INA FASSBENDER Afp
ČUDESAN NOGOMETAŠ

Ključni čovjek novog prvaka, za njega se otimaju velikani, a ‘poziv‘ iz Reala je već stigao na njegovu adresu

Pokušavam razviti svoj nogomet i vlastitu filozofiju igre – rekao je Wirtz
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 18. travanj 2024. 11:50

Nema sumnje da najveće zasluge za osvajanje povijesnog naslova prvaka ima trener Bayer Leverkusena Xabi Alonso. Bivši španjolski reprezentativac igrao je u vrhunskim klubovima, vodili su ga vrhunski svjetski treneri, a i on sam ima taj trenerski gen i talent.

No, kad se povede razgovor o igračima koji su Apotekare vukli do prve titule u klupskoj povijesti, teško će se pronaći nekoga tko se neće složiti da je Florian Wirtz bio ključan. Ove sezone postigao je 17 pogodaka i dodao 18 asistencija u 41 nastupu u svim natjecanjima, a u nedjeljnom slavlju protiv Werdera osladio se hat-trickom, prvim u Bundesligi.

- Ovo je neopisivo! Još nisam svjestan. Ovo što smo postigli je nevjerojatno. Slavlje s navijačima bilo je jako lijepo, svi možemo biti ponosni – govorio je Wirtz, mladić koji će 3. svibnja navršiti 21 godinu.

Njegova je pozicija ofenzivni vezni, desetka kakvih ima sve manje. No, taj dečko ima sve što je potrebno da sljedećih desetak godina dominira na velikoj sceni.

- Puno sam naučio od trenera, primjerice kako i kada dodati loptu. Nastojim biti konzistentniji. Puno smo pričali o tome što je važno za mene i za momčad – otkrio je njemački reprezentativac.

image
INA FASSBENDER Afp

Već s 18 godina najavljivao je Wirtz velike stvari, zabio 10 golova uz 14 asistencija u sezoni 2021./22., ali je u ožujku 2022. doživio tešku ozljedu lijevoga koljena u utakmici s Kölnom, svojim matičnim klubom.

Apotekari ga nisu otpisali, štoviše, vjerovali su u njega i u lipnju mu produljili ugovor do 2027. godine, a tadašnji sportski direktor Bayera Rudi Völler najavio je da će Wirtz biti jedan od najboljih njemačkih igrača sljedećeg desetljeća.

Alonso je pazio na njega tijekom oporavka, Wirtz je trenirao sa suigračima koji su ga pazili u duelima kako bi mogao vratiti samopouzdanje i osjećaj za igru.

- S njegovom kvalitetom i inteligencijom i mi smo bolji. On je poseban igrač – kazao je Bayerov trener o igraču kojeg su navijači prozvali ‘bogom nogometa‘.

image
INA FASSBENDER Afp

Wirtza je još u dobi od 13 godina zapazio aktualni sportski direktor Apotekara Simon Rolfes.

- Nevjerojatno je da smo ga doveli besplatno. Odveo je naš klub na drugu razinu – komentirao je Rolfes, dok direktor Apotekara Fernando Carro ističe da mu je najbolja odluka u šest godina bio Rolfesov angažman na poziciji sportskog direktora.

- Napravio je neke nevjerojatne stvari. Doveo je vrlo mladog Floriana Wirtza, dok je Xabi Alonso trenutačno broj jedan u svijetu na trenerskoj razini.

Bundesligaški naslov je osvojen, no Bayer je u igri za još dva trofeja, Kup i Europsku ligu. S ovakvim Wirtzom, ništa nije nemoguće.

Naravno, njegove igre nisu prošle nezapaženo širom Europe, te se veliki klubovi već pripremaju za shopping. Doduše, neće to biti baš jeftino, jer je trenutačno vrijednost mladog fantasista 110 milijuna eura.

- Koji igrači imaju potencijal za Real Madrid? Trebao bih gledati šire, ali mislim da je to Florian Wirtz. On bi se mogao uklopiti – kazao je njegov sunarodnjak Toni Kroos, legenda Los Blancosa.

Alonso je svog dragulja usporedio s Lionelom Messijem.

- Postoje dobri igrači i ‘zgodni‘ igrači, koji rade spektakularne stvari, ali ne nužno efikasne. Zašto je Messi tako dobar? Zato što zna kako i kada odigrati jednostavna dodavanja. Messi kaže: ‘Jesi li u boljoj poziciji? Evo ti lopte!‘ Nije uvijek stvar u tome da napraviš najsjajniji potez, nego najbolji i najpametniji. Florian to može, zato je tako dobar – objasnio je Xabi Alonso.

A Wirtz je priznao kako je u ranije pokušavao imitirati slavnog Argentinca.

- To je točno, ali ne mogu reći da imam nekog velikog idola. Pokušavam razviti svoj nogomet i vlastitu filozofiju igre – rekao je Wirtz, igrač u čijem se nogometu doista može uživati.

Linker
18. travanj 2024 11:53