. utakmica

Stigao je i glasnogovornik. Imali smo ideju privesti Chacha da govori malo o svojem druženju s Darijem Šarićem u Sixersima.

- Može. Nema problema. Doći će Oriola.

Ne, niste shvatili. Mi bismo Sergija Rodrigueza.

- Ali Oriola je tu. On će sve reći.

Hvala, ali ne hvala.

Za to vrijeme na centru se spremala fešta. Jose Garbajosa, koji je danas predsjednik Saveza, dodjeljivao je majicu s brojem 200 Pauu Gasolu i majicu s brojem 100 Fernandu san Emeteriju. Te su rekorde srušili u broju odigranih utakmica. Uz asistenciju rekordera Navarra. Kako je krug bio intiman, samo reprezentacija i kamere španjolskih televizija na centru, tako se čuo velik pljesak.

Oni su u svom filmu. Ima još jedan rekord. Španjolci će odigrati svoju tisućitu utakmicu uopće baš u utorak kontra Hrvatske.

Što se tiče našeg odnosa s glasnogovornikom Španjolske, stvar se nije promijenila ni u jutro ponedjeljka. Opet smo pokušali preko doći do Sergija Rodrigueza.

- Doći će Vives.

OK, ali znate...

- Nema problema, bit će tu Vives.

Vives voli Perasovića

Ovaj put bio je uporan. Čak nas je tražio ne bi li postavio ispred Guilllerma Vivesa, beka Valencije.

- Hrvatska je naš najteži protivnik do sada. Riječ je o borbi za vrh u skupini i očekujem da neće biti lako.

Kako je Vives je već bio tu, a shvatili smo sve iz prve rečenice, prisjetili smo se zajedno njegovih dana kod Velimira Perasovića. Dok je Peras bio trener Valencije. A Vives gradio svoj košarkaški put. Proigrao je kod Perasa, danas je reprezentativac. Doduše, možda ne bi bio da se nije ozlijedio Sergio Llull. Ali jest. I imat će medalju nakon Eurobasketa, tako to izgleda barem za sada. Vjerojatno zlato jer toliko je Španjolska dominantna.

- O, da, Peras je bio moj trener. Naučio me puno toga. On je bio fantastičan šuter i otkrio mi je neke detalja, koji su mi pomogli u karijeri. I nakon Valencije je pokazao o kakvom je treneru riječ i drago mi je zbog toga. Bih li igrao opet za Perasovića? Naravno da bih. Bez ikakve sumnje, on jest težak, zahtjevan trener, ali s tim nemam problema.

Koji dan ranije bilo je malo bolje za novinare. Pustili su među nas Paua Gasola. Veliki Pau, koji će ovdje prestići Tonyja Parkera na vječnoj ljestvici strijelaca Eurobasketa, i prije negoli će pohvaliti Darija Šarića, o čemu ste već čitali, odmah je naznačio:

- Hrvatska i mi ćemo se boriti za prvo mjesto u skupini. Riječ je o odličnoj momčadi, prepunoj talenta i mi se međusobno dobro poznajemo. Očekujem veliku utakmicu.

I za sada to izgleda nedodirljivo. Potpuna dominacija s malo ruganja na parketu. Ako želite usporedbu, posljednji je put vaš novinar vidio nešto tako u živo kad je Jugoslavija osvajala Eurobasket 1989. u Zagrebu. Kada su se Dražen i prijatelji rugali s protivnicima, a neke od tih akcija i danas možete pronaći na internetu.

Nešto je slično sa Španjolcima. Uzmite samo Rodriguezove asiste, to je da ti pamet stane... Trzaji, pa finte nakon kojih cijela obrana padne. Tu je i dominacija u visini, također. Nisam siguran da netko može zabiti iz reketa protiv njih.

Uostalom, vidjet ćemo sve danas.

Kruno Simon jučer je odigrao 100. utakmicu za Hrvatsku. U 101. će doći Španjolci.

- Oni su najbolji, nema sumnje. Iako, ako pitate mene, mislim da i s njima možemo igrati.

Što bi se trebalo dogoditi za pobjedu?

- Trebali bismo odigrati svoju najbolju utakmicu. Uostalom, bilo je tako i Riju. Otkad sam ja u reprezentaciji, ne sjećam se da smo ikad odigrali bolju utakmicu od te protiv Španjolske. Baš sve je tada funkcioniralo, bila je to savršena večer za nas. Za dobiti Španjolce treba se dogoditi baš to. Imati savršenu večer.

Ludilo u kreaciji

Tako je to iz kuta Hrvatske. Iz kuta nekih drugih na Eurobasketu ni to neće biti dovoljno.

Može li ih netko zaustaviti? Hrvatska će im biti ozbiljni test. Jest, izgubili su od Belgije pokus na Tenerifima, ali to je bio pokus i na toj se utakmici ozlijedio Sergio Llull odmah na početku, vjerojatno je bilo i malo šoka. Onda su vratili toj istoj Belgiji na pokusu, ali i sredili Litvu u Vilniusu, što nikad nije lako. I u Cluju se rugali u prve tri utakmice.

Sada slijedi Hrvatska. Za prvo mjesto u skupini. Za nastavak dominacije. Ili za traženje nekih odgovora. O tome je li ovo dobro izbalansirana momčad. Bez pravog krila, bez dominacije na pozicijama “tri” i “četiri”, ako tu izuzmemo Juancha Hernangomeza. Ali s ludilom u kreaciji Rodrigueza i Rubija, a Gasolima i Herangomezima u reketu. I starim Navarrom.

Dovoljno za show. Danas od 16.45. Ne propustite pogledati. Ovo je jedan derbija Eurobasketa. Tako je to bilo zapisano i uoči početka, tako to izgleda i sada.

Osim što Španjolci izgledaju još moćnije nego što je to itko očekivao.

Ljudi se za sada baš rugaju...

Linker
01. svibanj 2024 05:59