Dion Drena Beljo

 ANTE ČIZMIĆ/CROPIX
NESUĐENA ŠPICA HRVATSKE

Takav slučaj kod Vatrenih se još nije dogodio. Ostanak u klubu mogao bi mu biti najveća pogreška

Dalić ga je uz Petra Musu vidio kao nositelja napadačke budućnosti reprezentacije
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 11. ožujak 2024. 12:11

Augsburg je u subotu svladao Heidenheim 1:0 u utakmici 25. kola Bundeslige, Dion Drena Beljo ušao je u igru u 89. minuti umjesto Tietza. U devet utakmica njegova kluba u 2024. godini hrvatski napadač igrao je redom - 10 minuta, 7 minuta, 28 minuta, pa ga tri susreta nije bilo na terenu, potom 11 minuta, 19 minuta i konačno sada jednu minutu.

To se zapravo nastavilo od jeseni jer je zadnji put 90 minuta dobio 7. listopada, a jedina dva gola zabio je u drugom i trećem kolu krajem kolovoza i početkom rujna. Bayernu u porazu i Bochumu u neodlučenom rezultatu.

Danac ga marginalizirao

Beljo je marginaliziran, trener Danac Jens Thorup, otkako je stigao, nije ga vidio u prvom planu. Iako igra s dvije špice to su u pravilu Elmedin Demirović, iz BIH kojeg su doveli iz Freiburga 2022. godine bez odštete te igra jako dobru sezonu i postigao je 14 golova i Philip Tietz, 190 centimetara visoki Nijemac koji im je stigao prošlog ljeta iz Darmstadta za 2,5 milijuna eura. On je autor sedam pogodaka u Bundesligi. Beljo je u tekućoj sezoni započeo samo tri utakmice, iako je na terenu bio u 19, a prosječno je po susretu odradio 25 minuta. Osim što je postigao dva pogotka ima i promašene dvije velike šanse.

No, to nije kraj ambisa u kojem se našao. Beljo je hrvatski reprezentativac koji je osvajač srebrne medalje iz Lige nacija. Stavio ju je oko vrata na finalu u Rotterdamu u lipnju prošle godine iako na terenu nije bio ni minutu. U kvalifikacijama za Euro dvaput je ušao s klupe protiv Turske i Walesa. Izbornik Zlatko Dalić nije ga za turnir u Emiratima stavio niti na pretpoziv, a što je još zanimljivije nije ga pozvao niti Dragan Skočić koji vodi mladu vrstu nego je Beljo kod njega završio na pretpozivu. To je slučaj kakav se nikad u povijesti Vatrenih nije dogodilo i da je netko kazao kako je moguć većina ili svi rekli bi da bunca. Igrač koji je osvajač medalje s A vrstom u službenom UEFA-inm natjecanju nakon toga je samo na pretpozivu u mladoj...

image

Dion Drena Beljo

TOM WELLER Dpa Picture-alliance Via Afp

Dion Drena u Augsburg je stigao početkom 2023. godine u misiji spašavanja kluba od ispadanja. Onako visok, stasit, bacio bi promatraču asocijaciju na čuvenu dramu Marina Držića "Dundo Maroje" u kojoj se pojavljuje lik Gulisav Hrvat iz Augsburga. Doveli su ga ih Osijeka kao pojačanje, ali i prespektivu. U prvih pola godine gotovo da su mu dali bianco mjesto u ekipi, imao je 18 nastupa, od toga 16 u startnom sastavu. Na terenu je u prosjeku boravio 63 minute. Postigao je tri gola i dodao dvije asistencije te je bilo jasno da će druga biti u majmanju ruku izazovna.

To se u potpunosti obistinilo od promjene trenera. U lipnju 2023. godine, na Euru U-21, koji je igrao nakon što se priključio iz Rotterdama, izbornik Skočić gurnuo ga je u prvi plan, ali nije zabio niti jedan gol, a Skočić je imao primjedbe na njegovo ponašanje. Dalić ga, slijedom toga nije zvao za rujanske utakmice, no ponovno je dobio šansu nakon toga s čime je postalo jasno da nije po nikakvom kaznom.

‘Čekam rasplet sezone‘

Augsburg ga je platio Osijeku tri milijuna eura, ima i neke bonuse, pitanje je što će od toga Bijeli-plavi naplatiti, ugovor ga veže do ljeta 2027. godine. U nedjelju smo ga zatražili intervju, odgovorio je da nije pravi trenutak za izjave, a na pitanje što će dalje, odgovorio je:

- Još nemam planove, čekam rasplet sezone, pa ću zajedno sa svojim timom odlučiti o budućnosti.

Često su se lomila koplja o njegovom talentu, od onih koji su ga dizali u nebesa i uspoređivati sa Zlatanom Ibrahimovićem do drugih koji su upozoravali na njegove nedostatke. Radi se o 22-godišnjaku za kojeg bi najveća pogreška bila da ostane sjediti na klupi u Augsburgu, ako se nešto ne promijeni i ne popravi mu se status. No, kao što sam kaže, za takve odluke ima još vremena.

image

Dion Drena Beljo

ANTE ČIZMIĆ/CROPIX

Neki su kritizirali Dinamo što ga nije htio platiti koliko je Osijek tražio, ali danas su te priče tihe. Opet, niz igrača je revitalizirao karijeru povratkom u HNL, pa tu formulu ne bi trebalo otpisati niti za njega... Ako ga je Zlatko Dalić zvao u reprezentaciju, nešto je u njemu vidio. Što se prije digne, manja će biti šteta...

U njemu i Petru Musi izbornik je tražio špice koje bi u budućnosti trebale nositi Vatrene. Nakon Katara više nije pozivao Antu Budimira i na njega je praktično prestao računati, ostavio je Brunu Petkovića, Marka Livaju i Andreja Kramarića te tražio nove asove. No, u međuvremenu Livaja se oprostio, Beljo i Musa nisu dali koliko je očekivao, a Budimir zaigrao u životnoj formi pa danas popis špica čine Kramarrić, Petković i Budimir.

Nije u problemu samo Beljo, nestao je iz konkurencije i Musa, koji je zaigrao u MLS-u, a Skočić je u mladu vrstu pozvao Ljubičića, Matanovića, Frigana i Crnca. Osim Belje na pretpozivu su završili i Roko Šimić i Franjo Ivanović koji su još ujesen bili u prvom planu. To samo govori da pravo rješenje u koje bi vjerovao do kraja nije našao.

Skočićeve dramatične promjene

Dragan Skočić je u mladoj reprezentaciji dramatično promijenio izgled napadačkog dijela momčadi. Još u studenom za utakmice sa Slovačkom i Bjelorusijom na listi su bili Frigan, Ljubičić te Šimić i Ivanović. Prije toga u listopadu osim Ljubičića i Frigana na popisu su se našli Vidović, Lisica, Biuk, Beljo i Šimić. Sada je Vidovića i Biuka uvrstio među veznjake, a napadači su Ljubičić i Frigan, kao konstanta te Matanović i Crnac. Samo na pretpoziv spustio je trojicu koji su zapravo na startu kvalifikacija bili glavni - Beljo, Šimić, Ivanović. Pogotovo su visoko kotirali Beljo i Šimić. Istina, ima sada i dvojicu krilnih napadača iz Lokomotive Šotičeka i Krivaka.

Linker
29. travanj 2024 14:37