Dinamove legende Drago Vrabec, Marko Mlinarić te Hajdukov veteran Stiše Soldić / foto: Ronald Gorsic / Hanza Media
MIŠLJENJE IKONE MODRIH

LEGENDARNI DINAMOVAC KOJI JE IGRAO S CANTONOM I ZIDANEOM 'Tog malog sam obožavao, a pogledajte gdje je sada'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. veljača 2017. 10:18

Pozdravili smo u Bedekovčini čovjeka koji je igrao s Ericom Cantonom.

- Ne, Cantona je igrao sa mnom. I Zinedine Zidane također - uzvratio je Marko Mlinarić, legenda Dinama. Nije zvučalo bahato jer Mlinka je bio faca u Auxerreu u drugoj polovici osamdesetih kad je Cantona to tek nastojao postati, a isto se dogodilo potom u Cannesu sa Zidaneom.

Pa kakav je Zidane kao trener Reala?

- Dobar. Zna nogomet, što nije bilo dvojbeno, ali pokazao se i vođom. Osvojio je Ligu prvaka, što znači da radi pravi posao.

Zašto je Zidane trener Reala, a Mlinarić nikada nije postao trener Dinama?

- Uf, kad gledam klubove kao što je Real u Španjolskoj ili Dinamo u Hrvatskoj, ponekad pomislim da zaista svatko tko ima nekog smisla za nogomet može biti u njima trener. Ali ja ne, ja ne mogu - rekao je pa stavio ruku na srce.

- Eto to me koči. Preemotivan sam, nisam za vođenje profesionalne momčadi jer to se ne radi s emocijama.

Zagreb, 140515.
Stadion Maksimir.
Trener Marko Mlinaric na treningu sa Dinamovim juniorima.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / CROPIX / CROPIX
Marko Mlinarić

Sammir je pojačanje

Mlinarić, jedan od najvećih igrača modrog kluba, 1. će rujna napuniti 57 godina. U njegovoj šampionskoj 1982. tada superpopularni radijski reporter Ivan Tomić sklepao mu je brojne stihove, a jedna od poštapalica bila mu je “Mlinka - Dinamova šminka” jer nogomet koji je igrao nikad nije bio proza, nego uvijek poezija. A to svoje meko srce itekako iskazuje na brojnim humanitarnim akcijama kao što je bila u petak u Bedekovčini za trogodišnju Petru koju čeka dugo liječenje.

- Jako mi se drago odazvati na ovakvu humanitarnu manifestaciju, to je jedino što još preostaje nama bivšim igračima. Nije nam teško potegnuti. Zahvalan sam negdašnjim igračima Hajduka što su došli, zaista je lijepo bilo vidjeti sve nas skupa na terenu, i mene i Vabeca u dresu, s našim odličnim Zagorcima. Publika je bila predivna i nadam se da ćemo malo pripomoći Petri - kazao je Mlinarić. I nije tako davno zadnji put igrao s Vabecom.

- Prije dvije-tri godine. Igrali smo ranije često, ali, nažalost, Ismet Hadžić, koji je to organizirao, umro je, no potom je vođenje veterana Dinama preuzeo Dalibor Podrugač i sad su dosta agilni.

Zanimalo nas je kako Mlinarić vidi utrku Rijeke i Dinama za titulu prvaka.

- Rijekina je prednost naoko velika, ali to je šest bodova, to su dvije utakmice. U nekadašnjem bodovanju, kad su se za pobjedu dobivala dva boda, bilo bi kudikamo teže. Međutim, sve je na igračima. Oni su glavni protagonisti. Rijeka će biti pod pritiskom, nije lako stalno voditi i pobjeđivati. Oni su bili u euforiji, zanosu, elanu, ali nadam se da ćemo mi dinamovci pojačani Sammirom - ovog drugog malog Brazilca ne poznajem - ipak na kraju slaviti.

Može li sada Sammir biti prevaga?

- Mogu samo pretpostaviti. Došao je nespreman, ali njegove su nogometne kvalitete neupitne. Iako, da bi se igralo nogomet, pa makar i hrvatski, koji je slabiji u odnosu na lige Petice i druga jača prvenstva, treba se pripremiti, međutim mislim da će on to napraviti u dovoljnoj mjeri da može pokazati raskoš svojeg talenta, koji je pokazao i ranije kad je bio u Dinamu. Uz slobodnjake, proigravanja, udarce na gol i tako.

