Tullio M. Puglia/Getty Images
FOND SOLIDARNOSTI

NAPUNIT ĆE SE HAJDUKOVA BLAGAJNA Najmanje milijun eura trebao bi sjesti od Perišića, a unovčit će se i Kalinićev transfer

Piše: Frane VulasObjavljeno: 04. lipanj 2017. 17:02

Inter i Manchester United sve su bliže dogovoru oko transfera Ivana Perišića. A pritom je narastao i iznos odštete. Prema pisanju talijanskih medija, s naglaskom na tamošnji dnevnik "La Gazzetta dello Sport", klub s Old Trafforda spreman je Interu za hrvatskog reprezentativca isplatiti 52 milijuna eura. A "prevedeno na hrvatski" odnosno "hajdučki", klub s Poljuda bi na ime tzv. "fonda solidarnosti" u slučaju tog transfera trebao po našoj odokativnoj procjeni zaraditi između 1-1,3 milijuna eura, piše Slobodna Dalmacija.

“Fond solidarnosti” ukupno iznosi pet posto od cijelog iznosa odštete kod transfera. Klubovi koji imaju pravu na naknadu iz fonda (transfer mora biti iz jedne države u drugu) trebali bi dobiti po 0,25 posto od ukupnog transfera za svaku sezonu u kojoj je igrač napunio 12, 13, 14 ili 15 godina, te po 0,5 posto za svaku od sezona u kojoj je igrač napunio 16, 17, 18, 19... i tako sve do 23. godine.

1.3 milijuna eura moglo bi pristići u poljudsku blagajnu kao naknada za razvoj Hajduku koji je Perišiću utisnuo prve nogometne spoznaje

Kako je Perišić prije 18. rođendana otišao iz Hajduka, poslije čega ga je klub suspendirao, ne može se sa apsolutnom sigurnošću reći koliki bi iznos trebao pripasti Hajduku. Naravno, ni stoga što se još uopće ne zna točan iznos transfera (uostalom još nema ni službene potvrde da će ga biti). Međutim, dođe li do njega, a što je sasvim izgledno jer su se Inter i Manchester United sasvim približili u gledištima (Inter je u startu tražio 60, prethodno Manchester nudio 45 milijuna eura), Hajduku bi kroz određeno razdoblje trebalo pripasti do 1,3 milijuna eura.

Naravno, sve treba uzimati s rezervom jer s Apenina svako toliko stižu oprečne najave u ovoj sapunici. Prije tjedan dana je navodno transfer bio dogovoren na 45 milijuna eura, pa je potom par dana kasnije novi trener Intera Luciano Spalletti navodno rekao da ne želi da Perišić ode, kako mu je hrvatski reprezentativac neophodan. A sad je cifra transfera skočila na 52 milijuna i očekuje se kao još samo povratak s puta sportskog direktora Intera Waltera Sabatinija pa da se sutra, prekosutra na načelni dogovor stavi ad acta.

Hanza Media / Arhiva

No, kako god zaista bilo jasno je da Jose Mourinho sasvim sigurno žarko želi Perišića zbog kojeg je još u ožujku dolazio u Zagreb za vrijeme kvalifikacijskog susreta Hrvatske i Ukrajine. A Inter svakako mora prodavati kako bi do 30. lipnja zadovoljio pravila UEFA-inog financijskog fair-playa, kako bi uskladio poslovne knjige i izbjegao sankcije europske nogometne organizacije.

Na drugom kraju Europe, a sa vrlo bliskom konačnom destinacijom, kotrlja se i potencijalni transfer Lovre Kalinića. Bivši vratar Hajduka i reprezentativac Kalinić iz belgijskog Genta bi mogao preseliti u engleski Everton, klub iz Liverpoola od "Perišićevog" Manchestera udaljen tek pedesetak kilometara. Iako je Kalinić tek zimus stigao u Belgiju, već nakon pola i titule vratara tamošnje lige veliki interes za njega pokazao je trener sastava s Goodison Parka legendarni Nizozemac Ronald Koeman.

Ukoliko bi došlo do transfera tamošnji mediji nagađaju da bi ukupni iznos mogao doseći i čak 20 milijuna eura. Koeman je pokazivao interes i za talentiranog vratara Sunderlanda Jordana Pickforda, ali otočki nogometaši su već tradicionalno nerijetko precijenjeni pa je klub koji je ispao iz Premiershipa za njega navodno tražio čak 34 milijuna eura (30 milijuna funti). Podsjetimo Kalinić je u siječnju iz Hajduka otišao u Genk u transferu teškom 3,1 milijuna eura. U šest mjeseci inozemstva poskupio je Kalinić šest puta.

Linker
18. svibanj 2024 07:25