Josip Elez
 Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
'DERBI KOJI SVI ČEKAJU'

ČVRSTI STUP OBRANE RIJEČANA 'NABRIJAN' NA VELIKI DERBI 'Nitko ne može imati veći motiv nego mi! Poraz u Osijeku nam je dobro došao'

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 11. kolovoz 2017. 19:07

U moru upitnika, kada je riječ o riječkoj momčadi za današnji sraz s Dinamom na Rujevici, nekoliko imena figurira kao sigurno. Jedno od njih je svakako Josip Elez, središnji branič koji se u proteklih godinu dana u dresu Rijeke prometnuo u čvrsti stup obrane Bijelih, kojeg zajedno sa Župarićem i ostalim suigračima iz obrane danas očekuje popriličan posao protiv rivala iz Maksimirske 128.

Naš stadion

- Derbi koji svi čekaju… Ovo je utakmica za koju ne trebaš dodatni motiv, ne treba ti nitko ništa reći. Znamo da će biti pune tribine, da ćemo imati podršku koju trebamo i moramo biti samo onakvi kakvi smo bili do sada. Treba zaboraviti poraz iz Osijeka, izvući ono što treba popraviti i gledati kako ostvariti ciljeve koje imamo - reći će u uvodu Elez svjestan da Dinamo dolazi itekako motiviran nakon što je prošle sezone na obje domaće fronte u srazu s Riječanima ostao praznih ruku.

- Mogu oni biti motivirani koliko žele, ali mislim da ne mogu imati veću motivaciju od nas jer dolaze na naš stadion, na stadion na kojem nas još nitko nije porazio. Znam koliko će biti motivirani da budu prvi koji će slaviti na Rujevici, ali mi kao momčad dišemo jedan za drugoga i mišljenja sam da u ovom trenutku nitko ne može imati veći motiv nego Rijeka.

Kaže Elez da svlačionica diše kao jedan, poraz u Osijeku, dakle, nije poljuljao samopouzdanje, atmosferu…

- Rekao bih da nam je u jednu ruku dobro došao jer smo više pričali međusobno nego što je to slučaj nakon pobjede. Poraz te jednostavno natjera da pričaš o lošim stvarima, da vidiš što je trebalo učiniti bolje. Ne treba na ovo u Osijeku gledati kao na nešto negativno, daj Bože da se dogodi kao i prošle godine protiv Cibalije, kada nas je taj neodlučeni rezultat uoči Dinama pokrenuo. Znamo da nam nedostaju neki standardni igrači koji su ovoj momčadi dali puno i prošle sezone, ali moramo se pomiriti s time koga više nema i dati sve od sebe da nastavimo s pobjedama.

Nakon nekih transfera i brojnih izostanaka zbog kartona i ozljeda, najveće je pitanje kako će trener Matjaž Kek i Rijeka kompenzirati 38 golova koliko su ih prošle sezone u toj HNL utrci s Dinamom postigli Andrijašević, Bezjak i Gavranović, odnosno čak 18 asistencija Vešovića i Ristovskog.

Barem na papiru, Rijeka se doima slabijom, a Dinamo jači nego lani.

Druge navike

- Nakon duple krune otišlo je dosta igrača, sigurno je to oslabilo malo momčad, moramo se iznova uigravati nakon ovih odlazaka i dolazaka jer novi igrači drugačije razmišljaju imaju druge navike. Ali kada se dobro uigramo, kada još malo vremena provedemo skupa, vjerujem da će sve biti po starom. Svi najavljuju da se Dinamo vraća po ono što misli da im pripada, ali mi smo tu da obranimo ono što smo uzeli prošle sezone i pokažemo da ćemo biti ponovo jednako jaki.

Posebna klasa

Ipak, za zaustaviti raspoložene Fernandesa i Soudanija, riječka će obrana, unatoč svim nedaćama, već danas morati biti prava.

- Imaju dosta igrača koji su za HNL posebna klasa, ali kao što smo ih pobijedili prošle sezone tako možemo i ove. Samo moramo biti svi zajedno, mora nas voditi ista misao i moramo raditi iste stvari na travnjaku.

Iako će nakon današnjeg sraza na Rujevici ostati još 31 prvenstveno kolo za odigrati, ogled Rijeke i Dinama će neupitno i ponuditi neke odgovore. Primjerice, može li Rijeka obraniti ligašku krunu, odnosno, jesu li je Modri spremni vratiti u svoj posjed. Dinamu bi četiri boda prednosti u ovoj fazi prvenstva predstavljala veliku psihološku prednost.

- Vidjeli smo da smo prošle sezone u početku pobjegli Dinamu, ali i uvjerili se koliko je teško održavati tu prednost. I poslije ove utakmice i da dobiješ i da izgubiš ništa neće biti gotovo, bez obzira na priče. Ove sezone je konkurencija još jača nego prošle sezone, vidjeli smo to kroz Europu i bit će teško ostati na bodovnoj razini iz prošle sezone, bit će puno teških utakmica.

Linker
08. svibanj 2024 11:47