Ken Blaze-USA TODAY Sports
ZVIJEZDA I ZALOG ZA BUDUĆNOST

VETERAN SUNSA O HRVATSKOM ROOKIEJU KOJI ODUŠEVLJAVA U NBA-U 'Već je bolji od puno američkih nada, može postati novi Toni Kukoč!'

'Bender je strašno visok, nemate pojma koliko je visok dok ne stanete kraj njega. Vrlo je mlad, ali kod njega je najveće pitanje koju poziciju će igrati? Je li on “četvorka”? Je li “trojka”?'
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 20. veljača 2017. 20:21

Za Phoenix Sunse ova sezona praktički je gotova. Sunsi su uvjerljivo posljednji na Zapadu, a da nema Brooklyn Netsa, bili bi najgora momčad lige. Stoga im je visok izbor na ovogodišnjem draftu zagarantiran. No, to samo znači da će ionako svijetla budućnost momčadi iz Arizone postati još svjetlija jer Phoenix već sada ima nekoliko bisera od kojih se očekuje da u budućnosti postanu superzvijezde.

Rookieji i dvadesetogodišnjaci Marquese Chriss i trenutno ozlijeđeni Dragan Bender te godinu dana stariji (i iskusniji) Devin Booker kapital su za budućnost ove franšize, koja je ove sezone stvari postavila tako da njihove mlade investicije skupljaju iskustvo i uče od prekaljenih veterana poput Tysona Chandlera i Jareda Dudleya. Potonji, krilni igrač, koji je u 10 godina promijenio šest momčadi, smatra da sva trojica imaju visok “plafon”.

- Booker će vrlo brzo postati Top 5 bek šuter lige. Kada su u pitanju njegove ofenzivne sposobnosti, on je tu negdje, a razlika između njega i trenutačno četiri najbolja šutera lige Hardena, Thompsona, DeRozana i McColluma je što Booker može pogađati iz svih pozicija. Može pogoditi tricu, iz posta, s poludistance, iz ulaza... Jedino što mu još nedostaje da se priključi toj eliti je da napreduje obrambeno - kaže Dudley.

Protiv ‘životinja’

Nastavio je o Marqueseu Chrissu, krilnom centru kojeg su dobili na istom draftu kao i Bendera, ali zahvaljujući tradeu sa Sacramentom.

- Marquees Chriss velik je potencijal. Vrlo je pokretan, ima visok odraz, ima bolji šut nego ja u mojoj rookie-godini. No, na koledžu je predvodio ligu u prekršajima, a u ovoj će ih raditi još i više jer igrači su snažniji, prefriganiji, a na njegovoj poziciji krilnog centra su prave “životinje”, vjerujte mi. Zato će morati naučiti kako ostati u utakmici. To će morati naučiti jer ostalo ima urođeno.

Jedan od najelokventnijih košarkaša u NBA ligi osvrnuo se i na Hrvata u Phoenixu Dragana Bendera, za kojeg smatra da ima manje limita nego Chriss.

- Bender je s mentalne strane ispred Chrisa, pogotovo kada je u pitanju poznavanje košarke. To se moglo i očekivati jer znate kakvi su ovi Europljani, oni postanu profesionalci sa 12 godina. On je već davno prošao ono što moraju mladi Amerikanci, sjediti u sobi i gledati snimke. Bender je strašno visok, nemate pojma koliko je visok dok ne stanete kraj njega. Vrlo je mlad, ali kod njega je najveće pitanje koju poziciju će igrati? Je li on “četvorka”? Je li “trojka”? Dok nije otišao na operaciju, koristili smo ga na obje pozicije - ističe Dudley.

Dugačak je i brz

- Po mom mišljenju Bender može biti ono što je bio Toni Kukoč, može biti “četvorka”. Međutim, može biti i “trojka” ako na ljeto popravi baratanje loptom.

Dragan Bender bio je 4. pick NBA drafta, što mu jamči da će Phoenix puno ulagati u njegov razvoj, ali to opet ne znači da ne mora puno raditi na sebi.

- Defenzivno Bender je po meni ispred i Bookera i Chrisa. Dugačak je i brz, može držati suparnika ispred sebe, a kada skoči, preko njega je gotovo nemoguće šutirati. Može blokirati, mijenjati tuđe šutove... No, napadački ne smije si dopustiti da se pretvori u igrača, koji će čekati u kutu da šutne tricu.

Linker
30. travanj 2024 17:47