Kelley L Cox-USA TODAY Sports / USA Today Sports
MEGATALENT

NAJVEĆI AMERIČKI TALENT NEĆE ZAVRŠITI KAO PRODAVAČ USISAVAČA 'Bit će najbolji igrač SAD-a ikad'

Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 04. rujan 2016. 17:11

Igrao je samo 15 utakmica prije nego se probio u prvu momčad Dortmunda tijekom prošlosezonske zimske stanke. Sasvim dovoljno jer su stručnjaci iz BVB-a na kormilu s Jürgenom Kloppom znali kakav dragulj posjeduju u vlastitoj akademiji.

U travnju ove godine postao je najmlađi stranac koji je zabio u Bundesligi, zatim najmlađi strijelac dva pogotka na utakmici njemačkog prvenstva dok je u svibnju upisao pogodak u prijateljskom susretu protiv Bolivije, čime je postao najmlađi strijelac za reprezentaciju. Sa svega 17 godina i 253 dana.


Klopp je znao što želi

Nažalost, megatalentirani Christian Pulisic upisao se u almanahe SAD-a. A ne Hrvatske.
I u noći s petka na subotu još je jednom Americi, ali i cijelom svijetu pokazao da je Klopp znao što radi kada ga je ovo ljeto htio dovesti na Anfield. Pulisic je postao najmlađi Amerikanac koji je zabio u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Ušao je u 67. minuti, stavio dva komada uz asistenciju. Momci iz Svetog Vincenta i Grenadina nisu bili neki “lakmus-papir” (0:6), ali stigla je konačna potvrda... Pulisic je već sada igrač, a kroz par godina bit će - igračina!

SAD je u povijesti znao imati talente. Clint Dempsey je bio strašan, a Freddy Adu - kojeg se nazivalo američkim Peleom - propao je “u provaliju” pa sada reklamira usisivače dok se smuca po srpskoj (Jagodina) i finskoj (KuPS) ligi.

- Ovaj dečko bolji je i od Dempseyja i od Adua u njihovim godinama - kliktao je američki komentator dok su Pulisic i Kljestan radili što su htjeli inferiornom protivniku.

Hrvatski nogometni savez je, da se razumijemo, odradio što je trebao u vezi s Pulisicem koji je nakon razgovora s Romeom Jozakom ipak odabrao SAD (Klinsmann), a ne Hrvatsku iz koje se djed Mate preselio preko bare. Christianov otac Mark također je rođen s one strane Atlantskog oceana...

- Imamo fantastične talente kod kuće u toj generaciji, ali za Pulisica stavljam ruku u vatru da je barem jednake kvalitete kao oni. Ni djed ni otac ne bi imali ništa protiv da zaigra za Hrvatsku, ali on želi igrati za SAD. Razumijemo dijete, stalno je s njima u kampu na Floridi, prošao je sve selekcije, ima odlične uvjete, privilegije, i ne žele ga izgubiti jer jako dobro znaju o kakvom se talentu radi - kazivao je u svibnju Jozak.

Pulisic je odrastao u Pennsylvaniji, a kada je dobio poziv Dortmunda, aplicirao je za hrvatsko državljanstvo (Europska unija) kako ne bi morao stjecati uvjete za njemačku vizu. Upisao je deset golova i osam asistencija za U-17 momčad kada je Klopp rekao da ovaj dečko nema što raditi među juniorima... Tuchel je, naravno, nastavio s tom praksom jer Pulisic ima sjajnu tehniku i veliku brzinu u prodoru.

- Hvala HNS-u, pomogli su mi dobiti putovnicu da bih mogao igrati u Europi. Željeli su da igram za njih, ali nisu mi stavljali prevelik pritisak, bili su vrlo ljubazni. Poštujem svoje korijene, ali oni znaju gdje sam rođen i odrastao, pa nije bilo upitno da želim igrati za SAD - rekao je Pulisic za FourFourTwo.


Sluša Biebera

“Američki Messi” je naime toliko dobar da su se navijači na Westfalenu zabrinuli što je BVB ovog ljeta potpisao osam igrača. Pitali su se zato hoće li biti mjesta za klinca iz njihove akademije! Odgovor je bio - hoće. Bez obzira na Gotzea, Schurrlea, Dembelea, Mora i Reusa.

A Christian Pulisic je zapravo najnormalniji 17-godišnjak. Koji sluša Justina Biebera, barem ako je suditi po njegovu Twitteru gdje je pjevača pozvao na bilo koju utakmicu u Dortmund. U zamjenu za ulaz na koncert, jasno.

- Pulisic će biti najbolji igrač kojeg je SAD ikada proizveo. Samo, ne smijemo na njega stavljati pritisak da nam se ne dogodi novi Freddy Adu – rekao je Thomas Rongen, bivši U-20 izbornik Amerike.

Nema šanse. Ovaj mali je “real deal”. I velika je šteta što nije odabrao Hrvatsku...

Linker
27. travanj 2024 14:34