Foto: Goran Mehkek / CROPIX
PIŠE ROBERT MATTEONI

DINAMO JE IZGUBIO PROLJEĆE U KONTROVERZI OKO IVAJLA PETEVA Modri lutaju u igri, a Hajduk je ostvario kontinuitet struke i ojačao samopouzdanje

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 06. kolovoz 2017. 15:25

Nakon što su u Europi ispunili dosadašnja očekivanja, svaki na svoj način, Dinamo i Hajduk igraju prvi derbi sezone. Na bodovnom planu on i nije toliko važan koliko će važan biti na planu najava sezonskih perspektiva. I statusa dvaju najvećih hrvatskih klubova u prvenstvu koje se zahuktava...

Prolaz kola u Europskoj ligi Dinamo je obavio uz neuvjerljivu igru. Modra momčad djeluje taktički nedorečeno, selekcijski nedefinirano, a pogotovo iskazuje manjak kompaktnosti. Tehnički gledano, to i nije neko iznenađenje. Dinamo je izgubio proljeće u kontroverzi rada trenera Peteva te tako potrošio pola godine koje je trebalo iskoristiti za reprogramiranje momčadi.

Dinamova lutanja

Nedostatak jasnijih vizija kako bi Dinamo trebao dalje u novim uvjetima osnažene konkurencije za vrh, gubitka statusa svekolike nedodirljivosti, jasno se prepoznaje u jalovosti učinka s norveškim poluprofesionalcima. U tom kontekstu novi trener Mario Cvitanović, koji je preuzeo nedefiniranu momčad, i to u složenoj situaciji, ne može puno toga promijeniti nabolje, barem ne još neko vrijeme. Dinamo se mora kompletirati u kadru, imati ideju igre te onda raditi strpljivo i bez stresa nekog imperativa napretka. Veliko je pitanje može li si to Cvitanović dopustiti, iako je nedvojbeno da od toga neće moći pobjeći.

Dinamova trenutna lutanja u igri posljedica su svih tih kontroverzi. Jasno se vide i u slučaju Juniora Fernandesa. Svakome tko iole ozbiljnije razumije nogomet jasno je da odluka prošle zime da ga se Dinamo odrekne nema nikakvog tehničkog opravdanja. Fernandes je igrač koji može biti ključan, slično kao i Soudani, koji trenutno ne pokazuje znakove forme. Eto, tako opterećen Dinamo dočekuje razdragani Hajduk.

Hajdukovo dizanje

Bijeli su silno ojačanog samopouzdanja nakon što su eliminirali Bröndby, ali to je tek dio novijeg odnosa splitske momčadi. Hajduk je iskoračio, nema tu nikakve dvojbe. Kontinuitet struke, logičnija selekcija, dobra trenerska taktička rješenja i solidna kvaliteta kadra baza su i nadgradnja tog iskoraka. Joan Carrillo nije trener fenomen, ali je svakako dobar stručnjak koji zna izvući najbolje od svoje momčadi. Vidi se da rade na kompaktnosti, dobio je taktičku disciplinu i određeni rezultat na razini igračke kvalitete koju ima.

Zato nije slučajno, a djeluje i kao simbolika navedenog, da Nikola Vlašić iskazuje napredak u igri, i to bitan napredak. Kad je momčad uređena, onda mladi i talentirani igrači lakše pokazuju svoje potencijale. Vlašićevi sada dolaze do izražaja, a napredak pokazuju i drugi igrači, kao Erceg, Hamza, Memolla, stoperski tandem... Futacs, kao korpulentan tip igrača, ima dizel-ulazak u formu, ali nedvojbeno je dobar centarfor koji će odraditi svoje zadaće.

Brojni odgovori

Eto, više nas od taktičkih (očekivanih) rješenja koja ćemo vidjeti u prvom derbiju zanima hoće li Hajduk u ovim okolnostima forme i poleta dviju momčadi potvrditi iskorak u odnosu na Dinamo. To pitanje nameće istovrsnu dvojbu ovog derbija za Modre. Oni će naime pokazati jesu li aktualni limiti igre zapravo čvrsti signali pada Dinamovih akcija za ovu jesensku polusezonu ili su u pitanju prolazne slabosti. Puno će se o perspektivi obiju momčadi - i reperkusijama glede odnosa na vrhu tablice u HNL-a - spoznati upravo u ovom maksimirskom srazu...

Linker
06. svibanj 2024 01:28