CROPIX
JOSIP BREKALO ZA SN

NESUĐENI DINAMOV DRAGULJ PROGOVORIO ZA SPORTSKE NOVOSTI 'Nisam požalio zbog odlaska iz Dinama, a Stuttgart smatram dobrom odlukom'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 03. veljača 2017. 09:12

Baš je dobro svladao njemački, a sad mu više neće trebati. Šalimo se, naravno, ali Josip Brekalo došao je u Stuttgart, u klub u kojemu su igrali brojni Hrvati, u grad u kojemu živi puno naših ljudi. Idealna prilika za novi početak.

- Vjerujem da je ovo pozitivna priča, da sam donio jako dobru odluku - javio se jučer Josip Brekalo, nekoliko sati uoči prvog treninga s novim suigračima.

Još prije prošlog ljeta otišao je iz Dinama, Wolfsburg ga je platio sedam milijuna eura plus bonusi, proglašen je velikom nadom i pojačanjem Vukova.

Trebali su mu iskusni

No, eto, pola godine kasnije napustio je ‘jazbinu’ i otišao na posudbu u Stuttgart.

- Sve je krenulo po planu, trener Dieter Hecking, koji je inzistirao na mom dolasku, polako me uvodio u igru, imao je strpljenja. Nije htio da odmah osjetim taj veliki pritisak, dao mi je vremena da se prilagođavam. Međutim, rezultatski nismo stajali dobro, on je otišao, a stigao je Valerien Ismaël i za mene više nije bilo mjesta.

Što se dogodilo, zašto novi trener nije vjerovao Brekalu?

- Ništa se nije dogodilo, jednostavno, njegova filozofija je takva. Treba ganjati rezultat, Wolfsburg nije tamo gdje mu je mjesto i novi se trener odlučio na iskusne igrače, stavio je taj teret na njihova leđa. Sezona je otišla u drugom, neočekivanom pravcu, moja priča također.

Razgovarao je s trenerom i dobio je jasan odgovor.

- Pričali smo i kazao mi je: “Možeš biti ovdje, ali teško ćeš dobiti šansu”. Shvatio sam da, koliko god trenirao, da radim i više nego sad, neće biti pomaka. To je trenerovo pravo, nemam problema s time. Nisam htio ostati tamo u drugome planu, želio sam igrati i odlučio se za najbolje moguće rješenje. Došao sam u pravi klub, Stuttgart spada u njemačke velikane, samo je slučajno trenutno u drugoj ligi. To je dokaz koliko je njemačka liga jaka, imate 10-12 ujednačenih klubova, Stuttgart ništa ne zaostaje za dobrim dijelom prvoligaša. Lani je u jednom trenutku bio sedmi, igrao Europsku ligu, a onda ispao. Kao što je ove godine Leipzig ušao i odmah se bori za naslov. To je Njemačka, svatko svakoga može dobiti i ja sam siguran da će Stuttgart na ljeto opet izboriti Bundesligu.

Otkrio nam je i jedan zanimljiv podatak.

- Ne znam znate li, Stuttgart je 14. najgledaniji klub na svijetu, to dovoljno govori u kakvu sam sredinu došao.

Wolfova podrška

Sretan je i zbog trenera Hannesa Wolfa.

- Mladi stručnjak, ima 36 godina, voli mlade igrače, daje im šansu. Uz to, on je bio nekoliko godina u Dortmundu, pratio me intenzivno četiri godine, htio me tamo dovesti, dakle, zna sve o meni. Imat ću podršku, igrat ću u velikom klubu, stvarno mislim da je ispred mene jedno izuzetno pozitivno razdoblje.

U Wolfsburg se više ne vraća?

- Vidjet ćemo. Situacija je ovakva, na posudbi sam do ljeta, a ako izborimo prvu ligu, ostajem još godinu dana. Tada će me Stuttgart imati pravo otkupiti. No, o tom-potom, idemo sad u lov na prva dva mjesta koja direktno vode u Bundesligu. Ovdje su mnogi naši igrači ostavili trag, želim ostaviti i ja.

S obzirom da sad ima trenerovu potporu, očekuje da će se u drugom dijelu sezone naigrati.

- Budem li igrao 10-12 utakmica, a mogao bih, bit će to jako dobro.

Mislili smo da će iz njega isijavati nezadovoljstvo, a kad on prepun optimizma?

- Ma kakvi, ja uopće nisam nezadovoljan. Svjestan sam da bi bilo sve drugačije da je Wolfsburg bolje startao u sezonu, da je ostao isti trener, koji je inzistirao na mojem dolasku. Ja sam, pak, vidio i osjetio da se mogu nositi s igračima u Bundesligi, fizički također, nisam se šokirao, niti sam se pretjerano iznenadio svime što sam doživio proteklih mjeseci. A odlazak u Stuttgart, ponavljam, ne gledam kao korak unazad, kao neuspjeh, otišao sam u klub velike tradicije, klub koji po svemu pripada u gornji dom prve Bundeslige. Ne može to nikako biti neuspjeh, očekujem da sve ispadne pozitivno i dobro.

Sammir dobar potez

Je li se ikad ovih mjeseci uhvatio u razmišljanju da je možda prerano otišao iz Dinama, da bi ostanak bio bolji potez, težak je kruh u Bundesligi tako mladom igraču?

- Ha, težak kruh. Tako je svugdje, pa, težak je kruh i u Dinamu. Gledajte, sve u životu ima pluseve i minuse, nisam nikad požalio zbog svojih odluka. Nemam razloga i neću požaliti niti zbog ovog odlaska na posudbu. Uostalom, sve je to dobra škola za budućnost. I vjerujem da će već ovog proljeća sve biti bolje.

S bivšim suigračima iz Dinama se čuje i vidi?

- Naravno, pratim pomno što se tamo događa i spokojan sam, jer sam uvjeren da će Dinamo opet biti prvak. Pogotovo dolaskom Sammira. Da, uvjeren sam da će on pomoći Dinamu, bude li igrao kao što je u Dinamu igrao prije odlaska, Modri će opet prvi kroz cilj.

Linker
03. svibanj 2024 00:56