REUTERS
POČINJE IGRA ŽIVACA

NEKI SU TRAŽILI OCTA I VODE, A DRUGI VISKI DA NAZDRAVE 'Sve je na strani Hrvatske! Ne vidim tko je na svijetu favorit protiv Hrvatske u dva susreta'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 18. listopad 2017. 13:46

Neki su tražili octa i vode, a drugi viski da nazdrave. Totalno oprečne ocjene ždrijeba u Zürichu koji je odlučio da Hrvatska u četvrtak, 9. studenoga, dočekuje Grčku, a tri dana kasnije na jugu Europe konačno odlučuje o Rusiji, govore čak više o našoj reprezentaciji nego o rivalima.

S Grcima je uvijek bilo u stilu njihove tradicije - drama, a 2011. gotovo i tragedija, no ukoliko bi protiv nekoga Vatreni trebali biti našpanani, pa čak dobar dio njih osobno osvetnički nastrojen, to su Grci, premazani svim fintama, na čijem tlu su 7. listopada 2011. Modrić, Mandžukić, Lovren, Vida, Perišić... pali 2:0 u utakmici u kojoj Slaven Bilić nije imao nikakav odgovor na poteze Fernanda Santosa.

Super vruće i vatreno

I zato ovakav rasplet možda uopće nije loš; dobiti Grčku i otići na Svjetsko prvenstvo, vratiti im milo za drago te jednim udarcem ubiti dvije muhe, ekstra je motiv, iako i dodatan pritisak. Plana B ovaj put nema...

- Teške dvije utakmice protiv protivnika koji je čvrst, igra defenzivan nogomet, njihovi susreti završavaju s 0:0 ili 1:0, daju vrlo malo golova, ali još manje primaju. Igrat će sigurno čvrsti bunker, pogotovo u Zagrebu i bit će to jako zahtjevan zadatak za nas. Međutim, moramo biti optimisti i vjerovati da ćemo napraviti dobar rezultat, posebice na domaćem terenu, budući da će u Grčkoj biti vrlo teško. Super vruće i vatreno. Očekujem veliku borbu u Zagrebu gdje moramo napraviti pravi rezultat - kazao nam je neposredno nakon što je Fernando Hierro izvukao kuglice izbornik Zlatko Dalić.

Grci već govore kako bi bili zadovoljni da se na kraju druge utakmice pucaju jedanaesterci. Pa tko bude koncentriraniji. Treba im pokvariti te planove igre živaca. Majstori su za šokantne završnice i bili bi pod manjim imperativom.

- Sve rade na takav način, igraju tvrdo, na strani traže nulu i čekaju prekid. Ali imat ćemo više vremena u ovih 20 dana da se pripremimo za njih i da znamo sve detalje o Grčkoj. No, sad je jasno da to neće biti nimalo lagan posao.

Niste ih priželjkivali?

- Nisam razmišljao o protivnicima, a za Grke znamo da su teški i čvrsti. I dalje je sve na nama, međutim, kažem, bit će jako teško. Puni smo poštovanja prema njima. Oni su možda najslabije rangirana reprezentacija u doigravanju, ali posjeduju iskustvo i kvalitetu. Radujem se punom Maksimiru i podršci hrvatskoj reprezentaciji.

Vidjeli ste se s izbornikom Grčke Michaelom Skibbeom?

- Jesam, pozdravili smo se, kratko popričali, vidimo se uskoro. On njeguje njemački štih. Donosi im borbenost i agresivnost. Puno će toga ovisiti o nama i našoj reprezentaciji, a nadam se samo da ćemo svi biti spremni i zdravi. To mi je najvažnije - zaključio je Dalić.

Ronald Gorsic / CROPIX

Moglo je i bolje

Suradnik u stožeru Marjan Mrmić bio je trener vratara i u spomenutom ogledu prije šesta godina, nakon kojeg je Bilić umalo smijenjen. Javio nam je jučer iz Monte Carla gdje je njegov Bešiktaš igrao u Ligi prvaka s Monacom.

- Moglo smo možda i bolje proći, ali u dvije utakmice sve je na strani Hrvatske. Imamo veliku priliku, međutim igramo protiv vjerojatno najbolje obrane od ovih osam reprezentacija koje su u doigravanju. Bit će zanimljivo, vjerujem u naš prolaz. Ako budemo svi dobri kao što smo bili u Kijevu, ne bi trebalo biti problema - komentirao je Mrmić, pa evocirao sjećanja na spomenuti ogled.

- Čudna utakmica. Njih nigdje nije bilo, no niti mi nismo napravili prilike, umrtvili su nas i odjednom zabili dva komada. Nije bilo vremena za povratak. Treba ih ozbiljno shvatiti, radi se o jako dobroj reprezentaciji, većina igrača je u velikim klubovima. Opet, u dva susreta ne vidim momčad na svijetu koja je favorit protiv Hrvatske. Ako smo mi pravi, na kvalitetnoj razini.

Što će odlučiti?

- U prvoj utakmici bi bilo dobro da ne primimo gol. Presudit će tko bude imao širi igrački kadar u dva ogleda. Trebali bismo već prvom nastupu slaviti makar minimalno, samo da ne dobijemo pogodak. Recimo, 1:0 bi bilo zadovoljavajuće, a 2:0 super. Čista mreža bila bi golem zalog za Atenu - konstatirao je Mrmić.

Kad već Hrvatska nije iskoristila povoljnu situaciju u skupini da kao prva ode na SP, nije čudno što sad mora napraviti ozbiljan posao. Ali ti susreti puno će reći i što Vatreni imaju ili bi imali tražiti u Rusiji.

Raspored play-offa

Prve utakmice

ČETVRTAK, 9. STUDENOGA

Hrvatska - Grčka (Zagreb, 20.45)

Sjeverna Irska - Švicarska (20.45)

PETAK, 10. STUDENOGA

Švedska - Italija (20.45)

SUBOTA, 11. STUDENOGA

Danska - Republika Irska (20.45)

Uzvratne utakmice

NEDJELJA, 12. STUDENOGA

Grčka - Hrvatska (Atena, 20.45)

Švicarska - Sjeverna Irska (18.00)

PONEDJELJAK, 13. STUDENOGA

Italija - Švedska (20.45)

UTORAK, 14. STUDENOGA

Republika Irska - Danska (20.45)

HRVATSKA vs. GRČKA

15 Postignuti golovi 17

4 Primljeni golovi 6

126 Udarci ukupno 117

40 Udarci u okvir 43

53 Udarci izvan okvira 56

5 Udarci u gredu/vratnicu 2

33 Blokirani udarci 18

61 Korneri 46

111 Prekršaji učinjeni 105

118 Prekršaji pretrpljeni 152

9 Žuti kartoni 21

1 Crveni kartoni 3

Linker
01. svibanj 2024 03:57