Niko Kovač
 REUTERS/Ralph Orlowski
SPEKTAKL U BUNDESLIGI

NIKO KOVAČ SI JE ZA 45. ROĐENDAN POŽELIO NAJLJEPŠI MOGUĆI POKLON Danas je 'dan B': Utakmica protiv 'svojih' obilježit će mu daljnju karijeru

Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 15. listopad 2016. 15:26

Danas Niko Kovač puni 45 godina. Najljepši poklon bila bi mu pobjeda nad Bayernom, svakako jedna od najvećih u kratkoj trenerskoj karijeri. Bavarci su obilježili dio njegove igračke karijere, dvije sezone (od 2001.) nosio je dres najtrofejnijeg njemačkog kluba za koji je u 51 nastupu zabio šest pogodaka i osvojio tri trofeja, Bundesligu, Kup i Klupsko prvenstvo svijeta.

Bio je tada na vrhuncu karijere, u najzrelijim igračkim godinama, a rad s vrhunskim trenerom Ottmarom Hitzfeldom dignuo ga je na višu razinu, što se vidjelo u reprezentativnim nastupima. Među Vatrenima se nametnuo kao vođa, bio je kapetan u pravom smislu te riječi. Premda se u Bayernu nije do kraja nametnuo i nakon dvije godine vratio se u Herthu, Bavarci su mu došli na oproštaj. Bio je 10. srpnja 2009. godine u Salzburgu kada je Red Bull pred 32.000 gledatelja upriličio spektakl povodom oproštaja svog kapetana. Bayern se rado odazvao i sudjelovao u tom spektaklu.

Često su se kasnije putovi Kovača i Bayerna isprepletali, kao trenerski početnik dolazio je po naobrazbu u Sabener strasse, a koliko ga u Münchenu cijene zorno pokazuje i činjenica da je bio njihov gost na utakmici Lige prvaka koju je prošlog rujna igrao zagrebački Dinamo na Allianz Areni. Uzvratio im je u svibnju ove godine, pobijedivši Borussiju Dortmund promovirao je Bayern u prvaka.

- Proveo sam lijepe trenutke u Münchenu i Bayernu, još poznajem puno ljudi tamo. Uvijek ću biti vezan za grad i klub - rekao je Kovač o vremenu provedenom u Münchenu.

Tko zna kako će se njegova trenerska karijera odvijati, možda jednog dana sjedne na najpoželjniju klupu u Njemačkoj. Posao koji radi u Eintrachtu za sada nema niti jednu mrlju, naprotiv, od 2001. i Martina Andermatta nitko nije tako dobro startao na klupi Eintracht s prosjekom bodova od 1,67 po utakmici. No, Švicarac je tada vodio frankfurtsku momčad u drugoj Bundesligi.

Ugovor s Eintrachtom veže ga do kraja sezone, već su najavljeni razgovori o produljenju suradnje. U Frankfurtu su iznimno zadovoljni njime, ostavio ih je u ligi nakon što su bili u bezizglednoj situaciji. Donio je borbeni duh, baš onakav kakav je bio i kao igrač, sve tehničke nedostatke znao je sakriti, a predavao se nije nikada, pa tako neće niti danas, pokušat će nakon Schalkea i Bayera, uzeti i najveći skalp do sada.

- Pogledao sam puno njihovih utakmica, znam sve njihove dobre strane, ali i slabosti. Trenirali smo dobro ova dva tjedna. Jasno, ovog puta nećemo imati loptu puno u svojim nogama, ali kada je imamo moramo nešto s njome i napraviti - jasan je Kovač, dodavši:

- Želim da Bayernu pokažemo da smo ovdje! - zaključio je u borbenom stilu bivši hrvatski izbornik.

Nema dvojbe ovo je utakmica koja bi mu mogla obilježiti karijeru, pobjeda nad Bayernom bila bi kruna dosadašnjeg rada.

Linker
10. svibanj 2024 11:15