CROPIX
'NEK' IGRAJU I MANDŽUKIĆ I KALINIĆ'

LEGENDARNI ŠPACO BRILJIRA 'Kada sam vidio Čačićevu postavu, mislio sam da je poludio!'

Piše: Ivica MarkovićObjavljeno: 25. lipanj 2016. 19:27

Hrvatska reprezentacija je veličanstvena, i to ne samo zbog toga što je do sada napravila odličan rezultat, već zbog toga što je ostavila fenomenalan dojam na sve koji gledaju ovo europsko prvenstvo. Igra Hrvatske je prepoznatljiva i svi oni koji će igrati na ovom prvenstvu protiv naše reprezentacije moraju se zabrinuti. Mora ih uvatit straj, što bi rekli mi u Splitu, kaže nam uvodno Stanko Poklepović, bivši izbornik hrvatske nogometne reprezentacije i proslavljeni trener Hajduka.

Šjor Stanko je došao u Split kako bi zajedno sa svojim prijateljima odao počast Tomislavu Iviću povodom godišnjice njegove smrti. Skupili se poznavatelji baluna u Knjižnici Marka Marulića, bivša Depandansa, gdje su se prisjetili najvećeg od najvećih. Pitate se zašto - došao u Split?

- Stalno sam u Milni, odmaran, uživan i gledan naše momke u Francuskoj. Ovo je nogometna generacija koja je mobilizirana, koja se nikoga ne boji i koja je svjesna svojih kvaliteta. Većina tih igrača igra u velikim europskim klubovima i navikli su na velike utakmice. Njih ne može fascinirati nijedan ambijent, oni su navikli na pune stadione i vrhunski nogomet. Stožer koji vodi ovu reprezentaciju optimalno djeluje, planira igru i provodi tzv. plansku igru, gdje se zna što svaki igrač u svakom trenutku na terenu radi i koji su mu zadaci. Ništa nije prepušteno stihiji. Ova formacija 4-2-3-1 je optimalan raspored i omogućava da imamo čak sedam igrača u sredini terena, i ta je taktika donila i pobjedu protiv Španjolske - kaže šjor Špaco u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Odlična preformacija!

Prema njegovom mišljenju, hrvatskoj reprezentaciji prednost u odnosu na druge izabrane vrste daje preformacija, prema naprijed i prema natrag.

- Preformacija prema naprid upravo je veličanstvena. Ovaj sastav je napravio šprintersku preformaciju u oba smjera. Onog trenutka kada se naši nogometaši vraćaju natrag, oni to rade u šprintu i upravo je fantastično kako na taj način stvaraju višak igrača u obrani. Ta grupna preformacija, di svi trče naprid i natrag, i to u šprintu, ostavila je izvrstan dojam, dala rezultatsku učinkovitost i očarala cili svit.

Poklepović misli da je upravo ta, kako kaže, grupna preformacija, poseban dobitak za Hrvatsku na ovom Euru.

- Obrane su narasle, vratari su narasli i više jedan nogometaš, ka nekad prije, ne može sam probit tu obranu. Svi moraju sudjelovat u igri naprid-nazad da bi se postiga rezultat. Preformacija je zakon u igri i Hrvati je provode jako dobro. U fazi napada uvijek neki od naših veznih igrača ima izvanrednu dubinsku loptu i onda nekoliko igrača ide prema naprid, stvarajući paniku u obrambenim redovima protivnika. Uz to, Ante Čačić je očigledno napravio dobru atmosferu u i oko reprezentacije, svi dišu ka jedan i to se pokazalo na terenu - kazuje Špaco.

Zanimalo nas je da nam kaže koji ga se hrvatski igrač najviše dojmio u dosadašnjem dijelu prvenstva.

- Bez ikakvog razmišljanja, to je Ivan Perišić. Pa to je svjetski igrač, malo je danas takvih igrača u svitu. On je taj koji unosi paniku, nesigurnost u protivničke obrane. On gradi igru, puno trči i završava akcije golovima. Luka Modrić je vrhunski igrač, ali je Perišić puno učinkovitiji igrač. Perišića ima svugdi po terenu, i u obrani i u napadu. Upravo fascinira njegova snaga, brzina, izdržljivost, a i tehnički je vrhunski potokovan. Mislim da će upravo on biti najveća enigma za Portugalce i da će oko njega portugalski stožer najviše čupati kose!

Hrvatska - Portugal

Kako ćemo proći, čemu se nadate, što sanjate?

Još jedna pobjeda na putu do finala

Ronaldo će proigrati baš protiv nas, crno nam se piše

Bit će čupavo - odlučivat će sitnice

Čačiću kapa doli!

Zanimalo nas je i mišljenje o izborniku Čačiću, koji je bio dosta napadan prije prvenstva u hrvatskim medijima.

- Ma najlakše je napadat čovika! Pustite ga da radi. Ja i Ante se znamo dugi niz godina i radi se o treneru koji zna i razumije nogometnu igru, koji je vrlo smiren i staložen. Iako sam skloniji trenerima koji gestikuliraju uz teren, jer smatram da trener u svakom trenutku mora "živit" igru sa svojom momčadi i gestikulacijom dati do znanja svojim igračima što moraju promijeniti u svojoj igri. Kada sam vidio koje je igrače Čačić ostavio na klupi i u svlačionici prije utakmice sa Španjolcima i koje je stavio u igru, mislio sam da je poludio. Takav sastav Hrvatske nije očekivao ni Del Bosque, ali Čačić je pogodio i triba mu skinut kapu. Ispravno je sve napravija i čestitan mu na tome. Protiv Portugala triba napravit višak u sredini terena i onda je dobar rezultat zagarantiran - rezonira Špaco.

Mandžukić ili Kalinić?

Tko treba igrati u vrhu napada protiv Portugala?

Mario Mandžukić

Nikola Kalinić

Obojica

Kakav napad poslati večeras na teren protiv Ronaldove družine?

- Mandžukić - Kalinić - Perišić je dobitna kombinacija. Mandžukić je igrač nevjerojatne fizičke moći, koji trči u svim smjerovima i koji je fizički izuzetno jak. On mora igrati iza Kalinića, na livoj stani mora igrati Perišić, a na desnoj recimo Pjaca. Naravno, moramo se i mi bojati Portugala, ne samo zbog Ronalda, već zbog činjenice da i oni gaje napadački nogomet, navikli su na velike utakmice i to je golemo iskustvo.

Kako čuvati Ronalda?

- Ja bi njemu da sendvič. Kako? Jedan igrač isprid njega, a jedan iza. Ovaj isprid mora sve učinit da Ronaldo ne dobije balun, jer kad ga dobije teško ga je zaustavit. Ukoliko dobije koji balun, ovaj igrač iza mora hitro reagirat i spriječit ga u igri prema naprid. Mislim da je Hrvatska u prednosti u odnosu na Portugal, koji i nije baš pretjerano ubojit. Ja mislim da smo mi večeras u prednosti! Hrvatska nema kompleksa od nikoga. Triba ponovit igru ka protiv Španjolske, ta igra je bila fantazija, to je bila vrhunska prezentacija.

Linker
18. svibanj 2024 07:02