Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
'TAKO NEKAKO'

LEGENDA VATRENIH ŽELI POMOĆI HRVATSKOJ 'Ja sam već sutra spreman postati član stožera! Ne treba se čekati utakmica s Grčkom, ali, sve je na izborniku'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 24. listopad 2017. 15:45

Kaže Zlatko Dalić da je Dražen Ladić njegov izbor. Na pitanje znači li to da postaje član stožera odgovara “tako nekako”. E sad “tako nekako” nije ni da ni ne... Istina više je “da”, ali nije službeno potvrđeno kao, recimo, za Ivicu Olića.

Razgovarali smo jučer s proslavljenim hrvatskim vratarom Ladićem i pitali ga vrlo jasno: Hoćete li vi biti na klupi Hrvatske na utakmicama protiv Grčke?

Dosta razgovarali

- Ja sam već sutra spreman postati član stožera! Ne treba se čekati utakmica s Grčkom! Sve je na izborniku Daliću... - kaže nam Ladić.

Pa dobro, ako je sve na izborniku Daliću, onda bi to valjda trebala biti gotova stvar. Novi izbornik želi Ladaru u svom stožeru, dugogodišnji su suradnici, dobri su prijatelji, tu nema nikakve dvojbe zar ne? To je logično promišljanje. Ali je isto tako logično postaviti pitanje zašto se to onda iz ureda HNS-a to službeno nije objavilo. Recimo, u ponedjeljak je najavljena presica na kojoj će biti Zlatko Dalić i Ivica Olić, a nema u programu Dražena Ladića. Dakle, isto tako je logično postaviti pitanje koči li možda netko postavljanje Ladića za Dalićeva pomoćnika?

- Ja to zaista ne znam...

No dobro, možda i mi malo žurimo, možda će na kraju sve biti OK, možda već danas ili najkasnije u ponedjeljak na toj sazvanoj presici izbornik potvrdi da je Ladić u stožeru. Nema zapravo neke velike žurbe, makar s druge strane, bilo bi isto tako normalno da već, ako je potvrđen legendarni Ola, da isto bude potvrđen tako legendarni Ladić. Grčka se približava, zgodno bi bilo što prije imati sve posloženo.

- Zlatko Dalić i ja smo dosta razgovarali zadnjih dana. Oko mog angažmana u reprezentaciji. Zadnjih desetak godina nogometno se družimo. Otprilike na stvari gledamo jako slično. Tu mislim na nogometnu problematiku. Dosta sam razmišljao o kompletnoj situaciji, između ostalog i o tezama koje se provlače kroz medije. Držim da ljudi u Hrvatskoj znaju moja nogometna razmišljanja. Mislim da nije potrebno sve to opet ponavljati. Ja sam to svi znate, uvijek otvoren i iskren, kod mene nema fige u džepu. Što mislim, to i kažem.

Ladić je dakle, kao što je to uvijek i radio, pomno o svemu razmislio, analizirao stvari.

- Nakon svih tih razmišljanja i analiza, došao sam do ovakvog zaključka. Ili i dalje mogu pametovati s strane, po kafićima i sjedjeljkama, ili u medijima, odnosno s druge strane primiti se posla. Te pokušati pomoći koliko mogu da se reprezentacija plasira na Svjetsko prvenstvo u Rusiju. Odabrao sam ovu drugu opciju. Dakle, to je to, ja sam odlučio da želim pomoći reprezentaciji.

Dobar sa svima

Hoćete li moći, hoćete li biti imenovani pomoćnikom izbornika?

- Već sam vam kazao u uvodu, sve što će se događati dalje, sav tajming je na izborniku Daliću. To je njegova odluka.

Znači još ipak ništa ne znate?

- Ako mogu pomoći, tu sam! Jer pred nama su sad dvije najvažnije utakmice. Ima vremena pripremiti se za Svjetsko prvenstvo. Sad su krucijalne ove dvije utakmice s Grčkom. Velim, sad.

Ivica Olić je već tu, jeste li razgovarali?

- Da, u četvrtak sam se čuo s Olićem. Znao sam da će on stići u stožer.

Vi i Olić ste si dobri?

- Ja sam sa svima dobar u hrvatskom nogometu! Druga je stvar što imam svoja mišljenja i stavove koja čvrsto zastupam. Ne tvrdim da sam uvijek u pravu, ali uvijek ću kazati svoj stav. Nekome se sviđa moj stav, nekome ne... Oni kojima se ne sviđa, možda misle da sam protiv njih. Bože moj, to je kod nas u Hrvatskoj normalno. Ovdje nije normalno da sukobljavaš mišljenja, nego jesi li “za” ili “protiv”. Ako nisi “za”, onda si mi neprijatelj.

Vi ste već bili u stožeru Vatrenih 2004. godine kod Otta Barića, već iza sebe imati veliko natjecanje, Europsko prvenstvo u Portugalu?

- Da, bio sam tada član stožera. Bio sam asistent sa Zoranom Vulićem, a isto tako sam bio i trener vratara - zaključio je Dražen Ladić.

HRVATSKI STOŽERI NA VELIKIM NATJECANJIMA

> Europsko prvenstvo 1996.

Izbornik: Miroslav Blažević

Stožer: Otto Barić, Branko Ivanković, Ivan Katalinić

> Svjetsko prvenstvo 1998.

Izbornik: Miroslav Blažević

Stožer: Ivo Šušak, Branko Ivanković, Ivan Katalinić, Luka Radman

> Svjetsko prvenstvo 2002.

Izbornik: Mirko Jozić

Stožer: Marijan Vlak, Ivan Katalinić, Hrvoje Braović

> Europsko prvenstvo 2004.

Izbornik: Otto Barić

Stožer: Dražen Ladić, Zoran Vulić, Vatroslav Mihačić

> Svjetsko prvenstvo 2006.

Izbornik: Zlatko Kranjčar

Stožer: Martin Novoselac, Tomislav Ivković, Vatroslav Mihačić

> Europsko prvenstvo 2008.

Izbornik: Slaven Bilić

Stožer: Robert Prosinečki, Aljoša Asanović, Nikola Jurčević, Marijan Mrmić, Miljenko Rak

> Europsko prvenstvo 2012.

Izbornik: Slaven Bilić

Stožer: Aljoša Asanović, Nikola Jurčević, Marijan Mrmić, Mladen Pralija, Miljenko Rak

> Svjetsko prvenstvo 2014.

Izbornik: Niko Kovač

Stožer: Robert Kovač, Goran Lacković, Vatroslav Mihačić, Branimir Ujević, Igor Jukić

> Europsko prvenstvo 2016.

Izbornik: Ante Čačić

Stožer: Ante Miše, Josip Šimunić, Marijan Mrmić, Leo Sovina, Miljenko Rak

Linker
03. svibanj 2024 06:44