CROPIX
'SVI MISLE DA SU KLASE'

LEGENDA HAJDUKA OPRALA DANAŠNJE IGRAČE PRED VELIKI DERBI Ne vidim nikakvu strast. Ne može se Hajduku dogoditi da ih Dinamo i Rijeka na Poljudu istuku

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 21. listopad 2017. 18:05

Mora se priznati, nije “užarena” atmosfera u Splitu prije derbija. Premda utakmica može Hajduku puno donijeti u bodovnom segmentu, ali i psihološkom, ne osjeća se “miris derbija” u zraku. Nisu Bijeli izazvali navijače, nisu posljednjim utakmicama pokazali da u sebi nose magnet koji će privući sve one koji vole bijelu boju.

- Više se očekivalo negoli se napravilo - reći će Zlatko Vujović bez oklijevanja. - Tijesna pobjeda protiv Cibalije, neuvjerljive igre u zadnjih nekoliko utakmica, sve se to odražava na interes navijača. Na dan utakmice sigurno će biti više zanimanja, doći će ljudi željni nogometa, ali Hajduk nije u dobrom trenutku. Nema formu koja bi jamčila velike stvari.

Stalno se muče

U analizi Zlatka Vujovića razvidno je razočaranje izvedbama Bijelih u HNL-u. Tim više što su na početku sezone podigli letvicu očekivanja.

- Nakon utakmica s Bröndbyjem i Evertonom svi smo vjerovali kako je momčad spreman za kontinuitet dobrih utakmica. Pravih, hajdučkih izdanja. U rezultatskom smislu to bi značilo da momčadi poput Cibalije, Istre i ostalih s lakoćom s Poljuda isprate sa 3-4 razlike. Međutim, Hajduk se svaku utakmicu namuči za pobjedu. Nijedna nije lagana. Za svaku se trebaju oznojiti, s Cibalijom se do zadnje minute borio kako bi sačuvao pobjedu. Ne, to nije zalog optimizmu. Srećom da je danas Dinamo, utakmica koja sama od sebe izaziva golemi naboj i traži maksimalni angažman.

I nije tu stao Zlatko Vujović, legendarni napadač Hajduka, najbolji strijelac Bijelih u europskim kupovima.

- Nisam vidio u zadnjim utakmicama da su igrači željni borbe. Ne vidim u njima onu strast koja bi trebala pokretati igrače Hajduka. Da imaju žestinu koju nude u izjavama po medijima, sigurno bi bolje izgledali na travnjaku. Ne može se Hajduku dogoditi da ih Dinamo i Rijeka na Poljudu “istuku”.

Vojko Basic / CROPIX
CROPIX

Pritisak pobjede bit će veliki teret za hajdukovce u večerašnjoj utakmici.

- Pritisak pobjede nije nikakvo opravdanje. Što bi trebalo protiv Dinama na Poljudu očekivati nego pobjedu. Koliko velikih utakmica imaju igrači Hajduka nakon što ispadnu iz Europe? Nekoliko. I gdje će se onda pokazati. A svi misle da su klase, da mogu igrati u inozemnim klubovima. Evo vam utakmica s Dinamom, pa nam svima pokažite da zaslužujete igrati u Hajduku, a možda i u nekom većem klubu. Neka pokažu da su klase. Igraju svakih sedam dana, nemaju naporan ritam i onda na terenu ne vidim da su borbeni, da mogu “pojesti” protivnika. Najveći broj utakmica u HNL-u trebali bi dobivati sa 70 % snage, a oni se muče s puno slabijim suparnicima.

Kao gazde

Naglasio je Vujović i podršku navijača. Ozračje koje vlada na Poljudu moralo bi razbuditi “uspavane” hajdukovce.

- Da neki drugi klub ima ovakve navijače, igrači bi letjeli po terenu.

U konačnici, čime bi Vujović bio zadovoljan? Ili, bolje rečeno, čime bi navijači mogli biti zadovoljni nakon večerašnje utakmice?

- Pobjedom prije svega, ali uz to svi želimo vidjeti da Hajduk igra čvrsto, da se suprotstavi Dinamu u maniri gazde na terenu, da se zna kako igra Hajduk na Poljudu. Ne igra se balet, igra se nogomet. Muški nogomet u kojem Dinamo treba nadtrčati, ako je moguće i nadigrati. Za hajdukovce ovo nije samo utakmica u kojoj mogu smanjiti prednost Dinama na četiri boda, već je to i dvoboj u kojem imaju mogućnost iskupiti se za slabija izdanja u proteklih mjesec i pol dana. Igrači su predobro plaćeni za ono što pokazuju, zato protiv Dinama definitivno moraju pružiti puno više.

Slika kolektiva

Tko bi mogao donijeti prevagu?

- Ako zaigra, igrač prevage može biti Almeida! Ne znam je li zaista spreman ući u igru, ali ako je Almeida unutra, onda može dosta napraviti. Međutim, Hajduk primarno mora djelovati kao kolektiv, kao snažna momčad u svim segmentima. Momčad koja borbenim nastupom od prve minute treba pokazati što želi i na kakav način - podvukao je Zlatko Vujović.

Saidovo ponašanje više se nikako nije moglo tolerirati

Nije tako davno bilo kada je Zlatko Vujović sudjelovao u pripremi Bijelih za derbi. Prošle jeseni bio je u Pušnikovu stožeru zadužen za napadače Hajduka, stoga smo Vujovića upitali za komentar Carrillove odluke o prebacivanju Saida u drugu momčad.

- Nisam se iznenadio, jer Said je i prije radio probleme, a pritom nije bio ni veliki radnik. Teško zvuči, ali mora se reći da je vrijeme potrošeno na njegovo nogometno usavršavanje u Hajduku zaista izgubljeno vrijeme. Je, ne zvuči dobro, ali je tako. Najgore od svega je što Said ima negativni utjecaj na suigrače, što lako može i druge povući. Said je egoist, u redu, napadač treba biti samoživ, ali ovo je prešlo svaku mjeru. Digao se iznad momčadi, nažalost, i svi tijekom utakmice vide da se takvo ponašanje više nije moglo tolerirati. Čim ga je Carrillo maknuo iz ekipe pred Dinamo, onda je jasno da je i treneru prekipjelo. Said ne poštuje suigrače, ali ne poštuje ni instituciju Hajduka, što je još veći prekršaj. Kada će ga Carrillo vratiti, ovisi samo o njemu, ali previše se toga lošeg dogodilo, pogotovo zadnja dva-tri mjeseca.

Linker
28. travanj 2024 15:37