LOŠA STATISTIKA

HAJDUK JE U DANSKOJ NAPRAVIO DOBAR POSAO, ALI POVIJEST DEFINITIVNO NIJE NA NJIHOVOJ STRANI Bijeli su nakon 0:0 u prvoj utakmici prošli tek jednom...

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 29. srpanj 2017. 22:30

Koliko god 0:0 izgledalo kao ugodan i aktivan rezultat, Hajduk se nije nauživao prolaza nakon čistih mreža iz prvog susreta. U četiri su navrata Splićani imali 0:0 u prvom susretu, a samo su jednom uspjeli proći dalje (Ferencvaros). Uz naglasak da nijednom nisu uspjeli pobijediti u uzvratu nakon 0:0 iz prve utakmice.

Tko je jedini Hajdukov trener koji je uspio gostujućih 0:0 pretvoriti u europski prolaz? Nenad Gračan jedini je kojem je to uspjelo. Slavko Luštica je prvi pokušao, slijedio je Ivan Katalinić prije 22 godine, a zadnji je probao Vučević prije devet sezona. Četvorica su pokušavala, ali samo je Gračan uspio, Doktor je izbacio Ferencvaros.

Teški dvoboji

- Sjećam se te utakmice. Tko bi zaboravio onu napetost uzvrata... - rekao je Gračan čim smo ga nazvali.

- Prošli smo na penale, znam, treba imati sreće kada prolaziš u ruletu jedanaesterca, ali smatram da smo pokazali više u oba susreta, mada su utakmice bile izuzetno teške. Nešto slično kao odnos Hajduka i Bröndbyja ovog ljeta.

Gledao je Gračan Hajduk u Danskoj. I ne samo u Danskoj; pratio je sve ovoljetne utakmice Bijelih osim gostovanja u Zaprešiću.

- Ozbiljan je i odgovoran Hajduk. Moram priznati, već dugo nisam vidio Hajduk tako kvalitetan kao što je ovog ljeta. Za mene su Splićani favoriti dvoboja s Bröndbyjem.

Čak i ako nema gledatelja u uzvratu na Poljudu?

- Hendikep je jasan, čak i sami igrači Bijelih naglašavaju da im navijači pružaju 30% dodatne snage. Ali bez obzira na sve to, na ukupnu zahtjevnu situaciju, Hajduk je ipak favorit. Zašto? Zato što ima kontinuitet igre, ima motiv i, prije svega, kvalitetu.

Lako se nazire

Bröndby nije impresionirao Gračana. Objasnio je Doktor i zašto, pojasnio što je vidio kao slabe karike igre Danaca.

- Tjelesno su moćna, spremna momčad, međutim tehnički su prepoznatljivi. Lako se nazire kamo ide njihova lopta, imaju puno pogrešnih dodavanja. Više sam očekivao od Bröndbyja, ali očito je da imaju kvalitativno ograničenje koji Hajduk mora iskoristiti u uzvratu.

No prvi dvoboj, u Danskoj, nije pokazao gdje će Hajduk iskoristiti svoje kvalitativne prednosti.

- Šteta je za Hajduk da nije ostvario bolji rezultat u prvom dvoboju jer, uvjeren sam, bilo je prostora za takav pomak. Uzvrat je neugodan zbog činjenice da moraš ponovno biti oprezan i koncentriran u obrani. Nema srljanja, nema jurnjave. Pazit će se i Hajduk i Bröndby, posebno Splićani jer primljeni pogodak traži dva gola u danskoj mreži, a prvi je susret pokazao da su prilike rijetke s obje strane. Hajduk je u Danskoj imao nekoliko dobrih otvaranja napada, ali nedostajalo je više preciznosti i koncentracije u napadu. Jasno mi je i zašto; pritisak važnosti utakmice i veličina europskog uloga učinili su svoje. Danski je dvoboj potvrdio izjednačenost momčadi, ali vjerujem da će presuditi kvaliteta Hajduka. Po meni je Hajduk igrački jači.

Taktički dobro

Je li se moglo u Danskoj uzeti više rizika, ranije uvesti Ohandzu, igrača bijega u napadu?

- Ne bih ulazio u taktičke analize jer Hajduk je taktički odigrao dobro, neutralizirao domaćina u napadu, što je bilo najvažnije. Danci su momčad koja u obrani često ostaje jedan na jedan, nedostaje više kolektivne igre u zadnjoj liniji, obrana je više plod neke improvizacije po sustavu “tko koga uhvati”. Ne, nisu me impresionirali i zaista mi je žao što Hajduk u prvoj utakmici nije više napravio jer imao sam osjećaj da se može... Međutim, i ovako vjerujem da će proći - zaključio je Gračan.

Linker
16. svibanj 2024 08:15