REUTERS
IMA LI KRAJA?

MAKNULI IH IZ ARGENTINE ZBOG NEREDA, A ONDA IM JE NAPAMET PALA 'SJAJNA IDEJA' Navijače ljutih rivala na Bernabeuu odlučili smjestiti jedne uz druge

Piše: Dean BauerObjavljeno: 03. prosinac 2018. 13:08

Utakmica u svijetu nogometa znana kao Superclasico ove se godine lagano pretvara u - Superkrahiko! Sraz za južnoameričkog klupskog prvaka, ili pobjednika Cope Libertadores, između ljutih suparnika iz istog grada, Buenos Airesa, pretvorio se u lakrdiju. Vrlo ružnu. Prva je utakmica Boca Juniorsa i River Platea bila odgođena 24 sata iz razumljivih razloga, olujnog nevremena, ali sve nakon toga... Nevera kataklizmičkih razmjera.

Selidba u Europu

Prva je utakmica protekla na laganom rubu izgreda, ali je privedena kraju (2:2), da bi potom uzvrat bio dvaput spriječen zbog kamenovanja autobusa Bocinih igrača, ozljeđivanja nekolicine i nemogućnosti policije i zaštitara da zajamče sigurnost igrača i gledatelja. Uslijedila je kontroverzna odluka CONMEBOL-a (Južnoameričkog nogometnog saveza), koji je uzvrat prebacio na 9. prosinca, ali ga je izmjestio iz grada, izvan Argentine, čak i izvan Južne Amerike. U - Europu! Točnije, Madrid.

Sad, ako ste mislili da je tu problemima stigao kraj, varate se. Prvo se ispostavilo da bi River Plate u tom susretu vrlo lako mogao ostati zakinut za važnog im igrača, kapetana Leonarda Ponzija. Ako sleti na španjolsko tlo, mogla bi ga naime dočekati policija. Ne radi njegove sigurnosti, već privođenja istražnom sucu!

Izmiješani navijači

Ponzio je naime svojedobno igrao u Španjolskoj, za Real Zaragozu, te je s još 41 osobom upleten u velik skandal namještanja utakmice u La Ligi. Najspornija je utakmica od 21. svibnja 2011. Zaragoza - Levante (2:1), za koju su navodno, Levanteovi igrači ukupno dobili 1,2 milijuna eura da izgube. Slučaj je pred sudom iznova otvoren u veljači ove godine, a suđenje je najavljeno za rujan 2019. Ponzio međutim još nije ispitan jer je u ljeto 2012. prešao u River Plate i nikad se više nije pojavio u Španjolskoj.

Još su veća zabrinutost i čuđenje nastali kada se ispostavilo da bi se na Santiago Bernabeuu mogli jedni uz druge naći navijači River Platea i Boce Juniors. Takva opcija znači samo jedno - krš i lom, raščišćavanje ruševina najvećeg madridskog stadiona. Naime, u Buenos Airesu je uobičajeno da u utakmicama Boce i Rivera nikada nema gostujućih navijača; njihov je dolazak zabranjen. Španjolci se ne mogu tako postaviti jer su, kao prvo, oni neutralni, kao drugo, u Španjolskoj je uobičajeno da suparnički navijači sjede ispremiješani i kao treće, onomu tko unaprijed kupi ulaznicu teško je i odrediti za koga navija, a u Španjolskoj živi čak 250.000 Argentinaca ili osoba argentinskog podrijetla.

’Advent’ u Madridu

Španjolski nogometni savez već je odvojio po 5.000 ulaznica za svaki klub. Još 20.000 ulaznica rezervirano je za Argentince koji žive u Španjolskoj, 6.000 ulaznica za VIP-goste i sponzore, a preostalih 40.000 ide u slobodnu prodaju. Pridodamo li tome protivljenje obaju klubova igranju u Madridu (River Plate jer je već prodao 60.000 ulaznica za utakmicu na svom stadionu, a Boca jer su njihovi igrači napadnuti, pa drže da bi njima automatski trebao pripasti trofej), ovog je trenutka teško vjerovati da će se utakmica u Madridu odigrati. No ako se i odigra, u Madridu će 9. prosinca biti sve samo ne adventsko raspoloženje.

Linker
10. svibanj 2024 16:08