tff.org / tff.org
SLAVLJE KAO DA SU UZELI SVJETSKO

NADALI SMO SE DA ĆE TO POĆI ZA RUKOM SRNI I MODRIĆU, A ONDA SU SE POJAVILI ONI I UZELI NASLOV Hrvatska je konačno postala nogometni prvak Europe!

PREMIJERNI EUROPSKI PRVACI IZ HRVATSKE Proglašenje pobjednika bilo je na razini Svjetskog prvenstva
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 11. srpanj 2017. 23:28

Nadali smo se to od Srne, Modrića i društva, ponekad mislili da bi se na vrh mogla popeti neka od mladih reprezentacija, eto doživjeli smo u nedjelju da je amaterska selekcija središta Zagreb prva iz Hrvatske osvojila zlatnu medalju na jednom službenom Europskom prvenstvu u organizaciji UEFA-e. Na Kupu regija, na kojem je Zagreb prije dvije godine bio u finalu, revanširao se Ircima (1:0). UEFA je cijeli turnir pratila gotovo kao da se radi o profesionalcima...

Tomislav Gričar, negda futsal reprezentativac, vodio je do titule dečke iz zagrebačkih klubova i okolice. Radi se o igračima trećih liga i niže, a smetnja nije bila niti što su neki tijekom proljeća zaigrali u drugoligašima jer kad je započeo ciklus, s kvalifikacijama, nisu imali niti jednu utakmicu u tom rangu. Pa su zadržali pravo da nastupe do kraja…

- Super je to uspjeh. Baš super. Znali smo svi da je prvi put da je neka reprezentacija iz Hrvatske osvojila prvo mjesto, ali nismo mislili da to u UEFA-i isto tako doživljavaju. Međutim, u nedjelju nakon pobjede sami su nas puno puta upozorili na tu činjenicu. Odlično je to natjecanje, a proglašenje pobjednika bilo je na razini kao da je održano svjetsko ili europsko prvenstvo. Dečki su stekli prekrasna iskustva i doživljaje koje će pamtiti. Bili smo smješteni u izvrsnom kampu turske reprezentacije. Divota - komentirao je Gričar.

Poznata prezimena

Amateri se ne natječu kao državne reprezentacije, nego kao regije iz zemalja UEFA-e. U toj ekipi dva su posebno poznata prezimena. Toni Adžić zabio je za pobjedu u finalu, on je s tri gola najbolji strijelac među našima, sin Željka Adžića, negda igrača Dinama, a klupski suigrač u Stupniku i reprezentativni u Istanbulu bio mu je Filip Soldo, sin proslavljenog Zvonimira Solde. I on je, za razliku od tate, napadač, najbolji je strijelac 3. ligi zapad, ali u Turskoj ga nije htio gol. Prije ovog turnirA bio je kratko kod oca u Kini, radi se o 20-godišnjaku koji je najavio napuštanje Stupnika i nove, veće izazove.

- Sve ekipe s kojima smo igrali su jako dobre. U skupini smo bili vrlo kvalitetni i redom dobivali, na kraju u finalu s Ircima je bio već i pritisak, u prvom poluvremenu smo bili dosta bolji i otišla je utakmica na našu stranu - dodao je Grićar.

Pomniji pratitelji nižih liga spomenut će dobrog golmana Đurđeka, koji je na izlaznim vratima iz Kustošije jer doveli su najboljeg vratara u trećem rangu Berkovića s Krka, da je desni branič Mohač negda bio na probi u Hajduku II, da je Dino Lihić slovio za velikog talenta HAŠK-a, u Samoboru ljevonogi veznjak Nikica Brujić godinama donosi prevagu, jedini iz četvrte lige je pričuvni vratar Antonio Orlović (Ponikve). Jedino su Đurđek, stoper Vrbat i ofenzivac iz Vinogradara Štulec imali kompletnu minutažu. Dio njih bio je i prije dvije godine u finalu.

Rastu ambicije

Jasno da će sada, pogotovo mlađima, porasti ambicije, a normalno da je na sebe pozornost skrenuo i izbornik Gričar, inače instruktor HNS-a.

- Naravno da imam ambicija, kao i svaki normalan trener. A što će ovo značiti, vidjet ćemo. Nadam se da će ljudi shvatiti da je to dobar turnir i da ga nije lako osvojiti.

Iako je Gričar oduvijek u velikom nogometu, mnogi ga se sjećaju s maloga.

- Iako sam voditelj futsalske akademije pri HNS-u, što se tiče trenerskog posla skroz sam u velikom nogometu. A mislim da bi bilo dobro da i drugi treneri malo više forsiraju futsal u nogometu, pogotovo u mlađim kategorijama.

Pa kroz futsal je stvorena Barcelonina tika-taka.

- Da, to nitko nikad nije kategorički rekao ili dokazao, ali zapravo Barcelonina škola nogometa počiva na futsalu u mlađim kategorijama. I na kraju krajeva tko malo kuži nogomet, vidi da oni zapravo igraju futsal na velikom terenu.

Ima li tu igrača za više domete?

- Sasvim sigurno ima. Stariji su svi kvalitetni, ali iz nekoga razloga nisu igrali vrhunski nogomet, a među mlađima ima onih koji posjeduju vrijednost za drugu, pa možda i za prvu ligu.

Pojedinci?

- Ne bih o na takav način komentirao, svaka čast Adžiću, igrao je tri utakmice i zabio tri gola, ali ja posebno volim veznjake, na njih sam prenio da se mi loptamo na terenu, međutim, treba pogotovo pohvaliti stopere protiv Irske.

Prava škvadra

Toni Adžić ima 22 godine, pitanje je hoće li ga Stupnik moći zadržati. Momčad se jučer predvečer vratila iz Istanbula, on nam se javio s puta....

- Mi kao ekipa držali smo se zajedno od početka i nitko se nije isticao, bili smo cjelina, a to se vidjelo na terenu. Mislim da je to potrebno kako bi se osvojio ovakav turnir. Za mene osobno ovo je bilo odlično natjecanja, s tri gola u tri utakmice. Dakako da mi je drago što sam upravo ja bio taj koji je donio naslov - kazao je Toni Adžić.

Definitivno, onima koju su dovoljno mladi ovo je poticaj da naprave što dosad nisu uspjeli - probiju se među profesionalce. Neki se možda izbore...

Linker
01. svibanj 2024 06:51