Zagreb, 050616.
Stadion Maksimir, igraliste Hitrec-Kacijan.
Turnir Mladen Ramljak 2016, utakmica veterana GNK Dinamo Zagreb - Sloboda Tuzla.
Na fotorafiji: Marko Mlinaric, Dzemo Mustedenagic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX / CROPIX

Ćorić mora zabijati

Sammir podsjeća na vas kao španer.

- Je, vrlo mi je sličan. Sve ovisi o njemu i njegovoj fizičkoj spremi.

Kad ste se u devedesetima vratili u Dinamo, ponovno ste imali izvrsnih dionica i dizali publiku na noge, možda i Sammirov “comeback” bude poput vašeg.

- Je, je, bilo je izvrsno, pa neka se povijest ponovi. Nadamo se da će biti tako.

U modrom je još jedan igrač sličnog profila - Ante Ćorić. Kako njega vidite?

- O Ćoriću je toliko puno rečeno.

Je li on ta razina?

- Ne mogu to reći, morao bih trenirati s njim da bih ga vidio. No gledam utakmice, on mora biti najbolji u svakoj utakmici ili među tri najbolja. Ne možemo stalno govoriti da je Ćorić izvanredan, a igra 50 minuta pa ga se mijenja, potom ne počne susret... Sve ovisi o igraču. Može trener biti kriv i pogriješiti, ali igrač mora igrati nogomet i teren je mjerilo svega. Ocjenu trebamo davati na temelju doprinosa momčadi. Želim Ćorića vidjeti da zabija, da namješta, da asistira, probija, onda ćemo moći kazati da je pravi. Mi se čudimo gdje su nam ti igrači koji su otišli van. Naravno da je problem što napuštaju dom vrlo rano. Nedostaju ti prijatelji, roditelji, obitelj, a tamo ti poruče: “Dajemo ti samo godinu dana fore.” Mi smo onda išli s 27-28 godina, pa smo bili iskusniji. Ali nije mogao Guy Roux čekati i reći: “Čuj, Mlinarić, buš ti prvo jezik naučil pa buš onda dobro igral.” Oni su dali silnu lovu za Brekala i takve igrače. Njega sam uzeo kao primjer, a njih nema nigdje.

Mislite da im je golema pogreška što bježe u inozemstvo prije negoli su se etablirali u Hrvatskoj?

- Ne mogu generalizirati, Dinamo, nažalost, mora prodavati jer od toga živi. Ali govorim čisto nogometno.

Ipak, oni koji su poput Modrića, Ćorluke i drugih otišli već kao standardni A reprezentativci ekspresno su pohvatali konce najjačih liga i iskazali se. To sugerira u čemu je stvar.

- Je, je, isplivali su. Malog sam Murića obožavao, a on je napravio transfer u Ajax, koji je najslabiji u zadnjih deset godina, i koliko je minuta skupio u prvoj ekipi? 80. I sad je otišao u Pescaru, najgori klub Serie A, a i tamo nema minutaže. I vi ste novinari “zaslužni” i za jedno i za drugo. Naravno da morate živjeti od toga, ali laik koji to prati po medijima pita - pa kako ovaj ne igra. A sve to nije onakvo kako vi prezentirate.


Robert Muric Goal HD - Jong Ajax 1 - 1 FC Emmen... by worldfoot

Hajduk nije kao nekada

Mislite da previše radimo zvijezde od mladih hrvatskih igrača?

- Da, da, mislim da je tako.

Kako vidite Ivajla Peteva kao trenera?

- On je svoj rad dokazao u Bugarskoj, bio je prvak, sigurno da mu je trebalo vremena da se malo adaptira. O treneru govori rezultat: ako Dinamo bude prvak, onda ćemo reći da je Petev fenomenalan. Mourinha nema nigdje sad tri-četiri godine, a ima sjajne igrače. Za mene je dobar Petev koji osvaja, koji je prvak, razumijete.

Dinamo ove godine slavi 50. obljetnicu osvajanja Kupa velesajamskih gradova, kojim se osobito ponosi. Treba li pozvati Leeds United pa da se odigra utakmica “kao 1967.”, da to bude vrhunac?

- Bilo bi lijepo, bilo bi krasno. Svaki bi normalan pobornik sporta to htio.

Hajduk? Daleko je od dana kad ste se s njima sastajali u ligaškim utakmicama.

- Žao mi je što Hajduk nije na visini na kojoj treba biti. Tek to je veliki klub. Međutim, oni moraju sami srediti svoje dvorište. Od temelja do krova.

Negda je Hajduk bio pojam organizacije, danas je baš obrnuto.

- Nije kao nekad, naravno da nije.

Linker
30. travanj 2024 18:17