VOJKO BASIC/CROPIX
JAKO VAŽAN DETALJ

Hajduku uoči ždrijeba prijeti još jedna opasnost - ispadanje iz Europe zbog korone? Evo što paše Bijelima

Kada koronavirus u većem opsegu pogodi momčad u Europi, realan scenarij je čak i izbacivanje
Piše: Frane Vulas/Slobodna DalmacijaObjavljeno: 31. kolovoz 2020. 10:50

Pojava koronavirusa u svlačionici Hajduka kao upozorenje pred nastup(e) u Europi?

Nije nikakvo iznenađenje da je nakon Lokomotive, Dinama, Istre 1961... Covid-19 prisutan i kod Bijelih, piše Slobodna Dalmacija.

Neželjeni gost na Poljud je navratio dva dana prije nego što će Hajduk saznati europskog protivnika i hoće li u tom susretu biti domaćini. Pravi je to alarm uoči tog ogleda 17. rujna. Jer kada koronavirus (u većem opsegu) pogodi momčad u Europi, realan scenarij može biti čak i izbacivanje iz natjecanja. Viđali smo to već ovog ljeta. Bez eliminacije na terenu svoju su europsku avanturu završavali Slovan iz Bratislave, kosovski klubovi Drita i Priština.


Hrvatsko prvenstvo je s tog aspekta ipak manja briga, jer se na domaćem terenu primjenjuju i propisana hrvatska epidemiološka pravila. Zato je igrala Lokomotiva unatoč pet pozitivnih. Slovan, Drita, Priština pali su osim na testovima za Covid-19 (većem ili manjem broju) i na tim pravilima jer se tu naime igra po pravilima zemlje domaćina susreta koja su jača čak i od UEFA-inih koja kaže da je za utakmicu dovoljno i 13 zdravih igrača.


Zato je usprkos tome što se igra bez publike vrlo važno biti domaćin. Drita je igrala na neutralnom terenu u Švicarskoj, imala samo dvojicu pozitivnih, ali cijela momčad je po nalogu švicarskih vlasti morala u karantenu na deset dana. Problem je bio što je iduća runda natjecanja bila već za sedam.


Najeklatatniji primjer farse je bilo stradanje Slovana u 1. pretkolu LP na Farskim Otocima. Pred utakmicu kod Klaksvika zakazanu za 19. kolovoza njihov fizioterapeut je bio pozitivan. Zaraženog su vratili u Slovačku, momčad se vratila na Farske Otoke na novi termin susreta 21. kolovoza. No, tada je pozitivan bio jedan igrač. Lokalne vlasti naložile su karantenu za cijelu momčad i Slovan se pod prijetnjom zatvora nije mogao pojaviti na stadionu. A prostora za odgodu nije bilo jer se 2. pretkolo igralo već za sedam dana.


Zašto je još „živ” Željezničar čije je gostovanje kod Maccabi Haife odgođeno za novi termin zbog pet pozitivnih nogometaša? Zato što je rupa od tri tjedna između 1. i 2. pretkola Europske lige. No, samo je tjedan dana između 2. pretkola kada starta Hajduk i 3. koji se igraju 17. pa 24. rujna. Tada prostora za duže odgode neće biti.

Linker
20. svibanj 2024 15:36