Screenshot: DailyMotion
'CIJENE NAS'

DINAMOV ČLAN NA POSUDBI ODUŠEVLJEN LIGOM KOJA JE POSTALA OBEĆANOM ZEMLJOM ZA HRVATSKE IGRAČE 'U rangu je HNL-a, ali se osjećaš kao igrač'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 22. prosinac 2017. 21:50

Ostvari li se Antolićev transfer u Legiju, hrvatska kolonija u Extraklasi dobit će 11. člana. Postaje poljska liga sve popularnija među našim nogometašima, što nije slučajno, ta liga nudi puno toga što igrače čini zadovoljnima. Klubovi nisu u rangu najbogatijih, Legijin je budžet, recimo, oko Dinamova, ostali ipak imaju manje novca na raspolaganju, ali su plaće pristojne.

Poljska je veliko tržište, 40 milijuna ljudi, a za ligaški “boom” zaslužna je i organizacija Eura 2012. Sagrađeni su novi stadioni, gotovo svi prvoligaški danas imaju moderna zdanja, porasla su TV prava i prihodi od sponzora, a tribine su, pogotovo na utakmicama najvećih klubova, dobro popunjene. Na sve to nadovezala se i prošla sezone, kad su se četiri kluba borila za naslov prvaka, sve do zadnje minute posljednjeg kola tri su momčadi imali ruku na peharu, na kraju je Legia prva prošla kroz cilj. I sad je uzbudljivo, Legia na zimskoj stanci ima 38 bodova, Lech, Gornik i Jagellonia imaju po 36. Dakle, ne samo igrači, dva su hrvatska trenera, Nenad Bjelica i Romeo Jozak u direktnom “fajtu” za prvo mjesto, što govori da su Hrvati u Poljskoj doista na cijeni.

- Cijene nas, upoznali su u prošlosti kvalitetu naših igrača i zato sve češće posežu u HNL za pojačanjima. Puno sam imena dosad čuo da se spominje, a gotovo u svakom klubu postoji barem jedan naš igrač. Antolić u Legiji? Iskreno, o tome ne znam ništa - priča Mario Šitum, još jedan Dinamov igrač u Extraklasi.

Puni stadioni

On je na posudbi u Lechu, kod Bjelice, “deal” istječe na ljeto, hoće li ga klub iz Poznana otkupiti?

- Zadovoljni su oni, zadovoljan sam ja, rekli su mi da me vide i dalje u Lechu. No, ima vremena do ljeta, vidjet ćemo kako će se to rasplesti. A što se tiče polske lige i nogometa, dobro mi je ovdje, ne mogu se požaliti. Kvaliteta lige je na razini HNL-a, tehnikom i talentom HNL je čak i ispred, u Poljskoj se igra više fizički nogomet. Međutim, ono što ja volim reći, ovdje se osjećaš kao nogometaš. Sponzori, navijači, izravni prijenosi utakmica na razini Premiershipa s puno kamera, imamo i VAR od prvog dana, sve to Extraklasi daje dimenziju koju HNL, nažalost, još nema - govori Šitum.

Na sve to, jasno, dolaze i puni stadioni.

- Ma to je čudo. Nama je najmanji posjet ove sezone bio 15 tisuća ljudi, često je i preko 30 tisuća. Prepoznaju te na ulici, traže autograme, vlada isključivo pozitiva. Dok su kod nas nogometaši uglavnom preplaćeni i precijenjeni, neškolovani, u Poljskoj su zvijezde, idoli. S navijačima se radi svakodnevno, članovi i vlasnici godišnjih ulaznica imaju posebne povlastice, ali i primaju svakodnevno personalizirane poruke na mobitele i najnovije vijesti iz kluba. Neke stvari koje su kod nas još uvijek nepojmljive, ovdje su na vrlo visokoj razini. Stvarno je gušt igrati iako, kažem, samom kvalitetom nogometa poljsko prvenstvo nije iznad naše lige.

K tome, ta neizvjesnost…

- Da, postoji i doigravanje za naslov i za ostanak što daje dodatnu draž, odnosno klubovi koji su negdje na sredini ne mogu se opustiti, moraju do kraja igrati da ne bi došli u ligu za ostanak. Doista, igrački sam zadovoljan, samo je način života nešto drugačiji nego kod nas. Općenito su Poljaci malo zatvoreniji, nema u gradu puno kafića i druženja, drugačiji su mentalitet od nas. Na to se možda nekima teže naviknuti, no, što se nogometa tiče, apsolutno uživam i nemam nikakvog prigovora.

Predsjednikova molba

Kad smo se već dotaknuli teme, Lech je malo “potonuo”. Imao je dobru prednost pred Legijom, pobijedio u derbiju 3:0, a onda se sve okrenulo, sad Legia ima dva boda više.

- Legia je nakon te utakmice upisala pet pobjeda zaredom, mi nekoliko utakmica nismo nikoga mogli dobiti. Možda se poklopilo i s mojom ozljedom, kad smo zapali u krizu ja nisam igrao, ha-ha. Čak mi je i predsjednik kluba rekao “ajde Mario, požuri, trebaš nam”... Ali, dva je boda minusa, to se sve da stići, vjerujem i da budemo, bez obzira na Legijine ambicije - ispričao je Šitum, koji je nedavno postao otac malog Jakova. Sin će ga sigurno napuniti energijom za proljetni boj za naslov. Možda i protiv bivšeg suigrača Antolića!

Linker
02. svibanj 2024 13:57