Profimedia, Abaca
EPILOG NEUSPJEHA NA EUROBASKETU

VELIKA REKONSTRUKCIJA U HRVATSKOJ KOŠARKAŠKOJ REPREZENTACIJI Potpuno nova momčad za SP nakon potopa u Turskoj. Oprašta se polovica igrača...

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 12. rujan 2017. 14:29

Iako to nitko od njih nije kazao na glas, moglo se razabrati da je nedjeljna utakmica protiv Rusije bila reprezentativni kraj za gotovo pola aktualne reprezentacije. Što je velik broj, prvi puta tako velik broj igrača bit će zamijenjen do sljedećeg natjecanja (nadamo se SP-a 2019).

Uglavnom, sve odreda tridesetogodišnjaci teško da će se pojaviti u kvalifikacijama za SP od studenog nadalje, pa tako treba računati da tu više neće biti Roka Ukića, Luke Žorića, Marka Popovića i Marka Tomasa. Kruno Simon bi možda i potegao kvalifikacije, ali tu postoji kolizija Eurolige i reprezentativnih kvalifikacija, a SP je predaleko.

Igrat će ‘Kinezi’

Prevedeno, realno je da više neće biti svih pet. Što nije malo. Kad se na to doda da ćemo te kvalifikacije, osim u terminima u lipnju i rujnu, morati igrati bez NBA igrača, a na sve još uključite opciju po kojoj ionako u nas ne postoji široka baza igrača, onda to znači da nam reprezentativne kvalifikacije za SP neće biti baš lagane.

Hrvatska je u uvodnoj skupini s Italijom, Rumunjskom i Nizozemskom. Prva tri odlaze dalje, prenose se međusobne utakmice i spaja se sa skupinom iz koje će prolaz do SP-a tražiti, procjenjuje se, Litva, Mađarska, Poljska i Kosovo.

Iz te kombinirane skupine samo će tri najbolja na SP.

Prvo nam je zadatak proći uvodnu skupinu, onda u onoj sljedećoj biti među tri najbolja. Nije to lak zadatak. Nimalo. Reprezentaciju će činiti većina igrača koja je bila na kineskoj turneji, uz Darka Planinića i Filipa Krušlina (uz Ivana Ramljaka i Ivana Buvu te one koji su otpali na pripremama Dominika Mavru i Tomislava Zubčića). Za ojačavanje našeg igračkog statusa treba očekivati da bi na popisu reprezentativaca U opet mogli biti Željko Šakić, Rok Stipčević i Hrvoje Perić, kao i neki koji su otkazali Kinu zbog ozljeda, kao što su Nik Slavica, Toni Katić, Karlo Žganec, Goran Filipović...

Izbornik do Tokija?

I bit će to Hrvatska kojoj je zadaća biti među tri, s tim da bi valjalo prenijeti što je više moguće bodova u onu skupinu iza. Za plasirati na SP treba biti bolji od tri sudionika Eurobasketa od njih pet. Osim Litve i Italije tu su Mađari, Poljaci, Rumunji. I Nizozemci kao prijetnja.

Bit će jako važno i što je moguće ranije odlučiti nastavlja li Aco Petrović započet posao ili će stići novi izbornik. Štogod bude od toga, novi izbornik bi mogao imati fiksan rok, do Tokija 2020. ili čak Eurobasketa 2021. (jasno, ako se probije prvo na SP).

Trebaju nam pravila

I trebalo bi postaviti neka pravila. Recimo, u lipnju i rujnu mogu igrati NBA igrači jer su tada slobodni. Tko se od njih ne pojavi u lipnju u reprezentaciji, na takvog više ne treba računati do kraja ciklusa. Bit će tako svima lakše. I tako se, uostalom, stvara kult reprezentacije. A Bojan Bogdanović i Dario Šarić će biti tada tu.

Tada će svi moći igrati. Ako oni to žele.

I za kraj, posljednji je put reprezentacija tako dramatično promijenjena između Eurobasketa 2009. i SP-a 2010. Znači prije sedam godina...

Linker
28. travanj 2024 01:44