Vladimir Dugandžić/CROPIX
UPORNI GRADONAČELNIK

Baldasar poručio Torcidi: 'Možete blokirati cijeli grad, ali ja neću odustati od prodaje!'

'Znam da što god kažem o Amerikancima, to se može koristiti protiv mene. Jer se gura teza da je sve dogovoreno s njima pa da je ovo samo igra. Ali to nema veze'
Piše: Alen OrlićObjavljeno: 11. rujan 2013. 23:37

Stav splitskog gradonačelnika Ive Baldasara da Hajduk treba privatizirati jer mu u protivnom prijeti gašenje, izazvao je bujicu reakcija u gradu pod Marjanom.

Prvo je stigla reakcija Uprave Hajduka. U priopćenju s Poljuda demantirali su Baldasarove tvrdnje da dug Hajduka iznosi 124 milijuna kuna . Rečeno je da dug iznosi 43 milijuna kuna i da se još smanjuje.

Onda se pismom javila i Torcida koja proziva Baldasara, sumnjajući u njegove dobre namjere. Iz navijačkih krugova misle da je cijela ova priča unaprijed izrežirana da bi se pomoglo američkim investitorima okupljenima ok o famoznog odvjetnika Michaela Glovera da se dočepaju Hajduka, a za sitan će novac još usput dobiti i KK Split, drugog sportskog giganta koji se nalazi pred propašću.

Bio je protiv kredita

- Očekivao sam reakcije. Hajduk sve zanima i nitko ne može biti ravnodušan prema njemu. Uvijek je tako kad su uključene emocije, burno se reagira, više utječu emocije nego racio. Znam da je reagirala Torcida i da je reagirao Hajduk, ali da budem iskren, nisam previše iščitavao ta priopćenja. Okupiran sam drugim gradskim poslovima, jer uz svo poštovanje prema Hajduku i košarci, to nisu najveći problemi u gradu Splitu.

Baldasar je po pitanju Hajduka opet postupio nepopulistički. Takav je njegov odnos od početka. Sjetimo se da je svojedobno kao gradski vijećnik bio protiv toga da se Hajduku izda jamstvo za kredit. Baldasar je upozoravao da će taj kredit na kraju platiti Grad. Tad ga se napadalo toliko da je izgledalo apsurdno da će netko “tko nije za Hajduk” uopće proći kao kandidat za gradonačelnika. No vrijeme je pokazalo da je Baldasar bio u pravu. Dobio je izbore, a Grad će za koji dan morati platiti tih 30 milijuna kuna kredita jer Hajduk nema.

- Rekao sam da je dosta tog populizma koji smo dosad gledali u Hajduku, ali i na drugim područjima u gradu Splitu. Ovakvo stanje vodi ravno u propast - poručuje Baldasar.

Mnogi se pitaju kako se dogodio taj “salto mortale”, da je sad Baldasar odjednom za privatizaciju, a nedavno je govorio da bi ga trebalo smjestiti u ludnicu ako bi prodao Hajduk. Istina, to je rekao pod uvjetima koje su prvotno ponudili Amerikanci, jedini investitori koji su se imenom i prezimenom pojavili u Splitu. I zapravo su napravili sve predradnje kako bi uopće došli u poziciju da kupe Hajduk.

- Znam da što god kažem o Amerikancima, to se može koristiti protiv mene. Jer se gura teza da je sve dogovoreno s njima pa da je ovo samo igra. Ali to nema veze. Amerikanci su iskazali svoj interes, kontakti s njima postoje, ali nisu jedini koje interesira Hajduk. Osim toga, nisam ja taj koji donosi odluku o prodaji Hajduka. To je odluka koju će donijeti gradski vijećnici.

Od ljubavi se ne živi

Kakva je uopće situacija u Hajduku? Je li taj dug 124 ili 43 milijuna kuna?

- Sve te brojke ja sam pročitao u financijskom izvještaju kojeg je napravila ova uprava. Je li to gubitak ili dug, možda je nespretno rečeno, ali je činjenica da Hajduk ima velikih problema s financiranjem i da je stanje neodrživo.

Iako se moglo protumačiti da Baldasar krivi aktualnu upravu, to nije istina.

- Ne optužujem sadašnju upravu, a s gospodinom Brbićem i članovima NO-a imam odličan odnos. Sve su učinili da u datim okolnostima klub funkcionira, ali, nažalost, to nije dovoljno. Ponavljam: ljubav, srce, dobra volja, sve je tu, ali Hajduku to nije dovoljno.

Nema novca i to je početak i kraj svake priče...

- Krajem studenoga dolazi na naplatu kredit od trideset i nešto milijuna kuna. Hajduk to ne može platiti. Znači, kredit će platiti Grad Split. Možemo mi i dalje preuzimati na sebe sve ostalo, ali jasno je da to nije rješenje. Čujem danas reakciju HDZ-a koji mi zamjera što o tome govorim u medijima, nego da sam sve trebao reći na Gradskom vijeću. Pa poanta jest u javnoj raspravi, da se o problemima u Hajduku govori i da tražimo najbolje rješenje.

Baldasar je najavio da će pred vijećnicima iznijeti sve tri opcije vezana uz Hajduk. Prva je da se klub odmah ugasi, jer kad ne može plaćati kredite, ne može dalje ni funkcionirati. Druga je da Grad nastavi iz budžeta financirati Hajduk, a to prema Baldasarovim procjenama znači da će se klub ugasiti za godinu-dvije, ili najviše tri. A treća opcija je privatizacija.

- Naravno da bi se raspisao natječaj i postavili jasni uvjeti za privatizaciju Hajduka, i da sve treba biti transparentno. Ponavljam, za nikoga se unaprijed ne priprema teren. Uostalom, ja sam razgovarao i s predstavnicima dioničara, ali nitko mi se od njih nije poslije javio. Valjda je i njihov interes da zaštite sebe kao dioničare i svoj ulog u Hajduku.

Glas Torcide uvijek se slušao na Poljudu. Navijači nisu skloni privatizaciji.

- Da se razumijemo, svi mi volimo Hajduk. Cijenim svakog navijača i njegovu ljubav prema klubu, ali to nije razlog da se zabija glavu u pijesak i da se bježi od problema. Svaka čast na ljubavi, ali ovdje se radi o nekim problemima koje ne može riješiti ljubav, ma koliko bezgranična bila. Može se i to dogoditi, da dođe petsto, tisuću, ili ne znam koliko ljudi i da blokiraju grad, ali ja sam izabran od većine građana Splita i kao gradonačelnik imam prema njima obavezu. Vjerujem da većina građana odobrava stav da se neke odluke konačno donesu. Ja sam otvoren za razgovore sa svima. Razgovarat ću i s Torcidom.

Što ako navijači budu protiv prodaje Hajduka?

- Ako su protiv i ako imaju bolje rješenje, nema problema: neka uzmu klub i neka ga sami financiraju.

Hoće li imati većinu u Gradskom poglavarstvu?

- Imat ćemo većinu jer smo postigli dogovor s vijećnicima Marijane Puljak. Ako će netko držati Grad u blokadi, onda mora prihvatiti posljedice. Ja sam rekao da sam spreman izići i na nove izbore.

Linker
19. svibanj 2024 19:16