Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
PREGOVORI PRI KRAJU

NA POMOLU DRUGI NAJVEĆI TRANSFER U POVIJESTI RIJEKE Novi Vatreni seli u Serie A: Otkrivamo financijske detalje, presudila je riječ talijanske legende

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 14. lipanj 2017. 18:09

Priča nije od jučer, ali posljednjih dana dobila je ozbiljne obrise i, osim ako se ne dogodi nešto nepredviđeno, Filip Bradarić idućih bi dana trebao postati igrač talijanskog prvoligaša Bologne. Ono što se prije 20-ak dana činilo kao tek jedna od brojnih glasina s nogometne tržnice, preraslo je u konkretnu ponudu do te mjere da su se vodstva Rijeke i Bologne jučer sastala u Italiji kako bi priveli kraju završne razgovore oko svih detalja transfera.

Ako su točne neslužbene informacije kojima se barata cijela priča je blizu realizacije, a Rijeka bi na račun odštete mogla inkasirati ukupno pet milijuna eura, odnosno na transferu veznjaka koji je doveden za 300-tinjak tisuća eura i oprost duga Hajduku na račun Malokua i Sharbinija, ostvariti drugi najveći transfer u klupskoj povijesti iza onog Andreja Kramarića.

Rijeka, 100515.
Stadion Kantrida. 
Nogometna utakmica 33. kola 1. HNL izmedju HNK Rijeka i NK Lokomotiva.
Na fotografiji: Filip Bradaric.
Foto: Tea Cimas / CROPIX
Tea Cimas / CROPIX / CROPIX

Da bi cijela priča uspješno bila privedena kraju, neslužbeno, čekaju se samo bankovne garancije talijanskog prvoligaša na kojima s Rujevice inzistiraju poučeni iskustvom s Bešiktašem koji još uvijek nije podmirio sve svoje obaveze iz transfera Mateja Mitrovića.

Ipak, moglo bi se to dogoditi brzo budući da je tim povodom protekla dva dana Ivan Mance izbivao s Kvarnera. Doduše, s Rujevice nisu željeli ništa prejudicirati ni unaprijed govoriti, no sportski direktor Srećko Juričić je potvrdio da njegova zamjenika nema jer radi na jednom izlaznom transferu.

Rijeka, 220716. 
Stadion Rujevica. 
Utakmica 2. kola Lige MAXtv Prve lige izmedju HNK Rijeka - NK Istra 1961. 
Na fotografiji: Filip Bradaric.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Po svemu sudeći, riječ je upravo o Bradarićevu koji će (isto vrijedi i za Rijeku) naplatiti sjajnu sezonu koju je imao u riječkom prvoligašu. Prije nešto više od godinu dana malo tko bi se kladio u ovakav epilog, ali Bradarić je u sjajnoj riječkoj sezoni imao jednu od ključnih uloga, uz Josipa Mišića postao srce riječke igre, na kraju i dogurao do reprezentacije zbog čega je svakom utakmicom postajalo sve izglednije da će, unatoč ugovoru koji je potpisao prije nešto više od mjesec dana, po završetku sezone doći vrijeme za rastanak.

Donadoni presudio

Iako je Bradarić stalno isticao da mu se nikamo ne žuri jer je u Rijeci zadovoljan, još zimus su se pojavili neki interesenti, ali Bradarićeve proljetne partije (i golovi) bili su definitivni pokazatelj da mu se otvaraju vrata neke od liga na zapadu Europe. Zbog toga je, uostalom, da nije ni trepnuo, odbio dvije unosne ponude iz Kine, a ljudi koji skrbe o njegovoj karijeri očito su procijenili da je u moru interesenata odlazak u Bolognu najbolja opcija, odnosno pravi međukorak prije novog transfera u neki od renomiranijih klubova koji su ga proteklih mjeseci zabilježili u svojim zapažanjima.

Rijeka, 010317. 
Stadion Rujevica.
NK Rijeka - NK Osijek, polufinala utakmica Hrvatskog nogometnog kupa. 
Na fotografiji: Bradaric Filip.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

Iako se pričalo o interesu Sportinga i Olympiacosa, odabir Bologne čini se razumljivom odlukom u kontekstu Filipova daljnjeg igračkog napretka. U cijeloj priči presudno je to što je Roberto Donadoni, trener Bologne, vodstvu svog kluba još prije 20-ak dana jasno poručio da želi veznjaka Rijeke.

Iako su talijanski mediji plasirali informacije da Bologna nema namjeru platiti više od tri milijuna eura za Bradarića, očito je to bio tek početak licitacije koja je napredovala do razine koja je prihvatljiva za Rijeku. Navodno je veliku ulogu imala i riječ sportskog direktora Riccarda Bigona, ali i Marca Di Vaija, nekadašnjeg napadača Bologne koji je karijeru završio u MLS ligašu Montreal Impact čijeg je vlasnika Joeya Saputa nagovorio na kupovinu kluba u kojem je proveo dio svoje karijere. Saputo ga je poslušao, kupio Bolognu pa Di Vaija postavio za jednog od direktora čija riječ itekako ima težinu.

Donadoni u Bradariću vidi središnju figuru veznog reda Bologne, odnosno igrača trkački i taktički dovoljno potentnog da odgovori na zahtjeve Serie A, odnosno pravu zamjenu za švicarskog reprezentativca Džemailija koji je otišao baš u Montreal.

Iako je to trebao biti Elez, čiji je transfer u Schalke i dalje na čekanju, čini se na kraju da Bradarić mogao otvoriti ljetni prijelazni rok…

1. Andrej Kramarić (Leicester) 10

2. Matej Mitrović (Bešiktaš) 4,2

3. Roman Bezjak (Darmstadt) 3

4. Ivan Vargić (Lazio) 2,6

5. Ivan Močinić (Rapid) 2,2

* iznosi su neslužbeni u milijunima eura

Linker
30. travanj 2024 17:19