CROPIX
'LIJEPA BUDUĆNOST'

BEČKA AUSTRIJA JE POSLJEDNJA OSIJEKOVA PREPREKA ZA ULAZAK U RAJ, A ON JU ITEKAKO DOBRO POZNAJE 'Osijek ima pravu, realnu šansu, ali mora paziti na...'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 17. kolovoz 2017. 11:07

Uhvatili smo ga jučer na putu za Berlin. Turistički. Stresan je bio početak sezone za njega i Lech, uspio je spojiti dva dana odmora.

- Sezona nam je počela 29. lipnja, nakon samo devet dana priprema, sad sam prvi put dao igračima dva slobodna dana. Ja sam umoran od svega, mogu tek misliti kako je njima - govori Bjelica, čija momčad rezultatski nije najbolje ušla u sezonu.

- Zapravo, najveća je mrlja ispadanje iz Kupa od Pogona, ostalo više-manje. U Europi smo ispali od Utrechta s dva remija (0:0, 2:2) iako smo u obje utakmice bili bolji, imali skoro 40 udaraca na gol, ne da smo ih nadigrali da pobijedimo, nego da ih razbijemo. Onda smo primili gol iz prvog njihova udarca u okvir i na kraju ispali. Ali, to je nogomet. U prvenstvu smo zasad četvrti s osam bodova u pet kola, to nije nikakav problem, jednostavno, posljedica opakog ritma na startu sezone. Sklepali smo momčad na brzinu, nismo se previše pripremali. Ali, sad ćemo malo predahnuti, ulazimo u normalan ritam i siguran sam da ćemo doći na svoje - govori Bjelica, koji je, dakako, najbolja poveznica između Osijeka i bečke Austrije, dva kluba koja će međusobnim dvobojem odlučiti od ulasku u skupinu Europske lige.

- Šanse su, rekao bih, 50:50. Radi se o dvije dobre momčadi, a kad stavim na vagu sve prednosti i mane jednih i drugih, dolazimo do toga da su izgledi upravo takvi, podjednaki.

Trenirao je Austriju, igrao s njom u Ligi prvaka, izbacio Dinamo u play-offu? Može li se onda njegova momčad usporediti s ovom današnjom?

- Ono je bila bolja momčad. Iskusnija, zrelija, kvalitetnija. Ali, imaju ovi dečki svoje vrline, brzi su, opasni iz kontri, nitko ih nema pravo podcijeniti. Doduše, neke okolnosti uopće ne idu na mlin Bečanima. Dakle, ozlijedio se Grünwald, važan igrač, koji je i meni nedostajao kad je bio ozlijeđen, teško ga je nadomjestiti. Kayode je, pak, otišao u Manchester City i na posudbu u Gironu, također jedan igrač koji je Austriji bio vrlo bitan. Treća stvar, Austria uzvrat neće igrati na svom stadionu, koji je u izgradnji. Neće igrati ni na Prateru, zbog koncerta, već na malom stadionu u St. Pöltenu. Mislim da neće biti sasvim pun, pretpostavljam da atmosfera neće biti previše vatrena. U svakom slučaju, Osijek ima šansu, ali mora paziti na neke stvari.

Nema bahatosti

Što je presudno u pripremi utakmice, na što Zoran Zekić mora posebno paziti?

- Najvažnije je da Osijek ostane ponizan, da ne poleti. Vidim da se polako gura teza kroz medije da je Osijek favorit, da je Austria odličan ždrijeb, da je Europska liga realnost. Mi smo samouvjeren narod, što je dobro, ali nije dobro kad to prijeđe u bahatost. Iskreno, ja sam protiv Dinama dobar dio pripreme za utakmicu bazirao baš na tom podcjenjivanju i očekivanjima kako je Austria odličan ždrijeb. Vidim da Zekić to dobro drži pod kontrolom, neka tako i nastavi. Osijek mora ostati “mali”, kao i prije PSV-a, tada njegove šanse rastu. Ne zaboravimo da Austria ima veće europsko iskustvo, da je igrala Ligu prvaka i Europsku ligu, dok je Osijek prvi put u povijesti u ovakvoj prilici. To su sigurno stvari o kojima treba voditi računa, a ne shvaćati ih olako.

Kako mu se sviđa Osijek, koliko ga je uspio pratiti?

- Pratim koliko mogu, u Europi dosad manje, jer smo i mi igrali u isto vrijeme. Sviđa mi se Zekićev rad, momčad izgleda dobro. Uspijeva Zekić odmarati dio igrača u HNL-u, igra s onima koji su malo u drugom planu i time je dobio širinu. Osijek je vrlo zanimljiva i dobro selektirana momčad. Ima mladih igrača, ima i onih iskusnih koji su prošli nešto u životu, ima domaćih dečki, onih sa strane, a na sve to nadovezali su se, primjerice, Bočkaj i Grezda. Oni su dokaz da Osijek kupuje i dovodi igrače planski, da se dobro radi, a baš njih dvojica daju nove mogućnosti u igri. Osijek može igrati preko bokova, tu je iznimno opasan, što momčadi daje dodatnu snagu. Baš mi se sviđa ta osječka priča i vjerujem da je pred ovom momčadi lijepa budućnost.

Teška situacija

Mnogi uspoređuju ovu momčad s onom Bjeličinom, koja je u sezoni 2000/2001. napravila najveći europski rezultat u povijesti kluba. Može li ova Zekićeva momčad nadmašiti tu generaciju.

- Vidite, mi smo došli do trećeg kola i tada ispali. Bili smo dobra momčad, bili smo i blizu prolaska praške Slavije, nakon 2:0 u prvoj utakmici gubili smo 1:3 u Pragu u 90. minuti. I onda iz naše pogreške primili četvrti, pa i peti gol. Ova momčad već je prošla tri kola, a ako uđe u Europsku ligu, proći će i četvrtog suparnika. I imati ukupno najmanje 14 europskih utakmica u sezoni. A to je stvarno veliki uspjeh.

U nečemu ovaj današnji Osijek ima prednost pred onom Bjeličinom europskom generacijom.

- Vidite, danas je Osijek sređen klub, financije su uredne, igrači redovito dobivaju plaće i mogu se posvetiti samo nogometu. U naše vrijeme nije bilo tako. Plaće su kasnile i pet, šest mjeseci, mi smo igrali s mislima kako nemamo novac i tu Europu, zapravo, vidjeli smo kao jedinu šansu da izađemo iz te situacije. Da pobijedimo, da nas netko primijeti i da se prodamo u inozemstvo. Ja sam bio taj koji je otišao u Kaiserslautern, a od odštete je klub namirio dugove igračima. Uza sve te probleme igrali smo odlično, bili prvi na ljestvici, a mislim da nam je taj poraz od Slavije bio drugi te jeseni, u HNL-u smo izgubili samo jednom. Nas je ta teška situacija nagnala da damo još više. Ovi dečki nemaju takvih problema.

Ne mogu doći

Je li Bjelicu itko iz oba kluba kontaktirao u vezi utakmice, kao savjetnika i analitičara ili barem da bude gost na jednom od dvoboja?

- Ne, nije nitko, dosad su me zvali samo novinari iz Hrvatske. Ali, i da me netko pozove, morao bih se zahvaliti, ne mogu, nažalost, doći ni na jednu utakmicu. Potpuno sam posvećen svojoj momčadi, svu energiju trošim na Lech, sve ostalo sad mi je sporedno - zaključio je Bjelica.

Linker
03. svibanj 2024 13:59