Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
ZAGRIJAVANJE ZA OI

SJAJNA UVERTIRA ZA RIO Nakon poraza od Argentine, Hrvatska na krilima Šarića sredila Francusku

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 31. srpanj 2016. 10:36

Aco Petrović je mogao biti zadovoljan. Hrvatska je protiv Francuske reagirala onako kako prave momčadi trebaju regirati kad se dogodi onako nešto kao težak poraz od Argentine na startu Super 4 turnira u Cordobi.

Reakcija u obliku pobjede, sigurne pobjede nad jednim od najozbiljnijih kandidata za medalju u Riju, makar bez Tonyja Parkera (otišao u SAD zbog rođenja sina), sugerira kako naša reprezentacija i dalje ima onu kemiju iz Torina.

Jer Francuska na prijelazu subote u nedjelju po našem vremenu, nije bila u šansi kakvoj bi se nadala kad Bojan Bogdanović za nešto više od 19 minuta ostane bez poena, uz 0-5 iz igre i 0-2 s linije slobodnih bacanja. Međutim, šansa je nestala jer je tako odlučio - Dario Šarić. Pritom 18 poena, osam skokova i šest asistencija neće ispričati cijelu priču.

Šarić je u subotu odlučio dobiti Francusku. Zato je odigrao 38 (!) minuta, iako je izbornik Petrović najavio da u Cordobi nitko neće igrati više od 25, posebno naglasivši da neće raubati Bogdanovića i Šarića. Najavljeno nije mogao ostvariti, a tu prste ima i Dario koji je u jednom trenutku odmahnuo na prijedlog da ga izvadi iz igre. Aco nije "demonstrirao", ostavio ga je na parketu i dobio utakmicu...

Ono što je pak nasušno trebalo, a izostalo je dan ranije protiv Argentinaca, bila je dobra reakcija startera. A to su u prvoj četvrtini protiv Francuza ispunila čak trojica - Kruno Simon, Roko Ukić i Šarić. Na toj osovini napravljena je prva razlika jer je Šarić pogodio tricu i tešku dvicu, Ukić je stavljao svoje tradicionalne šuteve, a Simon kreirao i kažnjavao leđima Nanda De Cola.

Tako je naša reprezentacija izgradila sedam poena prednosti, koliko je na startu druge četvrtine preuzela druga postava. Tu su dobro reagirali Mario Hezonja i Željko Šakić, koji je dobio minute zajedno na parketu sa Šarićem, koji je u tom tandemu igrao "peticu", a na trenutke je takva kombinacija izgledala jako dobro. Daleko bolje od onoga što je ponudila suradnja Šarića s Mirom Bilanom.

Ono što je bilo fascinantno je činjenica da je Hrvatska protiv Francuske izgradila i održavala visoku prednost bez poena Bojana Bogdanovića. I to doslovno. Sjajno je našeg najboljeg strijelca čuvao Nicolas Batum, što je pak platio na drugom kraju terena pa su Francuzima nedostajali poeni njihove NBA zvijezde, čovjeka od 100 milijuna dolara.

Međutim, dok je Simon nadoknađivao ono što nije davao Bogdanović, Heurtel je isto radio na drugoj strani za Batuma. Onda je još Joffrey Lauvergne počeo pogađati trice i Francuska se sredinom druge četvtine dovukla na samo četiri razlike nakon što je petnaestak minuta provela uglavnom u dvoznamenkastom zaostatku. Ali bliže nije išlo. Zato jer je Dario Šarić tako odlučio.

Koš-faul, asist za Darka Planinića i ukradena lopta uz dodavanje preko cijelog terena za polaganje Marija Hezonje. Sve to je Šarić napravio za dvije minute kad su Francuzi prijetili preokretom. Kad mu je ruku dao Hezonja sa četiri poena na startu posljednje četvrtine na što se nadovezao Darko Planinić, razlika se vrlo brzo vratila u dvoznamenkastu domenu, sve do +15 na sedam minuta prije kraja. Već tada je svima u dvorani bilo jasno kako će ova utakmica završiti...

--------------------------------------------

HRVATSKA 76

FRANCUSKA 70

(23:16, 15:11, 16:19, 22:24)

--------------------------------------------

Linker
28. travanj 2024 01:13